Горбачов: Живков беше способен държавник!

"Перестройката не претърпя поражение, тя бе прекъсната"
Обновена: 8 окт 2010 16:41 | 8 окт 2010 16:40,
518
Горбачов: Живков беше способен държавник!
Михаил Горбачов. Снимка: БГНЕС

"Перестройката е движение, в основата на което стои изборът". Това заяви последният съветски лидер Михаил Горбачов, който участва в международната конференция "Европа гледа на Изток", която се провежда в София.

"Когато казват, че перестройката е претърпяла поражение, аз заявявам: тя не е претърпяла поражение, тя бе прекъсната, нея я прекъснаха. Но даже това, което успяхме да постигнем във всички направления – политически реформи, свобода, демокрация – всичко това ни дава основание да кажем, че ние бяхме стигнали до такава точка, след която връщане в миналото бе невъзможно. Това е най-важното", убеден е Горбачов.

Последният съветски президент призна, че "имаше политически грешки и аз давам отчет за тях вече 20 години и навярно ще се отчитам още 20 години" и добави: "нямам нищо против, ако ми се удаде възможност да доживея до 100 години".

За Горбачов перестройката е това събитие от края на ХХ век, което има голям световен отзвук.

"То трябва да бъде оценено като сериозен завой, открил възможността към промени в Централна и Източна Европа, към промени в международните отношения", подчерта той.

Горбачов оцени бившия комунистически лидер Тодор Живков като "способен държавник".

"Тодор Живков е направил много за България, даже в тази част от моя живот, когато аз бях начело на СССР. Той използваше своите способности, за да надхитри събеседниците си. Много способен човек", заяви Горбачов.

Според него Живков е спомогнал много за българската модернизация – трансформацията на българското общество от селско в модерно градско.

"България и българите трябва да знаят, че нашите отношения си остават топли, сърдечни, братски, с каквото се отличават при всички периоди. Преживяхме труден период – и вие, и ние, и разбрахме, че сме си нужни един на друг", завърши Горбачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
407
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КАКВО ИМАШЕ БЪЛГАРИЯ ПО ВРЕМЕТО НА ЖИВКОВ ЛИ?!ИМАШЕ ДЪРЖАВА С ИКОНОМИКА И АРМИЯ! МЛЪК!
406
5
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
може би поруганите манастири и черкви от *** .. превръщането им в краварници и обори за всевъзможен ***.. по в интерес на обществото?.. османци не са поругавали тъй!както комуниста с това общество.. хората на бай тошо бяха мутри .. и са мутри.... комунистическа камора само поразии твори!Бг - централно азиятска бивша съветска република..!
405
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ама теб никой не те пита! А за Живков се изказва един политик от световната история и казва ТОЙ БЕШЕ СПОСОБЕН ДЪРЖАВНИК И НАПРАВИ МНОГО ЗА БЪЛГАРИЯ! ТОЧКА! След това изказване по добре си замълчете, че лъжливите ви тези от 20 години просто рухват! Живков си беше и ще си остане велик!
404
2
 
3
 
! Отговори
Партизанин преди 13 години
Ура , Другари.Вече слезнахме от гората с ятаците и ударихме една мандра...и две мандраджийки...Довечера ще ударим и казана и стой та гледай как ще се почерпим за празника
403
2
 
2
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: 406Абе главо дебела, какво му е държавническото на държавника Тодор Живков бе?Кажи ми какво имаше при социализма, остави шоколадите?Имаше ли нещо изобщо? И според тебе държавник ли е един *** който говори на диалект и обяснява, че "Тази година построихме завод за полупроводници, а догодина ще построим завод за цели проводници!"???Държавник ... колкото аз съм папа!
402
3
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
ще видя....... маминка какво ми е сготвила и ще обядвам.
401
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Понеже не връщаха дребно ресто, за остатъка ми дадоха шоколад Тоблерон. ДА ПРЕЗ СОЦА "НЯМАШЕ" ШОКОЛАД, САМО ТОБЛЕРОНИ, ХАХАХХА
400
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти отдавна си в *** Калине, та не се очудваме на л.й.ата които ръсиш постоянно
399
2
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
изчакайте ме малко да ходя да пишкам.
398
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Калине ти си много *** човек, ама много, върви в ДСБ, те там такива зомбита, дето виждат историята как им се иска на тях, ги взимат от раз!
397
2
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
как ги изгони .. хаха .. научи ги да бъдат турци.. театри .. превилегии и прочие :) бил ги изгонил .. след като натвори и ислямизира до немай къде .. тези лафове за пред популацията.. всички знаем.. какво последва след т.нар възродителен процес!активно мероприятие за повсеместна ислямизация ей това натвори .. бай ти тодор правешки.
396
1
 
4
 
! Отговори
Гег преди 13 години
КАК ЖИВЯХМЕ СОЦИАЛИЗМАРазтегателната дъвка и други спомениДориан Диков, 46 г., лекар, Meaux, ФранцияБях доста малък, сигурно 6-7-годишен. Един ден големите от нашата махала се бяха събрали около своя тартор Венко Мръвката, който показваше нещо невиждано до този момент. Свикнали с чувството за автомобилна гума със свеж дъх, което оставяше в устата твърдият аптекарски сакъз, ние за пръв път виждахме, че има дъвка, която може да се разтяга. Въпросната Мръвка джвакаше здраво и с видимо удоволствие, като през няколко секунди хващаше част от скъпоценния продукт и го разтягаше на една ръка разстояние, без да го къса; после пак го прибираше в устата си и продължаваше демонстрацията. Ние го наблюдавахме, изпълнени с уважение и слюнка. След това в спомените ми историята на разтегателната дъвка преминава през различни етапи. Трябва първо да отбележим, че дъвката беше нещо много ценно и не можеше току-така да я изхвърлиш, без да си я дъвкал поне една седмица. Обикновено преди заспиване тя се поставяше на дъното или на ръба на чаша и на другия ден дъвкането продължаваше. После имаше един период, в който се опитвахме да я оцветим, слагайки вътре ситно настърган графит от цветен молив. След това се появиха дъвките за правене на балончета, истинските цветни дъвки, дъвките на таблетки и т.н. Определено имаше и постсоциалистически период, чийто най-ярък представител бяха турските дъвки с цветни картинки, най-често на голи мадами с големи гърди, които бяха толкова твърди, че те заболяваха челюстите, когато ги дъвчeш. Говоря за дъвките, разбира се. Хит в момента са дъвките с вкус на пъпеш. Дънките Бях на 6-7 години, когато в махалата се заговори, че един от личните младежи - футболист в местния отбор от Б група, си е купил дънки от един моряк от Варна - истински, клош. Папито (Спас) излизаше всяка вечер по движението в центъра на града и гордо минаваше през градинката пред нашата къща, където ние си играехме. Понеже съм бил малък, а и вероятно поради това, че обичах да пълзя ниско долу по тревата, спомените ми са за страшно много син плат под формата на широки крачоли, които се вееха около стругованите подбедрици на Папито. Моите първи дънки получих значително по-късно - като ученик в гимназията. Казваха се Blue Jeans и бяха всъщност старите дънки на по-големия ми брат. Като студент се сдобих с долари на черно и си купих от Кореком дънково яке Wrangler и дънкова риза US-top. Понеже не връщаха дребно ресто, за остатъка ми дадоха шоколад Тоблерон.
395
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЯВНО ЗА НЯКОЙ ХОРА Е БИЛО ПО ВАЖНО ДА ЯДАТ ШОКОЛАД, ОТКОЛКОТО БЪЛГАРИЯ ДА ИМА СПОБЕН ДЪРЖАВЕН РЪКОВОДИТЕЛ! СЕГА КАТО ЯДОХТЕ 20 ГОДИНИ ШОКОЛАД, МЕСО ОТ КОПИТА И ЧОВКИ И СИРЕНЕ ОТ ТЕБЕШИР ДА НЕ СТЕ ДОВОЛНИ?! ДА НЕ БИ БЪЛГАРИЯ ДА ЦЪФНА И ВЪРЗА!А КАЛИНЕ ТИ ГОВОРИШ ЗА КОМУНИСТИТЕ КАТО ОБЩО, КАКЪВТО БЕШЕ И КОСТОВ! ТУК СТАВА ДУМА ПЕРСОНАЛНО КАКВО Е НАПРАВИЛ ЖИВКОВ, А ТО БЕШЕ МНОГО И ТОЧНО ГО ПРОВАЛИХА ТЕЗИ КОМУНИСТИ - ЛУКАНОВ И СИЕ!
394
3
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
имам чувтвото, че компютара ми пише сам във форума
393
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе Калине ти си НЕНОРМАЛЕН! А на бас, че си баща ти или *** са диви седесари набили ти в главата колко е бил зле при комунизма, а ти нищо не знаеш, защото си бил тогава или малък или не си бил роден! ТОДОР ЖИВОК ИЗГОНИ ТУРЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ, ПИТАЙ ВСЕКИ ТУРЧИН ДА ТИ КАЖЕ! А ПРЕДИ ТОВА ИМ СМЕНИ ИМЕНАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОВА СТЕ ВИЕ АНТИКОМУНИСТИТЕ ЛЪЖЕТЕ КАТО РАЗПРАНИ САМО ДА ИМА КАКВО ДА ПЛЮЕТЕ, ИВАНКОСТОВЦИ!ДА ВЪРВИ ДАЛАВЕРАТА, ДА СТЕ НА ВЛАСТ!ОТВРАТ СТЕ!
392
3
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
коментар 399 не съм го писал аз!
391
1
 
2
 
! Отговори
Боряна преди 13 години
Шарени чорапки от КорекомБоряна Перван, 28 г., журналист, Женева Е-е, глупости, как така не сте имали шарени дрешки с ярки цветове?, пита моя колежка от Австрия и ме гледа доста подозрително. Мисля си, че каквото и да обясня, никога няма да разбере. Затова не се и опитвам. Викам, дай да сменим темата, но после променям мнението си и разказвам следната история, която изведнъж изплува в съзнанието ми със сладко-горчив привкус. На 7 съм - тия години, когато пубертетът е още само на хоризонта, но и онова, изцапано с какво ли не дете, дето не му пука как изглежда, също е на залязване. Сама съм вкъщи - родителите на работа, баба с малката ми сестра навън. А вкъщи пакет от Гърция - оставен от някой роднина или приятел на дядо за мен. Отварям пакета и забелязвам, че отвътре ми се смее най-хубавата дреха, която някога съм виждала през живота си. Една турскосиня рокличка с пайети. С туптящо сърце разкъсвам всички етикети, събличам си кафявото гащеризонче и я слагам. О, огледалце на стената... Е, няма по-красива от мен! Слагам си еспадрилките и тичам навън - самичка, ама к'во ми пука - аз съм голяма и хубава! Отивам до центъра на София, до жълтите павета - няма по-достойно място от това да си покажа стайната рокличка. Блея по магазините - Детмаг, ЦУМ... и изведнъж съзирам Кореком... Качвам няколкото стъпала и без да се замисля за секунда, бутам тежката врата и се озовавам вътре, в един нов свят. Играчки, които се движат, розови зайчета се смеят отвсякъде, дънки, шарени часовници... Главозамаяна съм. Един чичко се приближава до мен и ме пита на английски на колко години съм. Аз, ходейки на алианс по английски от 3-годишна, гордо отговарям - Seven years old! Искам ли да ми купи шарени чорапки, пита той след малко. Не, не, аз трябва да си ходя вкъщи при мама, казвам аз и се упътвам към изхода. Той все пак ме настига и ми дава някакви чорапки... Всичко ми е като в мъгла, грабвам чорапките и излизам, цялата в пот, навън. Знам, че не е редно да говориш с непознати, така са ме учили. От паниката леко се изгубвам на път към вкъщи и се връщам много след като мама се е прибрала от работа... Къде ходиш, бе дете? Знаеш ли колко е часът? И каква е тая рокля на тебе? Къде си била? Ами в Кореком, казвам аз, стискайки вързопчето с чорапките на райета. Майка ми ги взима от ръката, следва разпит като по филмите, ама без оная лампа, и шамар. Първият и последният в живота ми. Чорапките са ми иззети и хвърлени в кошчето за ***. Урокът е научен. Чичковци като този са лоши хора и не току-така ми дават чорапки. Днес всеки път, когато застана пред огромните стелажи с хиляди шарени чорапки пред мен, се сещам за онези от Кореком и за срама, който преживях. Колежката ми от Австрия май вече ми вярва. Кима с глава замислено и казва - това значи е Желязната завеса...
390
2
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
много полезен марципан :)ама само .. в шментелите ви ком. глави.
389
0
 
1
 
! Отговори
тъмносин седесар преди 13 години
До: номер 396Не искам да споря с теб, искам само да си припомниш "Бай ***" на Алеко Константинов - сигурно си гледал и филма, където в Сърбия един сърбин казва "Ща су *** ща су срби - все йедно - бракя словене", а Бай *** отговаря "Абе не е тъй, не си прав, не разбираш политиката!". Кой крив, кой прав не знам, но на Бай ти *** е тая реплика, сам си прави изводите!
388
3
 
0
 
! Отговори
Калин преди 13 години
за това в депесето само доносници и агенти.. нали, затова в телевизиите само бивши комунисти ? а да пускат новини и актуаллл нални предавания на турски.. за това направихте Не турците - роми и помаци - по турци и от турците .. всекото вие е такова .. комунистическо!въртите номера с цел грабеж!Т.Ж направи повече турци .. от колкото всичките турски премиери взети заедно!