КС отмени "изгарянето" на отпуските след края на 2011 г.

Съдът беше сезиран от Първанов и от депутати на БСП и ДПС
Обновена: 11 ное 2010 23:30 | 11 ное 2010 19:21,
59
КС отмени "изгарянето" на отпуските след края на 2011 г.
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви за противоречащи на конституцията текстове от Кодекса на труда, касаещи „изгарянето“ на натрупаните отпуски, съобщи БТА.
   
За противоконституционен е обявен текстът, според който трябваше натрупаните отпуски до 2010 г. да могат да се ползват само до края на 2011 г.

Конституционният съд беше сезиран от президента Георги Първанов и от група от 51 депутати от БСП и ДПС.

Още по темата

   
Решението на КС все още не е подписано от всички съдии. Очаква се това да стане утре. 

Тогава ще стане ясно и дали остава в сила въведената двугодишна давност за ползването на платения годишен отпуск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: отпуски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
5
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Това е поредното от многото решения на КС който ще има занапред поради приемане на законодателни промени в противоречие с конституцията. Очаквайте още . Но дали някой ще си вземе забележка или ще се продължи по старому да гласуваме анблок волята на командира .
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има си едно много лесно решение на проблема. В ЗЗД е записано: Чл. 111. С изтичане на тригодишна давност се погасяват:а) вземанията за възнаграждение за труд, за които не е предвидена друга давност;б) (изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) вземанията за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор;в) вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания.Работодателите са длъжни да обезщетят работника/слувителя за 3 години. Другото е разхищение.
35
1
 
12
 
! Отговори
Neon Knight преди 13 години
Хей, гения 27, ако те интересува, аз съм човек на наемния труд (какъвто предполагам си и ти) и няма да ти казвам колко дни неползван отпуск ми се събират, поради това, че шефът е *** и при това положение няма начин да ги ползвам всичките в зададения срок, до края на 2011. ТОВА МЕ ОЩЕТЯВА ЛИЧНО, разбра ли, затова се зарадвах на решението на КС и иззлорадствах срещу чиновничето от Световната Банка! А ти можеше да ми отправиш реплика без обидни квалификации! Аре, жив и здрав!
34
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
27 е прав. Помислете за тия които имат възможност да си ходят на почивка а в същтото време се водят на работа.Има случаи на 15-20 години без отпуск.Нима мислите че е възможно това? Всичко е за да се вземе една голяма сума при пенсиониране или напускане.
33
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде всички от ГЕРБ - МИРНООООО! Правото не е за физкултурници:) Ще отнемат придобити права:) Както каза немският дипломат - Правната неграмотност е проблем на парвителството:)Някой неща се учат в първи курс на който и да е правен факултет:) Ама кой да учи като може да вика - Физкул! Ура! Ура! Ура!
32
8
 
5
 
! Отговори
папи преди 13 години
Виж сега, прекия ми началник може само да ме попита кога долу-горе ще излизам в отпуск, а кога ще си изляза си е моя лична работа!!!Когато ми трябва излизам, разбира се след подадено Заявление към прекия.С подпис и без подпис съм отпускар.Не ми се навлиза в подробности защо човек трябва да почива и да не мисли само за работа.Няма ли почивка няма и висока производителност!!!
31
10
 
4
 
! Отговори
Съгласна преди 13 години
И сега какво, да ги съжалим, че най-сетне трябва да поработят?! На работа се работи по принцип!
30
1
 
18
 
! Отговори
отпускар. преди 13 години
последните две - три години в държавната администрация течеше и продължава съкращаване на служители на ниските нива , които основно контактуват с хората и вършат работата . за сметка на това напоследък се създадоха дирекции с един служител и един директор , нали ви е ясно кой работи и кой не . така е шефовете си намират начина да починат , а специалисти и ескперти трябва да са на линия . вижте в страниците на МЗХ и АСП има структурите , длъжностите и бройки .
29
4
 
4
 
! Отговори
ОПИТ преди 13 години
Ти си Нарцис , и мислиш че фирмата ще се погуби без теб.Много хора се страхуват да си пуснат заявления за Платен годишен отпуск.Но истината е че няма незаменими хора.
28
0
 
26
 
! Отговори
анониме преди 13 години
И стига с тези държавни служители. Заплатата ми е 400 лв., имам повече забрани, отколкото облаги.
27
2
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
Натрупват се, защото като си поискаш отпуск, все едно се отнасяш нехайно към работата си. А ако случайно ти подпишат се налага 3 от 5 дни да си на работа, през които си наваксваш и другите два. Чувствам се като заложник.
26
6
 
1
 
! Отговори
НЕ СИ ПРАВА преди 13 години
По Кодекса на Труда минималната платена отпуска е 20дни,от там натам започва надстроиката е по трудов стаж,вредност и колективен трудов договор.В Производството тавана е 35дни, в Държавната администрация,учителите,лекарите е без ограничение.
25
15
 
11
 
! Отговори
T преди 13 години
Искам само едно на кажа като *** като тебе. Сега държавните чиновници,, особено тия на по-високите нива, включително съдии и прокурори, и тези от конституционния съд ще трупат отпуски докато направят по 200 заплати и после вие данъкоплатците, знаещи много ще си ги извадите от джоба и ще ги платите. Засъжаление там ще съм и аз! *** това заслужава простия български народ. Да ви е честито!!!
24
7
 
17
 
! Отговори
МИХАЕЛА преди 13 години
Чудя се как изведнъж всички почнаха да разбират от работата, отпуските и пр. на държавните институции, а пък в същото време се оставят да ги водят за носовете *** като Б.Б., Цецо Крадецо и оня плъх Дянков?! Явно не винаги трябва да се търси логика... Помислете за това, че всички, незамисимо дали държавни служители или такива в частния сектор, са прицел на НЕдобри стрелци!
23
5
 
3
 
! Отговори
АРЕ БЕ преди 13 години
Ти да не си Господ та да не можеш да излезеш отпуска.Но явно всеки ден си в дома си или командировка през работно време.И най-вероятно си Държавен служител или Депутат.
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЧЕ гарга на гарга око вадели...тия 4-5 годинки отпуски ..какво ще правят..и да излизат с номера че много работели и били не заменими..че лесна работа как някои институции излизат отпуска през месец август..а за други неможе.
21
8
 
9
 
! Отговори
Тони преди 13 години
предлагам смао държавните служители да губят отпуската а служителите от частния сектор-не(аз, например съм в сферата на търговията с телефони)искам отпуска,казват че няма кой да ме замества.Сега имам за три години отпуска и ще я изгубя.......да се изплаща щом неможе да се взима и да видят шефовете как ще ме пускат когато искам отпуска......
20
0
 
2
 
! Отговори
pole преди 13 години
Друг е въпроса, че проблема с неползваните отпуски "очевадно" трябва да бъде решен един път завинаги! Примери - от развитите западни страни - колкото щеш. Остава да се вземе политическо решение ... и след 2012 г.- начисто !!!
19
2
 
14
 
! Отговори
pole преди 13 години
Неползваните отпуски при мен и такива като мен идват от следния казус: изборна длъжност; ха си излезнал в отпуск 30 дни през годината...ще се видиш избран догодина...ДА..АМА..НЕ ?! Пък и НИКОГА не съм могъл РЕАЛНО да ползвам отпуск, въпреки, че съм се опитвал : никой не те оставя на спокойствие - проблеми колкото щеш...хората са ме избирали да съм до тях...не да ползвам отпуск!!! "ББ" отново сгреши....липсва му управленски капацитет...очевадно !!!
18
17
 
6
 
! Отговори
IND преди 13 години
И сега какво?!? Смотаняците дето са се скатавали, но за смека на това не са си пускали отпуски ще си ги ползват дкокрай и ще взимат пари за това, че не са работили?!? Пълна пародия е нашият Гоцев съд...