С ?1 млн. разкриваме пред света уникален римски стадион

Той е най-запазеният, подобен аналог няма дори в Италия
3 мар 2010 07:42, Екип на Dnes.bg
236

Римският стадион на Пловдив, който е строен преди 2000 години, ще бъде реставриран и отворен за посетители следващото лято.

Мащабният проект се финансира от Норвегия с близо 1 милион евро.

Това е най-запазеният Римски стадион в света. Подобен аналог няма дори в Италия.

Днес обаче само отделни сектори се виждат с просто око, защото по-голямата част от античния паметник се намира под главната улица на Пловдив.




 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За наказание че са си затрупали стадиона, БФС изхвърли Ботев-Пловдив! Все бива немарливост, но това вече хилядолетия. Стига!
92
3
 
13
 
! Отговори
Някой преди 14 години
Няма как да ти го побере главата че има от всички религии във града и си живеят мирно от столетия. Като си израсъл на село със ***, които се правят на патриоти само във хоримака и като се приберат във тях са обикновенни мишки...Тук цивилизация е имало преди да са се обединявали разни села и стават днешните градове около един завод.
91
2
 
6
 
! Отговори
ЙУЙ преди 14 години
ЕТО ОТ КОГА ИМА СВЕТОВЕН ФУТБОЛ В ПЛОВДИВ. ТОГАВАШНИТЕ МУ ОТБОРИ СА БИЛИ В РИМСКАТА "А" група И "РОМА" Е ОТПЪТУВАЛА ПО ВИАДУКТИТЕ С ПЪЛНИКОЛЕСНИЦИ С ГОЛОВЕ !
90
3
 
2
 
! Отговори
Г.С.Раковски преди 14 години
Българите са пеласги /7./ - този факт е знаел още Раковски, но чужденците, които са се занимавали с българска история по негово време, както и техните български ученици впоследствие, са се задоволили единствено да отправят иронички забележки към Великия Български Възрожденец. Ето какво казва Раковски: "Това племе или голям род е познато в елинската стара повестност под общото и обширното народно име пеласги , кое име не е друго, освен белги = българи, изкривено от гръцките описатели на поради недостатката езика им.(Че гръцките описатели много странни речи писани с б са писали с п върху това можеме наведе много примери. Отечеството Александра Македонскаго, кое се е съхранило и до днес в правото си наименование Бела или Белица, тии са го писали в старост Пелла а днес Мпелитса ! Тъй и множество други.) " /БЪЛГАРСКА СТАРИНА,ПОВРЕМЕННО СПИСАНИЕ, ИЗДАВАЕМО В НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЯ. КНИГА ПЪРВА. ИЗДАНИЕ ПЪРВО. МЕСЕЦ ЧЕРВЕН (ЮЛИЕ) 1-И. БУКУРЕЩ, В КНИГОПЕЧАТНИЦАТА СТЕФАНА РАСИДЕСКА, 1865.,VI. НАРОДНИ БЪЛГАРСКИ ПОВЕСТВУВАТЕЛНИ ПАМЕТНИЦИ, ПОТВЪРДЕЮЩИ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ ДРЕВЛЕ НОСИЛИ И ИМЕТО КИМБРИ ИЛИ КИМЕРИИ И ЧЕ БРЕМ И БОЛГ БИЛИ БЪЛГАРСКИ ЦАРЕ./
89
1
 
12
 
! Отговори
до 98 преди 14 години
Аааа не! Това със Щопен направо ме съсипа - страхотно е! Само да добавя, че Николай Коперник е от Перник, другото са измишльотини на поляците.
88
9
 
4
 
! Отговори
az преди 14 години
PLOVDIV NAD VSICHKO! LOKO PLOVDIV!!!CHESTIT 3-TI MART, DEN NA BULGARIA!
87
6
 
11
 
! Отговори
Калин преди 14 години
На славчо Пловдивски.. глупостите. Хвърля залагалки.. ще възтановявал нещо грандиозно, при това на централна улица достатъчно разбивам и разрушаван обект.. от безумни "архиктертурни" планове. Истината е, че повечето неща са безвъзратно погубени.
86
4
 
7
 
! Отговори
Бунаци преди 14 години
Ей как сте се заяли на тема ,, селска чест,,! Смешници!
85
0
 
13
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 14 години
Нищо не разбрах от този репортаж - какво точно ще се направи? Триизмерен модел... а ще се копае ли?
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е, ако са носители на такава цивилизация, каквато демонстрираш, мерси......
83
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Агууу, агууу, напапка ли се , памперсчето смениха ли ти го , рожбе?
82
3
 
24
 
! Отговори
безпристрастен преди 14 години
А, щях да забравя и на пъпа на тая Главна се намира Джумаята. Е там вече човек наистина се обърква. От ляво джамия, от дясно гръцки културен клуб , а посредата паметника на Филип Македонски.Чудно нещо са това майните, ей!
81
9
 
20
 
! Отговори
пловдивски преди 14 години
Ами главната в Пловдив и центъра изобщо е 10 пъти по-добре от центъра на София с тракащите трамваи...
80
3
 
4
 
! Отговори
пловдивски преди 14 години
Ей сепаратист, махай се с тези траки и свраки, че ако те видя ще ти разбия промитата тиква!БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!!!
79
4
 
12
 
! Отговори
безпристрастен преди 14 години
Само се разходете по прословутата им Главна на майните и от ляво и от дясно ще чуете единбюлюк езици. Та гръцки ли нещеш, та арменски ли , та турски ли, е и тракийски език :-) се чува, де...И всички майни така яваш-яваш се носят по Главната си, че наистина можеш да се почувстваш в античността.
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
населението на Пловдив има античен произход, колкото македонците! Първо и второ, дори да имаме българите тракийско ще се възстановяват паметници на РИМСКАТА империя, която е окупирала древна Тракия и трето древна Тракия не е обхващала днешна Тракия, че да се биете в гърдите, че сте и само вие наследници, ами е обхващала цяла България от делтата на Дунав, до Албания, компренде ?! Аман с тая гавра с историята на Балканите, утре и шопите ще кажат, че Шопен е от Шопско.
77
0
 
9
 
! Отговори
Ty154 преди 14 години
ne vidqh nqkoy datvurdi, che sme unikalni i s antichen proyzhod, razlichen ot drugite; gradut e unikalen i antichen , s mnogo po-dobre zapazeni starini otkolkoto v brugi BG gradove, koeto haresva se ili ne na hora izvun Plovdiv e taka .=)=
76
1
 
6
 
! Отговори
бай Шано преди 14 години
не знам защо ама ми се чини че с 1 000 000 Е няма да я докарат до никъде --те не си правят сметка че еврото вложено в БГ се сменя по курс 3 за 1лв та да подготвят още ако не пловдив ще остане без стадион и без главна улица---за справка кръговото в Търново и пътя го нама и парите за кръговото също
75
11
 
7
 
! Отговори
предложение преди 14 години
Предлагам Пловдив да ги дадем на ФИРОМакедония, тъй като акълът им и самочувствието им е като тяхното. Като слушате пловдивчанин и фиромец, не може да не забележете , че са едно и също нещо. маниаци , че са някакви антични наследници.
74
0
 
0
 
! Отговори
Ottoman преди 14 години
koe e smeshnoto we Noob..pone ima s kakvo da se pravim na interesni pred Spagetomaniqcite :)