Защо да е лесно, като може да е трудно?

Бюрократичен абсурд подлуди родителите в Пловдив
30 юни 2010 14:06,
60
Защо да е лесно, като може да е трудно?
Снимка: Булфото

Бюрократичен абсурд изправи на нокти родителите в Пловдив. Майки и деца се редят на опашки в поликлиниките и плащат по 20 лева за безсмислени изследвания.

Причината – от 1 юли половината детски градини в града излизат във ваканция, защото персоналът има натрупани отпуски, а малчуганите ще ходят в дежурни детски заведения.

Без изследвания за салмонелоза, глисти и паразити обаче родителите не могат да ги преместят за лятото.

Наредба № 3 на община Пловдив изисква при постъпване на дете в детска градина да се представят резултати от задължителни изследвания за салмонелоза, глисти, чревни инфекции и паразити.

„Когато едно здраво дете се мести от една градина в друга е безсмислено да му се правят излишни изследвания”, коментира пред Dnes.bg д-р Стоил Стоилов, общопрактикуващ лекар от Пловдив.

Освен това родителите смятат, че въпросните изследвания се покриват от касата, но се оказва, че трябва да заплатят 20 лева. По тази причина родители вдигат скандали в лекарските кабинети.

Анелия Иванова от утре трябва да води сина си в друга детска градина, затова от сутринта е в поликлиниката. Майката не разбира защо трябва отново да плати за изследвания, които вече са направени преди няколко месеца.

„Парите ще ги прежаля, но вече 4 часа се редя на опашки пред различни кабинети с 4-годишния си син”, разказа Анелия.

В тази ситуация се разгаря и търговска война между пловдивските лекари. Някои от тях плащат 20-те лева за изследванията от джоба си, за да привлекат пациенти на свои колеги.

„Хората отиват при друг колега, който им прави изследванията без пари, и те директно стават негови пациенти”, разказва д-р Стоилов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
2
 
! Отговори
МЪГЛАТА преди 13 години
ТЕЗИ ДЕЦА ИМАТ ЛИ РОДНИНИ ПОЗНАТИ
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре, де нали уж децата до 18 се лекуват безплатно. Освен това, те просто се местят от една детска градина в друга, т.е. не тръгват на градина за първи път. А при първото им записване са им направили необходимите изследвания. Защо трябва да се правят отново? Къде е логиката след като децата само преди няколко месеца или година за били прегледани? Бюрокрация и глупости! Само харчат пари и късат нервите на родителите. Май номер 17 е права.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Още един пример за това как чиновническите дерибеи безогледно хем ще прехвърлят проблема от болната глава на здравата, хем покрай това ще претръскат още веднъж джоба на матрЯла.Ама нали матрЯла си е за това матрЯл.. Щом си трае и ги трае - ще го газят, стрижат, доят и до животно
17
0
 
17
 
! Отговори
Дарина преди 13 години
Истината е, че преди време си прехвърляхме децата от една градина в друга само с бележка от старата градина, че детето е било там до последния ден. Сега всичко това се прави с цел по-голямата част от родителите да се откажат от прехвърлянето и така да останат много малка част от децата.Но най-лошото е, че независимо колко коментара ще напишем сега, статията утре няма да се вижда вече и нищо няма да се промени.
16
0
 
3
 
! Отговори
л. преди 13 години
През този перод, когато градините ще са затворени, учителките, лелките и целия персонал , в отпуск ли ще са или на работа? Защото предполагам това се прави за намаляване на разходите на общините. А всички отдели, счетоводители и др. те също ли ще почиват? Не може хиляди деца да почиват, а стотици да стоят и получават заплата.
15
0
 
6
 
! Отговори
ghd преди 13 години
Значи, не стига, че детето и без това смени госпожите с други, понеже първите излезнаха в отпуск, сляха групите и трябваше да свиква с нови и по-големи каки и батковци, а сега и да го местим.....това е УНИКАЛНА ПРОСТОТИЯ! На всичкото отгоре се редиш на опашки с малкото детенце, което трябва да чака като пенсионер за хляб по време на комунизма! И на всичкото отгоре трябва да дадеш 20 лв! И да имаше направления за тези изследвания не могат да дадат, защото лимита свършил, от утре чак може...
14
6
 
5
 
! Отговори
manuelche преди 13 години
Забелязвам, че у нас хората се запъват на профилактиката като магаре на мост. *** и *** могат да не бъдат открити веднага. А докато бъдат - детето може да зарази други деца. И някой се опитва да наложи контрол над ситуацията, само дето бива посрещан на нож.
13
0
 
13
 
! Отговори
л.л. преди 13 години
Абсурдна ни е държавата. Не може в един областен град като Пазарджик а и който и да е друг в страната от работещите 11 ОДЗ и ЦДГ да останат дежурни и да поемат децата от всички само 2 градини . Майките работят, бабите също , е ако е имало кой да ги гледа в къщи едва ли ще ги запишат на градина или ясла . Имам предложение към всички майки от цялата страна : Децата пред Общините, пред кметствата, пред парламента, там и без това много народ се размотава, да ги гледат по един ден.
12
0
 
8
 
! Отговори
DI преди 13 години
До 4 и 7Когато едно здраво дете се мести от една градина в друга е безсмислено да му се правят излишни изследвания, коментира пред Dnes.bg д-р Стоил СтоиловВсе пак е мнение на специалист
11
0
 
7
 
! Отговори
До 4 и 7 преди 13 години
Начин да станат по-малко децата, както пише 10 МСД
10
0
 
8
 
! Отговори
MSD преди 13 години
До 4 в последните седмици детето постоянно го местят в други групи на неговата детска градина. От утре децата ги местят в съседна детска градина (което смятам, че не е почти същото). Просто тези изследвания са с цел някои родители да спрат децата по-рано от планираното и потози начин да се намали броя на децата в следващите летни месеци
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Поредното малоумие на БГ държавата !
8
0
 
10
 
! Отговори
Елена преди 13 години
До 4Ако детето ти е заразено - ти трябва да си наясно. Ако всички деца са минали тези изследвания преди няколко месеца - какъв е смисъла сега пак да се правят..Или държавата се чуди откъде да вземе поредните 20 лв на хората....Загубено време по висене на опашки, изхабени нерви в безсмислени действия..На *** ни обърнаха...
7
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На мен ми изглежда логично да се правят изследвания - като се събират деца от различни градини, ако в едната градина са заразени ще се заразят и всички от останалите. При децата заразите се разпространяват много лесно.
6
1
 
25
 
! Отговори
H8C0RE преди 13 години
По-добре да избием всички наркопласьори и децата да си стоят при баба и дядо и да играят на улицата.
5
0
 
12
 
! Отговори
до 4 преди 13 години
как може детето да е болно утре, като до днес е посещавало детска градина и е било здраво?????????? По тази логика всеки ден да им правят изследвания..........
4
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То, че е безмислица безмислица от една в друга детска градина да ти искат този документ, но пък от друга гледна точак детето ако е болно и за рази други деца тогава какво ??? Истината е една щом има правила трябва да се спазват за това са направени ....
3
1
 
24
 
! Отговори
малкият сашко преди 13 години
в столипиново нямат такъв проблем,там са под крилото на държавата
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пълна идиотщина отново.
1
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
само в България може да се случи