Къде започва жестокостта?

Потресаващи истории за отношенията на хората и животните
31 мар 2010 16:40,
641

 

Откъде започва жестокостта – както става ясно от видеорепортажа, от приемането за нормална и естествена на идеята да се отървеш от ненужно животно като го убиеш по особено мъчителен начин – завързано в чувал и затрупано с камъни в шахта.

Въпреки безпрецедентната обществена реакция след публикуването на историята на кучето Мима с отрязаните крака, само в рамките на 24 часа има два случая на нечовешка жестокост към животни.

Снимка: Dnes.bg


Труп на обесено със сезал куче вися почти цял ден на пътния надлез край село Мало Конаре над автомагистрала „Тракия”. Извършителят на зверството е неизвестен. Сигналът подали шофьори, а столичанин, редовно минаващ по тази отсечка, съобщил в Дружеството за защита на животните, че повече от месец редовно се натъква на подобни ужасяващи гледки.

Трупът на кучето беше махнат от пожарникари, които го захвърлиха в съседна нива. На въпроси на репортера ни защо не го откара в екирисаж или не го закопае, каквито са изискванията по закон, пожарникарят отговори, че той си е свършил работата.

И на този фон една добра новина – осакатеното куче Мима вече има нов дом. Тя ще живее в Русе в апартамента на Виолета Добрева.

Представители на сдружение „Приятели на животните“ я взеха от досегашния й собственик в Дряново.

Още по темата
26 мар 2010 12:03
966

„Аз лично наблюдавах как кучето се обръща и се опитва да се придвижва, смятам, че вече категорично трябва да изключим евтаназията като вариант. И освен това смятам, че има достатъчно остатък от крайниците, за да се приложи дали ще бъде протезиране или вид количка, но ще може да се движи“, каза ветеринарката Катерина Маркова, която докара Мима в Русе.

Новата стопанка на Мима има още три кучета, но сега те са на вилата, за да може новият член на семейството да се адаптира.

„Решението ни не е спонтанно, а е отговорно. И когато аз казах, че ще осигуря дом на това животно, надявам се, всички са разбрали, че то ще живее в домашна обстановка“, обясни новата й стопанка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


641
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
11
 
19
 
! Отговори
нормален преди 14 години
Когато махнете кучетата от улиците, чак тогава може да се говори за защита на животните ... в БГ кучето да не е свещено животно ... да не би да оставяте комара да ви изсмуче .. или не ядете тържолки ... а риба .. ? тук има доста за крадене и затова закона иска да има *** навсякъде .. а децата да ходят на училище с по два три камъка в ръце .. ПРОСТА ДЪРЖАВА ... махнете кучетата от улиците и си ги гледайте ...
11
2
 
15
 
! Отговори
една жена преди 14 години
жестокостта, с която са извършени тези деяния е ужасна. Но все пак някой обръща ли внимание на тези животни безпризорни, като хапят малки и големи, не те оставят да се прибереш във входа,защото са освирепели от глад и т.н. Не е този начина за саморазправа, но трябва да се вземат и мерки - всякакви пенсионери и безделници си пускат да разходждат кучетата в парк пълен с деца с думите " не се притеснявайте то не хапе". Просто държавата да вземе мерки, за да не се стига до такива ситуациии
10
13
 
13
 
! Отговори
Митко преди 14 години
Аз най-сериозно искам да попитам всички защитници на животните... Около блока ни се върти една безстопанствена немска овчарка, от която децата се плашат и реват. Има ли въобще някакъв начин да се отърва от това куче по цивилизован начин в милата ни родина? И не са ли точно такива ситуации когато държавата нищо не прави, които водят до жестокост към тези животни?
9
6
 
12
 
! Отговори
Мирослав Брайков преди 14 години
Срам те е да си напишеш именцето ли :)ако е така, не се притеснявай, нормално е за позицията, която защитаваш :)
8
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Журналистите, защо не направихте репортаж за обезглавената от *** учителка в с.Литаково миналия септември?! А за всекидневните *** зверства по селата защо мълчите?! За кучетата специално оревахте света!!! Ами пилетата, агнетата, рибите - тях кой ще защити?
7
0
 
26
 
! Отговори
Петрол преди 14 години
Това куче и без друго вече не може да ходи, та ще трябва да е вкъщи. Жестоки неща има много. Затова: карайте по-внимателно колите! Не един чакал, таралеж и гарги съм видял размазани. Те не се надбягват с техниката, все пак. Трябва да се пазят. А, че ще има нередности, това е неизбежно. Но, ако се внимава, са по-малко. А щом някой е взел домашен любимец, то трябва да се грижи за него до смъртта му. Не е задължително, но е редно. Все пак, животните не са създадени за да стоят в къщи? Грижа трябва
6
40
 
13
 
! Отговори
... преди 14 години
stiga reva za typata mastia
5
6
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Защо чак сега се дава гласност на тези неща,защо всички мълчаха когато тровеха всички кучета в парка в Русе без значение дали са домашни или бездомни ?ЗАЩО???
4
9
 
39
 
! Отговори
Мирослав Брайков преди 14 години
Обръщам се към тоя който го извършил това (макар че едва ли може да чете)Като си толкова смел да убиеш беззащитно същество Напиши си името (и адреса ако си още по смел)
3
1
 
14
 
! Отговори
eh преди 14 години
Въпроса е : " Къде/кога свършва хумаността?"
2
13
 
3
 
! Отговори
Селянин от Сирищник преди 14 години
нема да ми биете първанката.
1
1
 
35
 
! Отговори
haha преди 14 години
Интересно как чак сега се обръща внимание на всичко това. Масата народ наистина ли не го е забелязвала досега?