Още се спори: Пловдив или София да е столица на България?

След Съединението София започнала да се развива изкуствено
6 сеп 2010 09:00,
571
Още се спори: Пловдив или София да е столица на България?

Пловдив празнува 125 години от обявяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Огромна експозиция на вещи и документи от онова време са изложени в музея на Съединението.

В сградата, предназначена за Народно събрание на Източна Румелия, днес се помещава Историческият музей на Пловдив.

Изложбата „Равнис по капитаните” представя музейни реликви като оръжия, униформи, знамена и ордени на героите на Съединението.

Любопитен момент са вещите и униформата на княз Александър Първи. Изложени са сюртук, шинел, шашка и табакера. За първи път са показани оригинални фотографии и документи на офицери от различните родове войски.

„Съединението е едно от най-важните събития в новата ни история”, заяви пред Dnes.bg директорът на Историческия музей в Пловдив Стефан Шивачев.

Изложбата представя създаването на източнорумелийската милиция като част от българската национална войска. Ръководена от българските офицери начело с майор Данаил Николаев, румелийската войска има решаващ принос за обявяването на Съединението на България на 6 септември 1885 година в Пловдив и неговата военна защита по време на кратката, но победоносна Сръбско-българска война.

Според историка Стефан Шивачев, важни са уроците, които ни е дало Съединението.

„Пловдивският урок на Съединението е в това, че пловдивчани са решили да бъдат българи, а не столичани, защото знаем какви кариерни възможности дава една столица”, твърди историкът Шивачев.

Един от основните въпроси, по които се е спорило по онова време, е дали София е трябвало да става столица на България. Фактите сочат, че след като Пловдив отстъпва първото място на София, Градът под тепетата започва да изостава в икономическо отношение.

„Една година след Съединението в пресата и по улиците се чуват гласове: „Защо дадохме на шопите да са столичани, като Пловдив тръгна назад”, казва още Стефан Шивачев.

В първите години след Съединението София е започнала да се развива изкуствено, твърдят историците.

„Няма лошо в това, че днес София е столица на България, лошото е било преди 125 години, когато тя е започнала да се развива изкуствено и да нараства изкуствено за сметка на другите градове”, сподели още пред Dnes.bg  шефът на Историческия музей под тепетата.

„Днес Пловдив е град за живеене, а София е столица за правене на бизнес”, смята историкът.

Въпреки всичко най-важният урок от събитията около Съединението на България е голямото обединение на българския народ.

В центъра на Съединението на Княжество България и Източна Румелия е издигнат паметник, под който вечерта на всеки 6 септември са кулминацията на тържествата по повод обединяването на българите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


571
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
449
13
 
6
 
! Отговори
СУПЕР... преди 13 години
ВСИЧКИ СЕЛЯНИ И *** ...ЗАМИНАВАТ ЗА НОВАТА СТОЛИЦА ---ПЛОВДИВ!ГРАНД-ХОТЕЛ"СТОЛИПИНОВО " , ВИ ОЧАКВА!!!!БОН-ШАНС ,НА ВСИЧКИ ***!!!ДАВАМ И..... 5-лв., ЗА ......ИЗ ПО ПЪТ......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
448
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За нас софиянци ще е истинско облекчение повече от един милион провинциалисти да се пренесат от София в Пловдив. Подаряваме ви ги с голямо удоволствие заедно с цялата им простотия, селяния, мръсотия и чалга култура. Те само извличат облаги от това да живеят в нашия град и изобщо не милеят за него. Да ходят в Пловдив!
447
1
 
4
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
до 304Толкова ли си тъъ..п,че не можеш да си измислиш ник?Или си мислиш,че пишейки от моя си много оригинален??
446
2
 
8
 
! Отговори
Майна преди 13 години
Какъв празник какви пет лева? На тоя ден,освен всичко друго наистина положително,Пловдив бива обезглавен и лишен от правото да бъде столица на България.
445
0
 
16
 
! Отговори
ПЛОВДИВ преди 13 години
Пловдив е оцелял много векове. Съществува от времена когато никoй и никъде не е чувал за софия. Кой ли не е преминал и се е опитвал да унищожи този велик град, но никoй не е успял. Най голямата офанзива е през последните 60 години, като се започне от онзи селендур живков и се стигне до днешно време с този *** борисов. Те винаги са и ще завиждат на град с най богати традиции и най интелигентни и будни хора. Затова кой и откъдето да дойде в България се възхищава на Пловдив а селска софия е подминават като малка гара.Ще дойде ден когато България ще си има истинско правителство, ще дойде по светъл ден и за Пловдив.
444
0
 
6
 
! Отговори
зидаро-мазач преди 13 години
не ми дреме дека ша е столицата! важно е леб и вода да има!сега само мажем офисе и апартаменти у софия... явно тама са парите... ако не беа сасипали бизнесо по провинцията, сега и там да мажа.... ама избегаа ората ... кой у софията ... кой у чужбината... за леб избегаа, че съсипаха страната... нема работа...
443
0
 
3
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
споко рано или късно блока че падне :)))) та мисълта мие, че основния проблем на София са червениете навлеци между 46 и 90 година има няма 1/2 милион щото се насадиха в София с парашути и подарени жилища, па на всичкото отгоре ни даваха и наклон на ..... :)))))
442
0
 
2
 
! Отговори
ПОДУЕНЕЦ преди 13 години
Прав си ама тъпите *** ни събориха къщата и направиха блок на нейно место.
441
0
 
0
 
! Отговори
selio преди 13 години
ko ma intr. ,da stava koito shte,navsekade e sashtata cigania i selqniq
440
2
 
3
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
що пък само тия след 1991 г. по мое мнение всичките комунистически навлеци довлекли се по партиина линия с жителство от 1946 насам :))) все пак да не забравяме, че именно при червените разбойници София беше обезобразена с жилищните комплекси
439
0
 
3
 
! Отговори
1111 преди 13 години
Do.438Da ama tezi selyatsi vi hranyat debelite girla i te sa horata koyito rabotyat,viye ko pravite merzavsi po tsyal den pret neta i selyanite sa vinovni,nyama da se opravya tazi Balgariya s tezi misli skoro.
438
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако София не е била избрана за столица, щеше да е бедно шопско градче с не повече от 50 хил. жители. Всички, които сега реват срещу "селяните", вече да са се изнесли в другата столица и да се озъртат като гладни ***.
437
5
 
3
 
! Отговори
ПОДУЕНЕЦ преди 13 години
Пловдив, разбира се, ама да приберат *** дето се наместиха тук след 1991 поне.
436
7
 
8
 
! Отговори
Мъдовски преди 13 години
Хайде майни, станете Столица, поканете НС и Правителството да се преместят при вас, та но софиянци да им олекне. Но гответе и домове за 1 450 000 селяни, които много държат да са в плътна близост със "силните на деня".
435
7
 
2
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
INTERESNO...KAK MOJE EDIN GRAD DA SE RAZVIWA...ESTESTVENO...
434
0
 
3
 
! Отговори
Mires преди 13 години
Ами може да се направил някакъв административен комплекс например покрай Търново. Но въпросът е, че трябва бизнесът да не е обвързан с местоположението на столицата, за да не се струпват инвестиции, чужди и български, на едно място.
433
11
 
17
 
! Отговори
Софиянец преди 13 години
Само да не е София,на всеки друг град съм съгласен,само да се разкарат селяците правещи задръствания,надуващи чалга в 5 сутринта,изхвърлящи си *** през прозореца и варящи си компоти пред блока ми ...
432
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Напълно вярно София не е оставила нищо значимо в културно-исторически аспект за да се нарече столица.Затова се строят свинарници като син сити,най-клуб и планета пайнер!
431
17
 
6
 
! Отговори
софиянка преди 13 години
В Пловдив мйекат,бе! Как ше са столица? Сиат *** са?,а? Ха-ха!
430
2
 
2
 
! Отговори
На Бузлуджа.... преди 13 години
...направете ,КУРНИК за бройлерите на СОЦИАЛИЗъМА!!!!