С ?1 млн. разкриваме пред света уникален римски стадион

Той е най-запазеният, подобен аналог няма дори в Италия
3 мар 2010 07:42, Екип на Dnes.bg
236

Римският стадион на Пловдив, който е строен преди 2000 години, ще бъде реставриран и отворен за посетители следващото лято.

Мащабният проект се финансира от Норвегия с близо 1 милион евро.

Това е най-запазеният Римски стадион в света. Подобен аналог няма дори в Италия.

Днес обаче само отделни сектори се виждат с просто око, защото по-голямата част от античния паметник се намира под главната улица на Пловдив.




 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
6
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMANI преди 14 години
DA...ZAPLAKALI SA EVREITE KOGATO SE E RODIL PARVIQT ELLINASZASCHTOTO SE E PODILA NOVA KONKURENCIQ ... KOETO E KOMPLIMENT...PLOVDIV E ISTINSKATA STOLICA NA BG.....AKO SI BESCHE OSTANALA FILIPOPULIS...SIGURNO SCHTESCHE I DA BADEUVAJAVAITE I CENETE ISTORIQTA NA ZEMQTA VARHU KOQTO JIVEETE....
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Поне най-после започна да се говори и за тези неща малко по-сериозно, и дори вече се работи по тях ,както е пред партийния дом ,базиликата Св.София и античния театър(до бул. Дондуков) в столицата.Просто по време на комунизма неугледно и безотговорно са били сасипани десетки реликви от античноста
31
3
 
26
 
! Отговори
Овчарчето ФАЛИТко преди 14 години
До Спирос Тракиотас: Какъв елин си ти бе селевкидска *** ? *** варварин-ГРЕКОС , както сте им по известни на римляните , мешан с араби и кви ли не *** , никакви елини не сте вие , крадливи *** , Филипополис няма има Пловдив... няма и Галия , има Франция , ела в 21 век плиткоумно византийско куче , където гърците са просто южноевропейски *** , които никой не брои за нищо , крадохте култура и изкуство , крадохте история , крадохте и пари от ЕС , но пак не ви стига нещастници !
30
1
 
9
 
! Отговори
бай Йух преди 14 години
Мдаааа. Дойде му и на него времето. Това всеки пловдивчанин го знаеше още много отдавна. Специално на мен баща ми ми го каза в далечната 1978 година, когато още бях малко дете, че са открили цял стадион под главната, но не могат да го изкарат, защото трябва да съборят почти всички къщи по центъра. Сега да видим с колко ще обезщетят собствениците на най-тежкарските къщи в Пловдив :)
29
1
 
7
 
! Отговори
Радо преди 14 години
Спирос, гледам научил си се да пишеш на кирилица. *** смешен, точно на този ден си затваряй миризливата уста.
28
2
 
6
 
! Отговори
mgi преди 14 години
Ей такива като теб като ги хванем да шарат по сградите, паметници и т.н. знаеш ли какво им правим? Чупим им пръстенцата, че да се замислят следващия път като го правят. Това заслужавате пропаднали наркоманчета !!!
27
2
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 14 години
Важното е да се лапнат паричките,нали така,пък Главната кучета я яли!В Пловдив общинарите са *** и продажни!Кмета,дето иска да става премиер-също!
26
7
 
14
 
! Отговори
ГОСПОД БОГ преди 14 години
ЕДИН Е РАЯ - НА НЕБЕТОА НА ЗЕМЯТА "ФИЛИБЕТО"!!!
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това с графитите е олигофренска работа,а който драска по стените - познай какъв е!!!
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В една нормалня държава когато хванат изпъпляк като теб със спрейче в ръка го осъждат на поправителен труд.Така следващия път като се сетиш за графити ще пищиш и ще бягаш пубертетче недоклатено.Дай ви само да рушите и да мажете, едно смислено нещо не сте направили през живота си, но вече сте изпочупили и унищожили това което едно поколение преди вас правеше.Наркоманчета гнусни, що не те побарам някъде във входа със спрейчето, някоя късна вечер- познай къде ще ти го завра...
23
30
 
0
 
! Отговори
до бамбашка преди 14 години
кфо против имаш графитите ве, *** ***
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
маляка,ти нещо си объркал историята.вземи се пообразовай малко !
21
2
 
13
 
! Отговори
Жо преди 14 години
ДА ПОМОГНЕ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО на стадиона, свои спомени за първоначалния му вид е изпратила Лили :-))
20
1
 
21
 
! Отговори
bambashka преди 14 години
Не съм сигурен дали още е време да се отвори, сегашната община не се грижи нито за подлези, пътища, тротоари, сгради които са културни паметници и т.н. Ако се отвори сега ще бъде нашарен с графитите от малките пикльовци и за по малко от месец ще заприлича на ***. Преди няколко дни падна една къща в стария град, която беше паметник на културата, което показва какво е отношението към този вид изкуство на сегашните управляващи, а и на предишните, а и на по предишните. Като човек роден и живеещ в Пловдив съм твърдо ПРОТИВ сегашните да барат и да се месят в културните паметници на града ни.
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Комшу, нали знаеш кога плачат евреите? Ако не знаеш, да те открехна - когато се роди гърче. А, и още нещо, по-крадливи от вас не познавам. Окрадохте целия ЕС и пак се осрахте.
18
1
 
1
 
! Отговори
Pytko Manafi преди 14 години
Ydriiiiiii Gincheta
17
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
posetete antichniya grad Aspendos v blizost do Antaliya za da videte nay zapazeniya stadion i amfiteatar
16
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 13 преди 14 години
Зградата която построиха на Дондуков не е на Англиското посолство те са под наем там а на еврейска фирма която държи и централните хали в София.А що се однася до колизеума имота и там е частен *** работа.
15
0
 
18
 
! Отговори
Рим преди 14 години
За Рим става въпрос ***.Ква елада ти се привижда.Тук елада не имало *** фанариотска
14
11
 
11
 
! Отговори
Дядо Петър преди 14 години
И българите са без аналог в света. Само макетата ги бият по комплексарство.

Спонсорирани публикации