Промениха бюджета. За първи път от Виденов насам

И леви и десни критикуваха, но натиснаха различни копчета
17 юни 2010 14:27,
154
Промениха бюджета. За първи път от Виденов насам
Снимка: БГНЕС

Със 120 гласа „за“ и 51 „против“ парламентът прие актуализацията на бюджета. Това е първият случай на промяна в сметките на правителството по средата на годината от правителството на Жан Виденов до сега.

Въпреки че десницата подкрепи актуализацията на бюджета, а левицата гласува „против”, голяма част от критиките им съвпаднаха.

„Новата българска история не познава бюджетна година, която да е провалена още в първите месеци”, започна речта си лидерът на БСП Сергей Станишев. Той припомни изказванията на управляващите преди няколко месеца, че старият бюджет е безалтернативен и най-добър в Европейския съюз. „Ето че сами стигнахте до алтернатива”, посочи бившият премиер.

Една от основните критики на соцлидера към новите сметки на мнозинството е за планираните над 1 милиард и 200 милиона лева за непредвидени разходи. Според Станишев сумата не е мотивирана достатъчно добре и предоставя на правителството „резерв, който да харчи на тъмно”.

Срещу този резерв се обяви и съпредседателят на „Синята коалиция” Мартин Димитров. По думите му сумата за непредвидените разходи може да бъде намалена и просто да се харчи по-малко.

Димитров попита защо актуализацията предвижда 116 милиона лева субсидия за тютюнопроизводителите. Сметката показвала, че това са между 1200 и 1400 лева на тютюнопроизводител. В същото време се намаляват парите на здравното министерство например.

„Дайте ми икономическа логика това да се случи. Това е предизборно обещание на ДПС, което ГЕРБ спазва, така ли?”, обърна се към партньорите си Димитров.

Той упрекна правителството, че харчи прекалено много. Разходите са нараснали с 5 милиарда – от 22 млрд. лева преди актуализацията на 27 млрд. сега, посочи депутатът.

Тук Димитров удари най-верния съратник на премиера Бойко Борисов – вицепремиера Цветан Цветанов, защото най-големите министерства не свивали разходите си.

Димитров призова за проверка, в която да участват и чужди експерти, за наличието на дублиращи структури. „Дали например МВР няма дублираща администрация?”, реторично попита той.

Сергей Станишев не пропусна да се похвали с големия фискален резерв, който правителството му е оставило, и да разкритикува предвиденото намаляване на допустимия праг от 6,3 на 4,5 милиарда.

„Стига се до едни минимуми, които вече са рискови за финансовата стабилност. Ресурсите на фискалния резерв не са безплатни, както се твърди от управляващите. Няма безплатни неща в живота. Цената може да се окаже твърде висока, ако се пресметнат всички разходи по възстановяване на доверието към българската монетарна политика”, посочи Сергей Станишев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


154
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
19
 
! Отговори
степан преди 13 години
...за съжаление Бойко и хората му нямат капацитет да водят управление в условия на дълбока криза.
66
10
 
5
 
! Отговори
Gaskoing преди 13 години
Не знам ама тея от БСП не спряха вече, колкото до зимата и до лятото на лъде отиваме никой не знае време се иска, спрете да оплювате и да псувате, слушайте си чалгата и си пийте биричката и оставете хората да си вършат работата!
65
0
 
6
 
! Отговори
Българче преди 13 години
Добре умнико, но румънците имат все пак някакво производство, автомобили, техника, ... доста повече произвеждащи фабрики. А това правителство дето толкова ви е харесало как ви "клати" предните години, какво производство организираха тук. Какви чужди инвестиции в помилеността докараха в България. Ето затова румънците стигнаха такива нива на заплатите. А Станишев остави Доган да се разпорежда с финансите. Доган си го призна преди изборите!
64
3
 
7
 
! Отговори
цирк преди 13 години
Циркаджии..... някой го беше казал.......
63
2
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 13 години
Всички ние ще станем свидетели какво може да се случи в една държава, когато я управляват хора напълно некомпетентни икономически. Дано нямаме втора Виденова зима, че като ги гледам какви ги вършат натам отиваме
62
0
 
8
 
! Отговори
степан преди 13 години
Актуализацията сама за себе си не води до нищо. Просто годишния бюджет е закон, който трябва да се спазва, а като не може, се променя така, че да бъде спазен. Излишни дебати. Трябва да се мисли как икономиката да тръгне. Нали за това са тия умници...
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ne si prav,po to4no proAmerikanska.Turciq otkakto zapo4na antiamerikanska politika se sivze za okolo 10godini
60
0
 
2
 
! Отговори
IAM преди 13 години
KONSENSUS DA IMA !
59
0
 
10
 
! Отговори
присмехулник преди 13 години
И как ще паднат заплатите при планиран дефицит ? Точно обратното готина:) Когато банкрутираш държавата/а Боце прави точно това/ следват увеличение на данъци, намаляване на заплати...Когато опапаме резерва завещан ни от предишните ще последва и упражнението с данъци и заплати. Колкото до истискването ...ако го продължаваме по този начин най много мастит да хванем:(((
58
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
до IND / не мрънкач/" Навсякъде намаляват заплатите".Твоята, подлого, я увеличават, като защитаваш управляващите.
57
1
 
8
 
! Отговори
ТТ преди 13 години
Но друга ми беше мисълта ... мисля че и Бойко води протурска политика .. май и него го купиха ... или има обща игра с тях ... корпоративна търговска банка
56
0
 
9
 
! Отговори
ТТ преди 13 години
да ... и аз съм на същото мнение. Не бива да се сърдим на тези които си гонят интересите само защото ние не си го гоним. Това доказва още веднъж че турците са мн по задружни от нас и се подкрепят ... за това нещо трябва да ги вземем за пример!
55
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Гласуваи 171 депутати-120 за и 51 против, а другите 70 къде да ги броим?Те не са искали да се променя бюджета и неса били на работа.
54
1
 
15
 
! Отговори
степан преди 13 години
Гледах малко обсъждането на актуализацията в НС. Герберите предимно се оправдаваха защо ще променят бюджета. То причините са ясни и без обяснения, но лошото е, че не долових и сянка от идея за някакъв стимул за икономиката. Единствената "свежа" идея им е изсмукване от резерва. Като че ли следваща година няма да има!
53
1
 
21
 
! Отговори
до 39 преди 13 години
АБЕ ***, В РУМЪНИЯ ГИ НАМАЛЯТ ЗАПЛАТИТЕ , НО ВИЖ ПЪРВО КОЛКО СА ИМ ЗАПЛАТИТЕ ! И АКО НЕ СИ ХОДИЛ ВЪВ ВАРНА ИЛИ БАЛЧИК ИЛИ АЛБЕНА СКОРО, ЩЕ ОТКРИЕШ ЧЕ Е ПЪЛНО С РУМЪНЦИ , ЗАЩОТО ТУК Е ЕВТИНО ЗА ТЯХ И ХУБАВО. РАЗБИРАШ ЛИ МЕ КАКВО ИСКАМ ДА ТИ КАЖА, ЧЕ ТАМ СА С ЕДНА СРЕДНА ЗАПЛАТА ОТ 800 ЛЕВА, А ТУК СРЕДНО 250 ЛЕВА, САМО В СОФИЯ СЕ РАБОТИ ЗА ПО 800-1000 , В ПРОВИНЦИЯТА МАСОВО ПО 300 ЛЕВА. ***...
52
5
 
1
 
! Отговори
ДО 32 преди 13 години
Не е баш така, защото газът скочи и в Румъния и в Гърция, но въпреки това им намалиха и заплатите. Мислите си че това е криза? Истинската криза започва 2015 г. и ще се нарича "Световна енергийна криза" - тогава ще видите какво е криза.
51
10
 
6
 
! Отговори
gotin преди 13 години
Актуализирането на бюджета е една формална процедура. Просто с нея се узаконява финансирането на дефицита с натрупани резерви към момента. Ако преди това беше предвидин такъв дефицит, със сигурност в бюджета щяха да заложат увеличаване на данъци и то тези, които са най-болезнени. Цените щяха да се вдигнат повече, а заплатите щяха да станат още по-малко. Така, че не се оплаквайте толкова много, не че положението е добро, но можеше да е мноооого по-зле. В момента се изтиска възможно най-доброто.
50
5
 
5
 
! Отговори
oncho преди 13 години
До всички разбирачи тук защо трябва да се маха Дянков че нали той ще изтегли един ми-д долара кредит от там ще си дръпне комисиончето и ще си ходи в Америка при *** къде се бъркат навсякъде,като например посланика им стана медийна звезда всеки ден в медиите какво ставало в БГ ДАЖЕ КОМЕНТИРА СЪДЕБНАТА СИСИТЕМА.Ходи си в А мерика бе идот там си гледай системите
49
8
 
6
 
! Отговори
КЪМ РАЗБИРАЧИТЕ преди 13 години
В тези форуми е пълно с политически и финансови мрънкачо-разбирачи, за които НЯМА УГОДИЯ. Не мога да разбера тези хора какво искат или още си мечтаят някои да оправи за 800 дни нещо което е рушено 20 години....еййй балъци точно заради такива леви-десни като вас сме на това дередже....*** и фурнаджийските лопати.....
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО 48* другите господа депутати са на спа в ДБАЙ как каде са или на остров Канкун да си печат дебелите ***