Шумен скандал с промяната в закона за автобусните превози

Сините обвиняват в "гнусен лобизъм", Борисов подозира "саботаж"
14 май 2010 13:04,
49
Шумен скандал с промяната в закона за автобусните превози
Потъналият в река Лим автобус. Снимка: angels-lim.org

Трагедията в река Лим още е болезнена, макар да се случи преди 6 години. Затова промени в изискванията към автобусите за екскурзии, приети в четвъртък от транспортната комисия на парламента, предизвикаха бурен скандал.

При автобусната катастрофа преди шест години загинаха 12 български деца. Държавата беше в траур. Телевизионните кадри от погребението на дечицата потресоха цялата нация.

След това законодателят започна да умува как да осигури повече сигурност при ученическите екскурзии. Най-важните промени в закона за автобусните превози, които бяха приети тогава, са пълна забрана на нощните пътувания за деца и изискване автобусите да са категоризирани по международна система за класификация.

За всяка допълнителна „звезда”, която дадено превозно средство получава по тази система, то отговаря на определени изисквания – възраст, предпазни колани на всички седалки, АBS на спирачките и така нататък.

На заседание на транспортната комисия в парламента в четвъртък ГЕРБ и „Атака” гласуваха задължителната категоризация на автобусите, превозващи деца, да отпадне.
 
В петък сутринта депутатите от Синята коалиция разпалено разказаха пред медиите за скандалното решение. Ваньо Шарков размаха снимки с потъналия автобус.

„ГЕРБ да спрат този гнусен лобизъм. Престанете да си играете със съдбата на хората, които загубиха децата си в Лим”, обърна се към колегите си народният представител.

Иван Иванов от ДСБ също е убеден, че промяната е плод на лобистки интереси, които обаче за съжаление ще се отразят върху сигурността на децата.

Малко по-късно министърът на транспорта Александър Цветков увери, че не държи на тази поправка в Закона за автомобилните превози.

„Това беше предложено да бъде отменено, но съответно би могло да бъде дискутирано и допълнително и да бъде възстановено, ако се прецени, че е необходимо”, отговори Цветков на упреците за лобизъм.

Транспортният министър обаче обясни, че изискването за категоризация няма нищо общо с безопасността на децата, затова пък предстои засилен контрол при техническите прегледи.

Премиерът Бойко Борисов беше далеч по-краен в реакцията си. Той разпоредил на министъра да изтегли спорния текст.

„Саботаж спрямо нас“ е обяснението на премиера за появяването на текста  в решението на Министерския съвет.

Случаят бил типичен пример как ниските нива се подават на лобистки интереси. Виновните щели да си понесат последствията, но това нямало да са депутатите.

Когато от парламента ми се обадиха какво безобразие е направено, веднага съм разпоредил да се оттегли законът, обяви Бойко Борисов пред репортери в парламента. Това било „безумие“ и той от сутринта го разследвал. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Възмутен преди 14 години
Трябва шефът на автомобилната администрация Арнаудов и министърът Цветков да си ходят. Да кажат колко са им бутнали превозвачите, за да пробутат тази поправка и да премахнат категоризацията. Искат да прибират кинти *** им с ***, а да возят хората с разни гробници, които все още са в движение само в страни като България и Бангладеш.
44
0
 
0
 
! Отговори
AHA преди 14 години
kvo se se6tat ot transport-TEJAK SLU4AI SA OPRAVNICITE
43
0
 
2
 
! Отговори
петров преди 14 години
Абе, будали! Така ли се прави лобизъм! Не се ли научихте от тройната мафия - тихо, тихо по терлици и докато се усетят другите закона "Братко - батко" приет! И, Станишев застава отзад.
42
0
 
1
 
! Отговори
H2N1(A) преди 14 години
Да не забравяме и това,че преди да превозва деца, рейса би било добре да му бъде направен и един текущ преглед /не само на хартия и по документи/.А за квалификацията на шофьорите не искам да говоря- виждате всеки ден какво правят и как карат автобусите във и извън населените места....АМА НАЛИ ТРЯБВАТ БАНКНОТКИ ЗА ПАРТИЯТА НИ ЛюБИМА...НА ЧИИ ГРЪБ ЩЕ Е? АМИ НА НАШ,ЕСТЕСТВЕНО.
41
0
 
2
 
! Отговори
H2N1(A) преди 14 години
Грешна е самата гледна точка в този случай,отнасящ се до автобусите. Дали е ден или нощ,автобуса,превозващ деца ТРЯБВА ДА Е В ПЕРФЕКТНО СЪСТОЯНИЕ ! Сега ги превозват през деня,ама ако видите в какви рейсове...Ужас! А звездната категоризация на тия рейсове - 3-4 звезди,а той милия ще се разпадне - за скрап.Мисля,че трябва да се въведе максимум до 10 год за автобус и без възможност за рециклажи/без значение градски или не/. Това е за нашата безопасност и безопасността на децата ни.
40
1
 
1
 
! Отговори
Геле преди 14 години
Депутатът Гущеров от ГЕРБ, служител на транспортната фирма с участие на ДПС "Юнион Ивкони" и пръв приятел на Братя Галеви има ли пръст или е чиста случайност?
39
2
 
4
 
! Отговори
Rudi преди 14 години
комунистите от герб, до която област и да се докоснат-просто я съсипват-по зле се оказаха и от станишевци. За 10 м-нищо не сътвориха освен публикация на ежедневните милиционерски сводки.
38
1
 
2
 
! Отговори
GOSPODA POMISLETE KA преди 14 години
za6to g-n borisov ne kaje s kakva cel maha kategorizaciqta,ili nqkoi firmi nemogat da q vzemat 4e zatui q maha,ne sam saglasen az li4no edin avtobus 1980 godina da ka4i 53 deca i da tragne na pat i da gi obarne i da gi otrepe,kakvo se gleda na kategorizaciqta gospoda kato kazvate 4e nqmalo ni6to ob6to s tova v reka LIM???GODINATA GLEDA LI SE?VENTELACIQ SPRQMO SEZONITE GLEDALI SE DA SE ZADU6AVAT VATRE 10 GODI6NI DECA.
37
8
 
3
 
! Отговори
вече почти бивш герб преди 14 години
Време е вече, ко Бойко иска да остане на власт и да не се връщат комунистите да мисли за коалиция със сините. Тия от Атака ще му изедат главата.
36
0
 
6
 
! Отговори
pensioner преди 14 години
dnes'' v 10,00 h ot hotela v sliven/zentara/ potegli edin avtobus, star,prognil i mrasen, palen s deza.
35
1
 
19
 
! Отговори
PENE преди 14 години
Тоя Боко , съвсем стана за смях ! Било САБОТАЖ ! Кое е саботаж , че някой е дал на някой друг едни пари ! ? Че другият ги е взел ! ? И че се е опитал да прекара Закон , който ощетява ВСИЧКИ ! ? Такива хора си набутал в Парламента Боко ! Алчни , безхаберни и ГЛАДНИ ! Цялата ти кадрова политика е такава !
34
1
 
15
 
! Отговори
стрелочника преди 14 години
Ако мине,ако мине и ГЕРБ е време да си замине!
33
5
 
16
 
! Отговори
Бачо преди 14 години
Еи много некадърни тез гербери.Нямат никаква координация дори помеждуси,а управляват държавата...
32
5
 
5
 
! Отговори
321 преди 14 години
DO 30 mnenie : Boiko Borisov ne e perfekten. Toi naistina ne razbira vsichko , no smqtash li naistina, che toi e po-nekadyren ot Stanishev ? Da vqrno dnes sme v kriza ,vqrno che e otvratitelno polojenieto , v koeto se namirame . No se zamislete dali starite upravnici shtqha da vzemat po-dobri merki ot Borisov . I dali nie ne si go izkarvame na Boiko imenno , zashtoto toi v momenta e na topa na ustata .
31
2
 
16
 
! Отговори
Цецка преди 14 години
Това ми мяза с лапсуса в предния закон, ако мине - мине, ако ли не се явява спасителя на бял кон (пожарникарска кола)
30
0
 
11
 
! Отговори
555 преди 14 години
Нито е за първи нито ще е за последен път.И на това правителство и на другите.Тогава каква е разликата.Май само в имената
29
2
 
10
 
! Отговори
Браво преди 14 години
Светкавична реакция е когато те хванат, че бъркаш в джоба на някой, и ти светкавично си дръпнеш ръката. За това ли му казваш браво на ББ?
28
0
 
19
 
! Отговори
Nobody преди 14 години
Да се видят записите от камерите в Парламента, няма начин да не се докаже, че по тъмни доби по нощите Станишев е влязъл в стаята на ГЕРБ и е дописал текста с цел саботаж.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А между градските автобуси какво ще ги правим???
26
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Партия "АКО МИНЕ" е време да замине и Боцко да се занимава само с това което разбира,стига експерименти!!!Управлението на държавата не като да се гаси пожар!