Откриха бюст-паметник на отец Атанас Аролски в родопското с. Хвойна

Над 50 години е служил в Златоград, бил е свещеник в Хвойна, Орехово и Малево
15 юни 2024 19:10, Анисия Иванова
15
Откриха бюст-паметник на отец Атанас Аролски в родопското с. Хвойна
Снимка: БГНЕС

Бронзов бюст-паметник на отец Атанас Аролски беше открит в родопското село Хвойна. Отец Ароски е знакова личност за региона. Над 50 години е служил в Златоград, а последните си години е свещеник в селата Хвойна, Орехово и Малево. За хората, които са се докосвали до него, той е истински библейски мъдрец. За моливите му още приживе се е смятало, че са имали силата да лекуват затова е почитан и от християните, и от мюсюлманите.

Дори на преклонна възраст той обикаля селата, за да служи в местните църкви. Отец Атанас Аролски умира на 95-годишна възраст през 2015 г.

На събитието присъстваше внучката на отец Аролски – Стефана. Тя сподели, каквото и да се каже за нейния дядо ще е малко. „Той излъчваше благост. Беше много добър, мъдър и спокоен човек, беше много отдаден на вярата и на църквата. Помагаше на всички с каквото може. Всеки ден се опитваше да бъде полезен“, каза Стефана.

Отец Аролски е обичан от жителите на Хвойна и региона заради своята отдаденост. „Той се раздаваше за всички населени места – Орехово, Малево, а не само за Хвойна. Не пропускаше населено място и служба. Отдаден човек“, сподели една от присъстващите на събитието по откриване на паметника.

Паметникът е издигнат по инициатива на жителите в селата, за които отец Аролски е отговарял като свещеник преди да приключи земния му път.

Автор на бронзовия бюст е скулпторът Борис Сариков. Той, заедно с местния пощальон – Милка Кърнева, събират даренията, за да може да се изгради паметникът, пише БГНЕС.

Паметна плоча с името на отеца вече има и Златоград по инициатива на жители на града и църковното настоятелство при храм „Св. Георги“.

Кой е отец Аролски?
Атанас Аролски е роден на 1 ноември 1919 г. в с. Павелско, като през 1941 г. завършва богословското училище при гара Черепиш и е ръкоположен за дякон и свещеник от Пловдивския митрополит Кирил през 1943 г.

След това е назначен за енорийски свещеник при храм „Св. Георги“ в гр. Златоград и обгрижва енорията 50 години. От 1983 г. по заповед на Пловдивския митрополит Арсений завежда енориите в селата Хвойна, Павелско, Бенковски, Студенец, Забърдо до 2014 г.

През 2009 г., когато навършва 90-годишна възраст е отличен с орден на Пловдивската света митрополия „Св. ап. Ерм“ І- ва степен от Пловдивския митрополит Николай. Орденът му бе връчен от Константийския епископ Антоний, тогава викарий на Пловдивския митрополит.

Отец Атанас Аролски умира на 28 март 2015 г. В последния си път той е изпратен от множество признателни еноряши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Общество
Експерт: България я очаква невероятно водородно и геотермално бъдеще
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Убиха християнството Що ми са чини ,че демократите ровят и дъното ,дълбаят ,дълбаят ...
11
2
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 4 седмици
Руския поп на Путин лапал ли е цял живот.. Кажи бе русофилче..?... Руски енничери, по вредни и от арабските. - плюят по всичко българско...
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На руски има поговорка: Кто как обзывается, тот так и называется. Което в превод значи: Кой с каквито обидни думи нарича някого, това му е името. Нещо като българското: Кой каквото говори, говори за себе си.
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Супер е,че ДПС са втора сила! И даже да изнесат цяла бг, със затворени очи ще гласуваме пак за тях!Изнесеното е плод на робския труд на турския народ,гърчещ се ден и нощ по къра,по тютюновите поля и строежите! И накрая за благодарност от вас получили унижения,асимилация,затвори и заличаване на нац.идентичност!Апел към изнасящите :изнасяйте не с камиони а с вагони,танкери и супер контейнери-всичко,до шушка!
8
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Карате по инерция и никога не си задавате насериозно въпроса защо ли са ви клали в Батак аджеба? Когато беспрекословно изпълнявате нарежданията от русия непременно да провоцирате турците,вдигайки бунт и резня на мюсюлманите в помашките села,за да им дадете повод да ви се ,,притекат на помощ"и чрез бг най сетне да достигнат хилядолетната си мечта-завладяването на Проливите и Цариград, вие какво очаквате-да ви погалят по главите ли?Получили сте заслуженото-те наистина са ви ги погалили,с ятаганче
7
5
 
10
 
! Отговори
Убиха християнството преди 4 седмици
Kомунистите са дъното на животинския вид.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Въпростчо, отвориха им границата на всички реззенки да си отиват по майчина линия. Трябва да забранят двойната националност особено за родени извън българия и без връзка с родината. Сега като дпс са втора сила хубаво ли е? Изсякоха и изнесоха горите за мебелния бизнес на турция. Стотици хиляди турци работят в европа уж били българи. Такъв късмет и продължавате да плююете неблагодарници, като че ли сме ви третирали, както вие сте ни кллали в батак и имотите на стотици хиляди одрински българи взе
5
8
 
4
 
! Отговори
Антихрист преди 4 седмици
Тия нямат нищо общо с истинската религия!По време на комунизма до един изпълняваха казаното от властта и с охота им доносничеха а в днешно време станаха по капиталисти от капиталистите и гледат колкото се може повече материални облаги да натрупат! Не го почитам и не го уважавам!
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
на всички оплюващи го - злобата и завистта ви няма да изтрият Доброто, което е правил и което ще се помни в сърцата на всички хора, докоснали се до него ! За това му издигат паметник, а на злобарите в този форум - нека Бог да ви прости !
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Грозни коментари от грозни същества (може би бесове в човешки образ). Бог да прости, отчето! Добрите хора на този свят са малко и намаляват с всяка изминала година.
2
20
 
3
 
! Отговори
Въпросче преди 4 седмици
Бил е почитан и от християни и от мюсюлмани...А когато танкове и войска обградиха мюсюлманските села и с животинско настървение пребиваха хората тоя направил ли е нещо,възпротивил ли се е по някакъв начин? Или е засуквал мустак и се е молел всичко да става по бърже и случайно да не пропуснат някой непребит и с несменено име?!Както ви познаваме добре вторият вариант е най вероятен...
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Каквото и да е лапвал, хората са го обичали и почитали и той се е грижил за тях. Вече няма значение. Оставил е следа в душите на хората, с които се е срещнал и почит и уважение. Яж си боба и се надявай и тебе да те почетат така