Млади учени скандираха: "Дянков в неплатена!"

На протест те поискаха 5% от БВП за образование, 1% - за наука
Обновена: 13 окт 2010 16:15 | 13 окт 2010 16:15,
170
Млади учени скандираха:  "Дянков в неплатена!"
Снимка: БГНЕС

5% от БВП през 2011 г. да се отделят за образование, а 1% – за наука. За това настояха на протест млади учени.
Протестът за повече средства за наука за следващата година от предвидените 0,2 на сто от БВП беше организиран от "Когито", от Гражданското движение за защита на науката и образованието и от Синдикалния академичен съюз в БАН.

Пред Министерството на финансите протестиращите скандираха: "Дянков – в неплатена".

В момента в много от институтите на БАН учените са по няколко дни в месеца в неплатен отпуск заради недостиг на средства. Основното искане на протестиращите беше ГЕРБ да изпълни предизборните си обещания и науката и образованието да станат приоритет.

Част от протестиращите преминаха по централните улици на София със завързани ръце на въже, на което висяха плакати с надписи "Без наука няма сполука", "Искаме  това, което ни е взето".

Шествието на младите учени започна от градинката пред Софийския университет и достигна до Народното събрание, Министерския съвет, министерствата на образованието, младежта и науката и на финансите, където бяха внесени исканията на протестиращите.

Участниците в протеста не бяха единни в своите искания – от "Когито" настояваха за един процент за наука за 2011 г., а от Синдикалния академичен съюз – за 0,4 на сто от БВП през 2011 г., като до 2020 г. да се постигне един процент от БВП. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: протестмлади учени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
11
 
5
 
! Отговори
Салам преди 13 години
Старците от Бан са викнали внуците да се представят за млади учени да замазват очите на баламите.Като съдя по снимката младите учени още имат бяло около устата (брада) ;)
64
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всички европейски страни УВЕЛИЧИХА разходите си за наука и образование именно защото е криза, само ние ги намаляваме пак защото е криза! И какво сега? Всички европейци са "***" ли? СУ в дървена ваканция? БАН няма пари дори и за заплати, нашите правят "пернишки" за да стане батман "доктор" (хонорис кауза) и то почитен ... навярно по финанси. Що за неземна простотия? Какво искаме в България след едно поколение да останат само "копачи на канали" и "миячи на чинии"? "Това е малоумно" - Джанков!
63
2
 
1
 
! Отговори
Унуфри преди 13 години
ти пък имаш нисше образование
62
1
 
2
 
! Отговори
NoName преди 13 години
Анонимния драскач на сайта ти си занеш нали?
61
2
 
4
 
! Отговори
КНК преди 13 години
52,Анонимен.СЕБЕ СИ ЛИ ИМАШ ПРЕДВИД......ХА-ХА-ХА. НЕЩО МНОГО ТЕ ЗАБОЛЯ ОТ ИСТИНАТА И ЗАТОВА ЗАПОЧНА ДА ОБИЖДАШ. КОМУНИСТИЧЕСКИ ЦИНИЗЪМ И ЗЛОБА.
60
4
 
4
 
! Отговори
КАК ДА НЯМАТ ПРИНОСИ преди 13 години
...БЕ ,51??!НАЛИ ТЕ РАЗРАБОТВАХА ПРЕДИЗБОРНАТА СТРАТЕГИЯ НА БКП/БСП И ДПС/ДС!!!!ДАЖЕ УСТАНОВИХА КОНТАКТ С ИЗВЪНЗЕМНИ ...."ТЕЛЕПАТИЧНА ВРЪЗКА"!!!!!!!!!!!!!!АМА МНОГО СИ ***, МАЙКА МУ СТАРА......ТАМ СА МАЙСТОРИ НА ТЕЛЕПАТИЯТА ,БЕ....ВСИЧКИТЕ "ПРОФЕСОРИ" НА ПАРТИЯТА!!!!
59
3
 
6
 
! Отговори
Икономист преди 13 години
Я ми дай поне един пример на завършил в България през последните 20 години, който да е успял в научната сфера на запад! Тези които успяха са завършили преди 1989 г. в България или след 1989 г. но са се образовали в чужбина!Аз също съм завършил в чужбина икономика (MBA) и мога да твърдя, че знанията са ми в пъти по добри от тези на завършилите в УНСС!
58
4
 
7
 
! Отговори
NoName преди 13 години
Въобще не се срамувам, завърших пшо Татово време, когато истинските комунисти, бяха честни и почтенни. Занимавам се с комп0ита и имам 2 програми писани 1991 година, които още работят и се гордея, че съм завършил по Татово време - Техническия университет.
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като ти гледам акъла, влачиш щайгите в някой склад на едро.
56
4
 
5
 
! Отговори
за 54 преди 13 години
А ти къде си завършил висшето си образование???? Или нямаш такова. И каква е твоята полезна дейност? Я ми кажи, ти каква професия имаш, какво работиш. С какво си полезен за тая страна? Айде, не се срамувай.
55
4
 
5
 
! Отговори
за 51 преди 13 години
Ами ела да ти кажем бе. Аз съм археолог, ела в института и ще ти обясня какво е правено. Може да те научим и да четеш.
54
8
 
9
 
! Отговори
NoName преди 13 години
Веднага ти отговарям, защото днешната наука е сбор от дърти комунистически изветрели мухльовци, които са назначени по партийна линия. Виж всички БГ избретения са 0патентовани извън България, защото тея като хванат кокала не го пускат.
53
2
 
7
 
! Отговори
Икономист преди 13 години
Без реформа, а само с пари никога няма да има качествен продукт! Нищо не им пречи и сега на ректоторите да тръгнат по големите фирми и да им искат стипендии срещу осигуряване на конкретно обучени кадри, които трябва да подпишат договор за работа в дадената фирма срещу финансирането! Разбира се много по лесно е да искаш от държавата, защотото така никой няма да ти държи сметка за качеството на образованието и няма нужда да си мърдаш пръста за да си изкараш заплатата!
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
като гледам и такива като теб безплодници импотентни не са се изпарили, а стоят тука и точат лиги...
51
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кАТО ИСКАТ ДА КАЖАТ КАКВО ДАВАТ.НАЙ-ПОСЛЕ ДА СЕ КАЖЕ КАКЪВ Е ПРИНОСА ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 20 или30 години!НЕКА ДА НЕ СЕ ПРИТИСНЯВАТ ЧЕ СМЕ ПРОСТИ И НЯМА ДА РАЗБЕРЕМ!НИЕ МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕМ ,ЧЕ НАУКАТА ДАВА ДЪЛГОСРОЧНИ РЕЗУЛТАТИVТА ПИТАМ ВСИЧКИТЕ ОТ БАН КАКЪВ ПРИНОС ИМАТ С ТЯХНАТА НАУЧНА РАБОТА КЪМ ИКОНОМИКАТА МАШИНОСТРОЕНЕ ОРЪЖЕЙНА ПРОМИШЛЕНОСТКАКВИТО И ДА СА ТЕЗИ ДОСТИЖЕНИЯ-ДАЖЕ ЕДИН НАУЧЕН РАБ.СЕ ЗАНИМАВА С ИЗВЪНЗЕМНИ !КАКВО НАПРАВИХА ЗА БГ И КОЛКО ПАРИ ДОКАРАХА ЗА БГ за 30 години назад ?
50
1
 
0
 
! Отговори
банаджия преди 13 години
До 43: например това, че въобще знаеш да пишеш
49
2
 
4
 
! Отговори
КНК преди 13 години
До 27,Анонимен :точно това ти обяснявам!!!След 1990г.тези с партийността не се изпарихаи на тяхно място не дойдоха нови и невинни хора в науката, образованието и културата.Там продължиха да бъдат същите безплодници както преди 1990г.Колко "световни" постижения имаха преди 1990г.,толкова имат и след това.На всичкото отгоре подтискат всичко младо и къдърно и то затова бяга в чужбина.Виждаш ли колко са вредни,а на всичко отгоре ние да им плащаме за тази вреда.КОМУНИСТИЧЕСКИ ЦИНИЗЪМ
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бандажиите теб те откраднаха :)) от 'загнилия' САЩ
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И защо не искате в България на има добро образование и наука??? Някой може ли да ми каже, от тия дето реват срещу българската наука и образование? Може би и България не искате да я има?!
46
2
 
6
 
! Отговори
вещ преди 13 години
За има по-малко *** като теб, които не знаят дори на родния си език да пишат!