Мерцедесите на парламента – за скрап?

Унищожаването – по-евтино от продажбата
2 юни 2010 17:04,
120
Мерцедесите на парламента – за скрап?
Снимка: БГНЕС

И днес ръководството на 41-вото народно събрание се събра, за да реши как да спести пари и да даде пример на останалите институции, но резултат все още няма.

След срещата главният секретар Иван Славчов увери, че работата продължава и ще има ново събрание с шефовете на групи.

Славчов разясни, че 8-те милиона, които ще бъдат спестени от фонд „Работна заплата”, са планирани още в първата сесия на парламента. Тогава на пресконференция главният секретар и председателката Цецка Цачева информираха журналистите за предстоящата оптимизация на администрацията.

По-любопитно се получава обаче с прословутите депутатски мерцедеси. Преди седмица съпредседателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев каза, че ще бъдат продадени 20 или 30 автомобила. Той не уточни точната бройка, нито цена, защото решението не било взето.

В сряда, вместо конкретика, се стигна до отдалечаване от проблема. Главният секретар Иван Славчов разясни, че има три възможни подхода към старите, но луксозни коли.

Още по темата

Единият е колите да бъдат подарени на друга институция. Така депутатите ще се отърват от старите возила, чиято поддръжка, както се оплакаха, излизала скъпо.

Вторият вариант е да бъдат дадени за скрап – така парламентът със сигурност ще вземе някой лев.

Третият вариант – да бъдат продадени – всъщност се оказва най-сложният. Причината е, че за целта е необходимо провеждането на търг.

„Трябва да се намерят експерти, да се наемат, да им се заплати. Много е сложна процедурата”, обясни Славчов.

Предстои затягане и на режима на депутатските командировки. Ако народният избраник е от Варна например, ще се пресметне колко километра месечно му се падат дотам, плюс бонус от 50-60 километра в региона.

Депутатът ще си плаща сам за транспорт, а след това на базата на отчета, който направи, тя ще му бъде възстановена. Славчов подчерта, че и сега много избраници изобщо не се възползват от служебните автомобили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
2
 
! Отговори
Jitan преди 14 години
Басссссси!!!.....Един мерцедес - 200лв.....колкото за ухапан от куче...само гумите му струват два пъти повече....ако махнат седалките . щото са се усмърдели на депутатски пръдни,аз ги купувам всичките по 300лв
114
0
 
2
 
! Отговори
гъдьо гъдев преди 14 години
и на части да ги продадеш пак ще вземеш пет пъти повече от колкото на скраб!!!тия дупутатите големи бизнесумове, бе:))ако ги закараме на БЕЛЕНЕ дали ще измислят да си направят там водно централа а!???
113
0
 
3
 
! Отговори
АЛЕКС2 преди 14 години
И ВЪТРЕ ПО 5 ДУПЕТАТА...
112
2
 
2
 
! Отговори
бай Петко преди 14 години
Я сакам да вземем един такъв мерцедес и че го направим да върви с дърва и въглища
111
0
 
1
 
! Отговори
Ясен преди 14 години
до 110Имаш ли идея колко струва подръжката на тия мерцедеси ,а колко бензин гълтата?
110
1
 
2
 
! Отговори
с. преди 14 години
Мисля,че има много по-важни неща от тия мерцедеси!Например поредното зверско поскъпване на парно,ток и така нататък!На фона на все по-задълбочаващата се свинщина в България!И цирка с тия мерцедеси е просто отвличане на вниманието!
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Айде сега ще си вземат Бентлита, че са на промоция :)
108
0
 
3
 
! Отговори
Nick преди 14 години
Спомням си че дори депутата Мартин Димитров казая че не би си купил такъв мерцедес, а какво остава за обикновения човек.
107
1
 
4
 
! Отговори
Nick преди 14 години
Мерцедеса е много скъпа за поддръжка кола, а когато е и на много стотици хиляди километри (каквито изглежда са парламентарните коли) - гори много , така че не си заслужава парите - дори и ако ги продават евтино.
106
1
 
3
 
! Отговори
стамат преди 14 години
до 66.А защо не на социални домове и домове за сираци.Или нйа социални патронажи?Ей.Тая цеца мъжката съвсем полудя.Е,то не е лесно да си свагина като жена и с клитор по-голям от мъжки ***.И да разсъждаваш трезво.
105
0
 
2
 
! Отговори
Яна преди 14 години
И колко е хонорарът на един оценител на лека кола, че да не е изгодно наемането му? Няколко хиляди лева, може би?
104
0
 
8
 
! Отговори
бб преди 14 години
ами подарете ги на социално слаби деца на съдии бе
103
2
 
9
 
! Отговори
АВТОПАЗАР преди 14 години
СЛАВЧЕВ КАТО МУ Е СЛОЖНО... ДА НАПУСНЕ! МАЙ Е ЗАМИСЛИЛ НЯКОЯ ДАЛАВЕРКА..;) НА СКРАП КОЛИТЕ СТРУВАТ ПО 300-500 ЛЕВА, А ПРИ ПРОДАЖБА, ПОНЕ ПО 2-3000ЛВ. АКО И ДА СА НА МНОГО КИЛОМЕТРИ, ТОВА НЕ ГО ПЛАШИ МЕРЦЕДЕСА, ОЩЕ ПОВЕЧЕ КОГАТО Е ПОДДЪРЖАН СЕРВИЗНО!!! Я ВИЖТЕ ТЕЗИ ДЕТО ГИ ДОКАРВАТ АВТОДЖАМБАЗИТЕ..;) ДА НЕ СА ПО ХУБАВИ?!?!
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ама че сложно било да се направи търг... да ги продадат в ebay, няма да им струва почти нищо.. май някой иска да ги купи за скрап и да ги продава после:)
101
2
 
7
 
! Отговори
stamat преди 14 години
автомобилите им са още читави.и много повече може да им се вземе,ако се продадат,отколко да отидат за скрап.ама кака цеца мъжката иска сигурно да ги продаде с АНТИКВАРНА цел???затова ,че там си е вяозила дебелия пърделник искра фидосиева и други ***...да,ама -Не!!!За опърдени седалки с ,,историческа стойност,, от дебели депутатки хората не дават сцепена пара.на нас ни трябват автомобили да търкалят по ровините.
100
0
 
16
 
! Отговори
hyparix преди 14 години
В Румъния даваха по ТВ депутатите им се возят на Дачия.
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мерцедесите на парламента за скрап?То да бяха само те...............!!!
98
0
 
8
 
! Отговори
ДАБЕ преди 14 години
до къде стигнаха с тия коли, депотатите се мислят за богове не миогат да вървят пеша,Австрия казаха че имат 6 коли за целия парламент а тук са 80... ТУК СА 80, НО ПЪК МИНИСТРИТЕ ПОЛЗВАТ ОТДЕЛНО ДРУГИ 40 АВТОМОБИЛА НА НА НСО. ТОЕСТ СТАВАТ 120 - ПОЧТИ ПО ЕДИН НА ДЕПУТАТЧЕ.... КЕФ НАЛИ?
97
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
хора тук има депотат не доволен е от коментерите
96
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Tiq 30 mercedesa nemogat da prodadat,a nie gi chakame da opravqt cqla durjava :).