Пушенето в баровете все пак ще бъде незаконно – за 1 ден

И още парадокси от промените в Закона за здравето
20 май 2010 13:03,
90
Пушенето в баровете все пак ще бъде незаконно – за 1 ден
Снимка: БГНЕС

След като в рамките на една година законодателят първо забрани, после разреши пушенето в кръчми и дискотеки, днес се омота в поредния парадокс.

Законът, с който се забранява и разрешава пушенето, всъщност е за здравето. Като такъв той цели да ограничи до минимум възможността децата да стоят в опушени помещения.

Затова беше приета забрана лица под 18 години да влизат в кафенета и ресторанти, където пушенето е разрешено. В заведенията, които имат обособени части за пушачи и за непушачи, децата задължително трябва да бъдат в помещението без дим.

С решението си от сряда обаче парламентът разреши пушенето в дискотеките. И ето го парадокса: според Закона за закрила на детето там могат да ходят деца, но с придружител.

Така 19-годишният тийнейджър води 17-годишното си гадже и се представя за неин придружител, какъвто наистина се пада. И двамата си пушат и си пият на воля.

След като Четин Казак от ДПС отбеляза парадоксалната ситуация, депутатите решиха да си дадат почивка по този закон и да го уточнят на заседание на здравната комисия.

Още по темата

Председателят й Лъчезар Иванов съобщи соломоновското й решение: Законът за здравето ще си остане така, защото в дискотеките все пак трябва да се пуши. Ще бъде променен обаче Законът за закрила на детето и новият текст ще въведе пълна забрана на лица под 18 години да посещават нощни заведения.

Иванов не намери грешка в себе си или в останалите си колеги за недоглеждането. Напротив, упрекна медиите, че не отразяват достатъчно широко темата с тийнейджърските нощни забави.

Парадоксите по закона не приключват дотук. Все пак той цели да отмени вече наложена забрана за тютюнопушенето. Тя трябваше да влезе в сила от 1 юни. Поправката обаче предвижда отмяната на забраната да е от 2 юни. Така пушенето ще бъде забранено, но само за един ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
8
 
34
 
! Отговори
Предложение преди 13 години
Мисля че за да стане по приложим закона, за разлика от пълната забрана на тютюнопушене, трябва в четните дни на нечетните месеци, в 3/4 от часовете между 8 и 18 часа в заведенията с квадратура по-голяма от най-малкото отворено заведние отворило точно в 7ч и 23мин. централно европейско време, което се приема за репер за деня, да могат да се пушат не повече от 18 и не по малко от 4 циагри за 28 минути от не повече от15 пушача делено на 2/3 от кубическите метри въздух за час на вентилационната система ... В останалите часове всяко от огранчиенията се умножава по 'пи' дели се на 'е' и важи за лица с *** очи и зелени уши, които имат по малък братовчед от симитли. Ако има нещо неясно, то ще бъде уточнено в преходните и заключителни разпоредби. Контрола за спазване на забраната в цялата страна се прехвърля и съсредоточава в ДВСК клон "Долно ***", чиито щат ще се разшири до 2 човека. аз Боко днес. 20.05.2010 Резолюция : да се сведе за изпълнение и гласуване от без гръбначните в парламента
75
8
 
32
 
! Отговори
емигрант преди 13 години
Защо бавят европеѝския закон.Е ли Мангалия част от ЕС или не.
74
8
 
32
 
! Отговори
До 76 преди 13 години
Малкият порок от 3 кутии на ден хи не се вписва в това което искаш да кажеш :)
73
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кант е казал - "Пушенето е еманация на божествеността" Виждали ли сте как човек, който в живота си никога не е палил, в момент на голямо вълнение иска цигарка, аз съм го виждал няколко пъти. В края на краищата не са ли пороците едни от малкото радости в живота?
72
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали здравната министърка каза, че ще се пуши само по тротоарите, като във Франция! Къде е сега тази бабетка да ни защити нас непушачите, а!
71
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поемам, но тъй като съм заклет пушач, имам естествена или по-точно, неестествена устойчивост. Както преди години при взрива в Ален Мак, единствените които нямаха натравяне бяха пушачите. Не казвам че трябва да се пуши, просто аз си пуша каквото и да става.
70
8
 
36
 
! Отговори
SS преди 13 години
Ходенето на деца под 18 години на дискотеки,барове и т.н. няма нищо общо с тютюнопушенето - там днес те могат да се срешнат с далеч по-големи проблеми от изпушването на няколко цигари ....
69
9
 
38
 
! Отговори
Лъснаха им задниците преди 13 години
Простотията, наречена ГЕРБ лъсна с пълна сила.
68
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако човек не пие и не пуши, за какво да живее тогава?
67
9
 
36
 
! Отговори
пиленце преди 13 години
Не си прав. Аз ще живея, защото имам язва. А доктора ми обеща да ме излекува до 30 години. Та ще чакам резултатите. А и зъбите ще трябва да си оправя, а с тези ниски доходи, ще чакам десетилетия. Очаквам да доживея до 100 години. А после, понеже съм ядосан, ще ида да опъна господ, заради ядовете тука. Но, дотогава, ни чакат яки мъки, да сме послушен електорат и винаги да гласуваме с два пръста за упраявляващата левицо-центристо-десница. Пък каквото стане.
66
8
 
41
 
! Отговори
Поетест преди 13 години
ГЕРБ най-добре като партия да отмре!
65
8
 
37
 
! Отговори
Мръсници преди 13 години
Този Лъчезар Иванов май е лекар при това и май е същия дето посягаше на дъщеря си. Но не го ли махнаха, след онзи скнадла с лобиското им пътуване до САЩ заедно със здравния министър - един грозен с мустаци, не мога да си спомня името.
64
8
 
43
 
! Отговори
Уилфи преди 13 години
ГЕРБ не само с пушенето се обърка.ГЕРБ обърка цяла България за 10 месеца. ГЕРБ не е нищо повече от димна завеса. ГЕРБ подари България на Турция и ни тласка към ново турско робство, от което всъшност никога не сме излизали.ГЕРБ са продажници и далавераджии.
63
9
 
37
 
! Отговори
аз преди 13 години
Спри да пиеш като не можеш да пиеш без да пушиш.
62
10
 
40
 
! Отговори
non-smoker преди 13 години
"Председателят й Лъчезар Иванов съобщи соломоновското й решение: Законът за здравето ще си остане така, защото в дискотеките все пак трябва да се пуши."Тоз пък как го реши това ? Аз съм пътувал доста по света и досега не съм бил в дискотека, в която да се пуши вътре. Но то в България естествено се облсужват само интереси, а не се гледа обикновения човек и неговото здраве !
61
8
 
37
 
! Отговори
Прост народ преди 13 години
Трябваше да изберем премиер-непушач. Този си гледа собствения кеф и му дреме за народа. А депутатите пък слушкат и квото им каже Батко, незабавно го гласуват.
60
9
 
40
 
! Отговори
DIDI преди 13 години
"От автомобилите поемате..." А ти не поемаш ли, или ходиш с противогаз? Ако не можем да ограничим вредните емисии от автомобилите, поне това което можем да направим.
59
8
 
35
 
! Отговори
Ха-ха преди 13 години
Това значи че професорите ти са простаци - димящи феодални старчета!
58
11
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
58, ти си един нещастен селянин, който е заврял глава на едно място, където слънцето не огрява и си нямаш и на идея как се излагаме пред света, заради *** и ограничено мислене на такива като теб.
57
12
 
47
 
! Отговори
до наглия пушач преди 13 години
Автомобилът е един вид задължително зло. Няма как да функционира градът без бърза транспортация от една точка до друга. Пушенето от друга страна е за твое ЛИЧНО УДОВОЛСТВИЕ.Научи разликата и бегай си пуши у вас! Аман от наглеци!