Горбачов: Живков беше способен държавник!

"Перестройката не претърпя поражение, тя бе прекъсната"
Обновена: 8 окт 2010 16:41 | 8 окт 2010 16:40,
518
Горбачов: Живков беше способен държавник!
Михаил Горбачов. Снимка: БГНЕС

"Перестройката е движение, в основата на което стои изборът". Това заяви последният съветски лидер Михаил Горбачов, който участва в международната конференция "Европа гледа на Изток", която се провежда в София.

"Когато казват, че перестройката е претърпяла поражение, аз заявявам: тя не е претърпяла поражение, тя бе прекъсната, нея я прекъснаха. Но даже това, което успяхме да постигнем във всички направления – политически реформи, свобода, демокрация – всичко това ни дава основание да кажем, че ние бяхме стигнали до такава точка, след която връщане в миналото бе невъзможно. Това е най-важното", убеден е Горбачов.

Последният съветски президент призна, че "имаше политически грешки и аз давам отчет за тях вече 20 години и навярно ще се отчитам още 20 години" и добави: "нямам нищо против, ако ми се удаде възможност да доживея до 100 години".

За Горбачов перестройката е това събитие от края на ХХ век, което има голям световен отзвук.

"То трябва да бъде оценено като сериозен завой, открил възможността към промени в Централна и Източна Европа, към промени в международните отношения", подчерта той.

Горбачов оцени бившия комунистически лидер Тодор Живков като "способен държавник".

"Тодор Живков е направил много за България, даже в тази част от моя живот, когато аз бях начело на СССР. Той използваше своите способности, за да надхитри събеседниците си. Много способен човек", заяви Горбачов.

Според него Живков е спомогнал много за българската модернизация – трансформацията на българското общество от селско в модерно градско.

"България и българите трябва да знаят, че нашите отношения си остават топли, сърдечни, братски, с каквото се отличават при всички периоди. Преживяхме труден период – и вие, и ние, и разбрахме, че сме си нужни един на друг", завърши Горбачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
427
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сега си много свободен при капитализма, като нямаш пари да излезнеш навън!
426
1
 
2
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: 432Аз не съм си мислел че съм живял в концлагер. Аз живях в концлагер!Няма да се изненадам ако сега кажеш - евреите са си мислели че Аушвиц е било концлагер, а пък то всъщност не е било.
425
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Горбачов, разсипа СССР и се продаде на американците за пари, какво ми се прави сега на ощипана мома, все едно хората са прости като него и нищо не знаят!!!
424
1
 
3
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: 416Не знам дали си ми чел коментара, затова ще повторя: Този велик държавник Горбачов навремето заяви пред Хонекер, че берлинската стена никога няма да падне. След това беше от първите които поздравиха германците за падането на стената! Така че и да е казал такова нещо не съм убеден че го мисли точно така както си го мислиш ти!
423
2
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
днес....си говорих 2 часа.....сам.. в банята...с огледалото,...дали сум луд?
422
1
 
2
 
! Отговори
Пурко преди 13 години
Всъщност правешките компютри само се сглобяваха в Правецпроцесора си беше интелски Intel8080 от първитетук се правеха само кутиите и захранванетоно това беше само 2 години, после западните дръпнаха напред с нови процесори, нашите нямаха пари да ги купуват...и производството спря
421
1
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
а ми ако искра баееева пише учебниците .. със сигурност..:)
420
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и да плюете и да лаете в историята на България ще бъде записано - Тодор Живков най великия български политик на 20 век в цяла източна европа!А това, че някакъв гледал телената ограда на границата и си мислел, че живее в концлагер или пък някакъв дето не му купили тоблерон от корекома, ами му давали майка му и баща му марципани нека си лаят и живеят в заблуда, историята ще им се смее! Човек като е велик си остава велик! Независимо от манипулации и лъжи по негов адрес!
419
3
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
ай стига бе .. в работническо дело.. излезе статия .. компове от правец .. в космоса хаха
418
3
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
имам чувстото,...че днес... компютъра ми..пише вместо мен :))
417
3
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
може да съм ***... а *** не съм полиран комунист:) не ми го хвали индивид .. партиец .. камо ли такъв като .. правешкият свинар ..тодор 1.
416
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
САМО МЕЖДУНАРОВНАТА КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ МИР БЕШЕ С "ЛОШИТЕ" КОМПЮТРИ ОТ БЪЛГАРИЯ, ИЗОБРЕТЕНИ ОТ УЧЕНИТЕ ОТ БАН, Я СТИГА, МНОГО ДОБРИ СИ БЯХА КОМПЮТРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!СЕГА КАТО НЯМАМЕ КОМПЮТРИ, НЯМАМЕ И КОМПОТИ И КУПУВАМЕ КИТАЙСКИТЕ ***, НАПРАВО СИ Е ГОЛЯМА ГОРДОСТ, АААААААААААААААААААААААААААА ЧУЖДОПОКЛОНЦИ ТАКИВА!
415
1
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
много мазно поведение имаш.. и на вид ли си такъв :))
414
2
 
2
 
! Отговори
Я преди 13 години
Приятно е да общуваш с папата.Имаше много по тошево време и промишленост и стопанство,но явно или не си живял тогава ,или тияично по детски се вторачваш в сламката,а изпускаш гредата.
413
4
 
2
 
! Отговори
Пурко преди 13 години
Велик велик, колко да е бил велик ?баш правешко *** си беше, дори диплома нямаше, щото го изгонили от училище и станал партизанин да краде мандривиж от полупроводници...разбираше многодори завод за компютри построи в Правец, само че завода фалира щото компютрите бяха пълна скръб, работеха по социалистически : от ден до пладне
412
2
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
тая вечер... сънувах..., че са ме отвлякли... извънземните и ...сутринта се събудих напишкан :)
411
3
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
ей *** . ..отговорете бе .. все не щете? отговорете .. бг бивша цоциааалистическа страна ли е?:)
410
3
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
която не си струваше и вложеното желязо.. по света правиха икономика.. бай му тодор и чаветата му комунизъммо :)
409
2
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
коментар 417 не съм го писал аз, ............ а някой долен комунист!
408
3
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
*** .. ***.. на обществена ясла.. не сте спали май.. зачислени под статията :))