Промениха бюджета. За първи път от Виденов насам

И леви и десни критикуваха, но натиснаха различни копчета
17 юни 2010 14:27,
154
Промениха бюджета. За първи път от Виденов насам
Снимка: БГНЕС

Със 120 гласа „за“ и 51 „против“ парламентът прие актуализацията на бюджета. Това е първият случай на промяна в сметките на правителството по средата на годината от правителството на Жан Виденов до сега.

Въпреки че десницата подкрепи актуализацията на бюджета, а левицата гласува „против”, голяма част от критиките им съвпаднаха.

„Новата българска история не познава бюджетна година, която да е провалена още в първите месеци”, започна речта си лидерът на БСП Сергей Станишев. Той припомни изказванията на управляващите преди няколко месеца, че старият бюджет е безалтернативен и най-добър в Европейския съюз. „Ето че сами стигнахте до алтернатива”, посочи бившият премиер.

Една от основните критики на соцлидера към новите сметки на мнозинството е за планираните над 1 милиард и 200 милиона лева за непредвидени разходи. Според Станишев сумата не е мотивирана достатъчно добре и предоставя на правителството „резерв, който да харчи на тъмно”.

Срещу този резерв се обяви и съпредседателят на „Синята коалиция” Мартин Димитров. По думите му сумата за непредвидените разходи може да бъде намалена и просто да се харчи по-малко.

Димитров попита защо актуализацията предвижда 116 милиона лева субсидия за тютюнопроизводителите. Сметката показвала, че това са между 1200 и 1400 лева на тютюнопроизводител. В същото време се намаляват парите на здравното министерство например.

„Дайте ми икономическа логика това да се случи. Това е предизборно обещание на ДПС, което ГЕРБ спазва, така ли?”, обърна се към партньорите си Димитров.

Той упрекна правителството, че харчи прекалено много. Разходите са нараснали с 5 милиарда – от 22 млрд. лева преди актуализацията на 27 млрд. сега, посочи депутатът.

Тук Димитров удари най-верния съратник на премиера Бойко Борисов – вицепремиера Цветан Цветанов, защото най-големите министерства не свивали разходите си.

Димитров призова за проверка, в която да участват и чужди експерти, за наличието на дублиращи структури. „Дали например МВР няма дублираща администрация?”, реторично попита той.

Сергей Станишев не пропусна да се похвали с големия фискален резерв, който правителството му е оставило, и да разкритикува предвиденото намаляване на допустимия праг от 6,3 на 4,5 милиарда.

„Стига се до едни минимуми, които вече са рискови за финансовата стабилност. Ресурсите на фискалния резерв не са безплатни, както се твърди от управляващите. Няма безплатни неща в живота. Цената може да се окаже твърде висока, ако се пресметнат всички разходи по възстановяване на доверието към българската монетарна политика”, посочи Сергей Станишев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


154
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
5
 
! Отговори
Аналогии преди 13 години
Промениха бюджета. За първи път от Виденов насам.А и тогава си имаше министър "Поразяващата уста" който вещаеше гръмко как още от утре ще потече мед и масло, а на външни критики отговаряше "громящо", че онези били по-зле.Ама кой да помни. И да си вади поуки .Много, много мъка ви чака още, балъци такива :)
86
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Казал съм на бабата и на комшийките - ГЕРБ или ще ядете туй нещо, дето мясана онуй нещо.
85
1
 
7
 
! Отговори
присмехулник преди 13 години
За 80,82,83 Благодаря ти, че ме просветли...Ще си скъсам дисертацията...Просто несправедливо са те подминали при връчването на "Нобел" за икономика. Оли Рен, не идва да проверява несъответствия , а вероятно да се запознае с вижданията ти...Не знаех, че Англия отново е минала на купони...Браво че ги разконспирира а то аз си мислех грешно, че само фудболните им лиги и надбягванията са с бюджета на Бъргария...Колкото за никовете...Аз знам само този на който ти пиша,но шизофренията е за хора,нали?
84
8
 
1
 
! Отговори
SAPATA преди 13 години
за 72 Още не си. Не се включвам в тези дискусии, че ми стана досадно. Всичко се свежда до Борисов, СИ банк, ДПС и прочее фигури. Проблемът е на друго място. Но, докато има апологети на "леви" идеи, Маркс, Герб, Костов и Ролята на униформата... някак си ми е досадно и скучно.
83
8
 
6
 
! Отговори
Прост човек от село преди 13 години
Нищо не разбирам от политика, хал хабер си нямам от икономика и бюджет, нослед като видях изнервените *** разбрах, че всичко е наред.
82
4
 
7
 
! Отговори
BIVSH GERBER преди 13 години
EVALAAAAAAAAAAAAA NA TOVA SMESHNO OPRAVLENIEEEEEEEEEEEE
81
1
 
10
 
! Отговори
BIVSH GERBER преди 13 години
Актуализираният бюджет ще бъде на сухия хляб и голата вода, заяви независимият депутат Емил Василев. По думите му от ГЕРБ са се подвели от увереността на премиера, че е по-силен от всичко.Ето аргументите на Василев да не подкрепи актуализацията: Ако досегашният бюджет беше бюджетът на малката постна пица, може би гарнирана с малка топла биричка, след актуализацията ще имаме бюджет на сухия хляб голата вода. Действително вие се опитахте да хитрувате, но на гърба на българския народ, защото на пясъка се оказаха не политическите задни части на тройната коалиция, а на ГЕРБ. Това е самата истина и трябва да си го признаем. Затова, колеги от ГЕРБ, не успяхте да съставите и някакъв бюджет, който да не се налага да бъде актуализиран на петия месец. А може би се подведохте и по увереността на Бойко Борисов, че той е по-силен от всичко на този свят, включително и от финансово-икономическата криза.
80
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кризата е световна, ако не знаеш, Англия е толкова зле колкото и след войната, но избирателната ти комунистическа памет, в комбинация с комунистическото ти късогледство и злоба ти дават въпросното погрешно мислене. Виждам че пишеш с няколко ника, забавно е.
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Виждам че сам си отговаряш в някои от постовете...
78
3
 
2
 
! Отговори
до 78 преди 13 години
И какво се случва? Искат всички вкупом да емигрират в България?Или искат да поканят Мухобойко и Невдянков да ги оправят?***!
77
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Господин злобен комунист, излишъкът е завещан от по-предишните, а предишните просто го смалиха с 4 млрд. А щом питаш как ще паднат заплатите при планиран дефицит - ами много просто, при планиран дефицит да кажем 1,9, а реален 3 става точно това за справка - Гърция и Румъния. Разбирам безсилната ти злоба, но любимците ти бяха абсолютни некадърници - БСП крадеше като за световно, а ДПС крадеше колкото БСП и НДСВ взети заедно.
76
2
 
7
 
! Отговори
присмехулник преди 13 години
Следващата година заем...:((( И второ посещение на шефа на ЦРУ, ПРО на границата ,второ благодарствено писмо от Обама и хуманитарна помощ...газови фенери:(((
75
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До тук коментиращите финасови експерти,ако бяхте толкова на ''ти'' с финасите и икономиката,нямаше да се чудите как да си купите хляб,млъкнете най-после,защо не спрете с тези клиширани фрази и не погледнете,какво се случва и със страните от ЕС!
74
1
 
2
 
! Отговори
ТТ преди 13 години
За съжаление е така ... много лесно се продават нашите управляващи ... не знам как управниците на другите държави си работят за интереса на държавата ... а нашите ... който дойде и му се нагъзват за пари, Толкова ли нямаме история. Толкова ли не ги е срам пред дедите ни ... който са дали живота си за да я има сега България. Капчица патриотизъм няма в нито един оплитик.
73
1
 
5
 
! Отговори
присмехулвик преди 13 години
Здравей! " Эшче не вечерь" Бюджета не е последен според мен... Помниш ли как се съмнявах че, изказването на "Сокола" по времето но предизборната кампания е случайно...
72
1
 
7
 
! Отговори
степан преди 13 години
При това управление ще стане дълбока, т.е. Бойко още ще е на власт когато нещата ще се съсипят още....
71
0
 
0
 
! Отговори
ТТ преди 13 години
Да дааааа точно така!!! мн си прав
70
1
 
7
 
! Отговори
присмехулник преди 13 години
Тове е най гадното в случая. Припомнете си яростната политика срещу ДПС, изкуствено създадена антитурска политика и сега ДПС/бедния Хасан няма нищо общо/ е опора на ГЕРБ. Няма и нищо чудно...Доган и И Павлов представиха Борисов на царя, Борисов ходи на избори с Доган, явява се водач на две места за царя...Просто всичко бе театър...Сега и енергийните проект-единствения печеливш е Турция, а губещият е траддиционния...Така стана и по времето на Костов-Доган отново подкрепяше управляващите:(
69
0
 
0
 
! Отговори
Икономист преди 13 години
до "присмехулник" Привет, обади се на SAPATA, от баса, вече мисля,че заработих салатата.
68
0
 
3
 
! Отговори
иии преди 13 години
до номер 70.Да, но това не е дълбока криза.