Млади учени скандираха: "Дянков в неплатена!"

На протест те поискаха 5% от БВП за образование, 1% - за наука
Обновена: 13 окт 2010 16:15 | 13 окт 2010 16:15,
170
Млади учени скандираха:  "Дянков в неплатена!"
Снимка: БГНЕС

5% от БВП през 2011 г. да се отделят за образование, а 1% – за наука. За това настояха на протест млади учени.
Протестът за повече средства за наука за следващата година от предвидените 0,2 на сто от БВП беше организиран от "Когито", от Гражданското движение за защита на науката и образованието и от Синдикалния академичен съюз в БАН.

Пред Министерството на финансите протестиращите скандираха: "Дянков – в неплатена".

В момента в много от институтите на БАН учените са по няколко дни в месеца в неплатен отпуск заради недостиг на средства. Основното искане на протестиращите беше ГЕРБ да изпълни предизборните си обещания и науката и образованието да станат приоритет.

Част от протестиращите преминаха по централните улици на София със завързани ръце на въже, на което висяха плакати с надписи "Без наука няма сполука", "Искаме  това, което ни е взето".

Шествието на младите учени започна от градинката пред Софийския университет и достигна до Народното събрание, Министерския съвет, министерствата на образованието, младежта и науката и на финансите, където бяха внесени исканията на протестиращите.

Участниците в протеста не бяха единни в своите искания – от "Когито" настояваха за един процент за наука за 2011 г., а от Синдикалния академичен съюз – за 0,4 на сто от БВП през 2011 г., като до 2020 г. да се постигне един процент от БВП. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: протестмлади учени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
3
 
! Отговори
NVM преди 13 години
сега ми слагаш минус защото тази справка не ти изнася нали. Другия път моляте не говори колкото да не заспиш че само се излагаш....
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей, страшнисте-ей натова в постовете тик му викат БЪЛГАРСКА РАБОТА. Наместо да кажете че трябв адас едадът пари з аобразовани зада могат свестни и умни хорада работя в него вие едно си знаете кат пелтеци - "дъртаци, ***, нищо не правят". Ми как да правят като няма финасиране?А и всеки гледа да си осигури хляба..после се грижи за останалото. Щи вие да не би да бачкате за по 200 лв..ако въобще бачкате, щот кат гледам цял ден сте кибик в нета:))Ей, ДРАСКАЧИТЕ, кво сте направили вие бре?, А!?
83
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
България има нужда и от качествени икономисти. Ама ти не си от тях, и Дянков не е също.
82
3
 
4
 
! Отговори
NoName преди 13 години
Ами като не вярваш си е твой проблема, работят в 2 града в България и съм ги направил дето се вила за слава и лев не съм взел и не ги разпостранявам само заради ей такова от БАН дет се присламчват към даден проект... А ти си мисли каквото искаш......
81
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** на психиатър, ти си за там. Даже най-вероятно си избягал от 4-ти километър. Щом почна да ме наричаш комунист, диагнозата ти е ясна.
80
2
 
4
 
! Отговори
NVM преди 13 години
Специално за ИКОНОМИСТА справка университетеи Австрия:braintrack/linknav.htm?level=3&pprevid=52 Брой ако можешСправка унита в Швейцария:4icu.org/ch/universities-switzerland.htm Пак ако можеш брой
79
7
 
8
 
! Отговори
Икономист преди 13 години
Щом и ти смяташ, че УНСС е печатница за дипломи, защо искаш Дянков да налее пари в тази печатница?Същото е и положението с БАН! Аз не искам от моите данъци да финансирам екскурзиите на разни феодални старци, които не дават никакаъв реален резултат!България има огромна нужда от качествено образование и наука, а не от разни хора на държавна заплата!
78
4
 
9
 
! Отговори
Бъдещето преди 13 години
България и наука? Това е най-краткия виц ! На скотовете в територията БГ им дай само чалгия, ментета, Азис и сладки приказки за "Лека нощ" в изпълнение на ББ :) Малкото нормални хора се мъчат като грешни дяволи и един след друг преминават през летище София с еднопосочен билет за Западна Европа и Щатите.След 20 години в Бантустана ще са останали само ***, *** и мазни *** чалгари !
77
10
 
4
 
! Отговори
NoName преди 13 години
До пост 69: Ей заради такива като теб комунистче, българите не желаят да патентоват нищо в България, щото все някой от БАН ще се намери да се впише като съавтор на проекта и да обере славата, а обикновенния човек се мачка....Да закриват БАН!
76
1
 
3
 
! Отговори
za_kvo_se_karate_bre преди 13 години
докато ритни/плеснитопковците вземат на мач колкото Вие за година само ще си пишем по форуми и ще се дърляме :)
75
2
 
2
 
! Отговори
NVM преди 13 години
Другия път бъди подготвен ИКОНОМИСТЕ
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Американска програми дете не могат да се доближат до това което ти си написал през 1991 г., които си сътворил след като 3 месеца си си блъскал главата над формули??? Абе, извинявай, ама не съм чак такъв балък. Не че нещо против тебе, обаче, хахахааа както и да е.
73
0
 
3
 
! Отговори
Parcuc преди 13 години
Ситуацията е следната тези с връзките говоря на възможно най-ниското ниво ги пускат в неплатен по 3-4 дена. Тези, които нямат връзки, излизат по 10 дена неплатен. Тотал=200лв заплата.
72
3
 
3
 
! Отговори
NoName преди 13 години
Ти или си *** или си луд за връзване. Наблегнах, че още работят, защото още никой не се наел да ги пренапише.....Ама са в производстото и си има формули, над който съм се блъскал 3 месеца и още нямат аналог в света, виждал съм дори американски програми, които не могат да се доближат въобще до това което съм писал... Наблегнах ти, че още работят за да се сетиш ама.... бързаш комунистче....
71
0
 
8
 
! Отговори
555 преди 13 години
Просто не ми се спори в момента, а за УНСС мога само да кажа, че е една от печатниците на дипломи в България - примери има и в настоящето правителство.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И ти ли си писал нещо през 1991г.?????????? Хахахахахахаххаа, не се и съмнявам.
69
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имаш две програми писани преди 20 години?? На езика-бъзик, вероятно. И ти си отворил уста да критикуваш българската наука. Наглостта ти просто няма граници. На теб специално мога с чиста съвест да ти заявя, че в БАН, хората срещу които ревеш, не можеш да им стъпиш на малкия пръст. Има и такива като теб - с две програми писани 1991г. Но да се нядяваме, ще си тръгнат поради реформата.
68
3
 
7
 
! Отговори
25 преди 13 години
не мога да разбера едно нещо, защо никой не протестираше и не скандираше Велчев в неплатена, при условие че той е ощетил държавата не с милиони, а милиарди, а сега трагнали да гонят Дянков ! Всички знаят за далаврите му, той е истинският престъпник, а не Дянков!
67
4
 
5
 
! Отговори
Икономист преди 13 години
64, в работеща система си струва да инвестираш, но в неработеща е само прахосване на пари!
66
4
 
11
 
! Отговори
Икономист преди 13 години
В България има 60 акредитирани университета, в Швейцария 10, а в Австрия 8! Само тези цифри показват, че българското образование има нужда от големи реформи преди да се налеят в него пари!