Учебен самолет на ВВС се приземи аварийно

Двигателят отказал, но пилотите не са пострадали
Обновена: 29 ное 2010 19:59 | 29 ное 2010 19:56,
90
Учебен самолет на ВВС се приземи аварийно
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Самолет "Пилатус" РС-9М от Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия се приземил аварийно, след като при излитане изгубил мощност. Пилотите не са пострадали.

Самолетът излетял днес в 12,35 ч. за разузнаване на времето, но двигателят рязко изгубил мощност, съобщиха от Министерството на отбраната.

Екипажът оценил обстановката и взел решение за принудително кацане в района на летището.

Благодарение на проявения професионализъм на екипажа машината е спасена, се посочва в съобщението.
   
При кацането са били счупени колесникът и витлото на самолета.

Това е първият подобен инцидент с учебен “Пилатус” от доставянето им през 2004 г. В момента армията има 6 учебни самолета от този вид, но само четири летят.

Съставена е комисия, която ще изяснява причините за инцидента и нанесените щети.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
КОМАНДИРА преди 13 години
Боянчо, сине, срещу едно ягънце щете направя космо-нафт!
79
1
 
1
 
! Отговори
Боян преди 13 години
В Долна Митрополия ги назначават по връзкарство. Така, че няма нищо чудно някой роднина или селски на комадира да е объркал нещо.
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Човече много ниско ми падаш в очите с този коментар. Аз може и да не летя в момента, но сигурно разбирам от авиация 5 пъти повече от теб. И е цинично да наричаш хората "разбирачи" и да влагаш ирония в тези свои думи. Да се лети не е евтино. Това е за разглезени пикльовци на които мама и тати им седят зад гърба и ги финансират. Другия вариант е да си завършил военното училище, но по мое време там като бройка приемаха 4 човека годишно - до един всичките връзкари и със самочувствие без покритие.
77
2
 
2
 
! Отговори
МИГ-23 преди 13 години
Най-важното е, че колегите са живи и здрави. Причините, да ги оставим на комисията, която ще излезе с доклад. А това, че се лети на минимума е факт. В авиацията се случва всичко. Самолета е добър за учебно-боен. А към всички "разбирачи"-първо се качете, полетете, а после коментирайте! Зад компютъра е лесно, на топло и сигурно!!!!
76
0
 
1
 
! Отговори
Стратег преди 13 години
От днес армията ни ще се обучава на парапланери. И без това след това няма на какво да летят.
75
0
 
0
 
! Отговори
Лолай преди 13 години
Смени си илъра, пич
74
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И четвърто, следващата война ще я подпалят руснаците.
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първо, този самолет е почти нов и второ, пари за подръжка имат достатъчно. И трето, изчакайте да мине разследването и ще видите, че това пак е човешка грешка.
72
3
 
1
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Добре че не се взривила машината и не са загинали момчетата. Сигурен съм че поради липса на средства подръжката на самолета е сведена до под екзистен минимума. Така господа военни пилоти не се обучават .
71
1
 
8
 
! Отговори
za 79 преди 13 години
Като видя една майка да плаче на убитото си дете и всякакви доводи , че войните били необходими , справедливи , неизбежни pr. рухват за мен. Но явно съм идеалист от изчезващ вид ... само като си спомня колко войни се водиха последните 50 години в името на нещо тъпо, като идеология.......:((
70
0
 
5
 
! Отговори
za 79 преди 13 години
Лека........на мен ми се повдига от войни и оръжия, сaмо като си представя колко милиона хора загиват и колко пари се правят от оръжията........но май хората сме животни
69
0
 
4
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Съгласна съм и с двама ви, проучването на Космоса и мирът на Планетата са най-важното, нали затова ще гледаме деца...трябва да им оставим едно спокойно и хубаво място за живеене. Интересът ми към самолетите е, че в тях има някаква магия, но като си представя, че са средство за война ми се повдига...просто са ми интересни като научни постижения. Лека и до скоро, беше ми приятно.
68
0
 
0
 
! Отговори
za 76 преди 13 години
Китай и Пакистан правят общ изтребител - подобен на Ф-16 ......за тази цел купуват около 100 двигателя годишно от Русия за окло 700 000 000 долара.............цената на един изтребител е около 10 000 000 долара, което е евтино .........но има какво да учат и то доста
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разработката на еурофитера струва около 20 милиарда евро н аЕвропа......едва ли скоро някой ще даде тези пари за нов самолет ......нещата доста се промениха покрай кризата......пък и за да воюваш с талибаните, който карат мотоциклети или яздят магарета едва ли ти е нужен 5 то поколение изтребител..........аз бих искал да видя тез пари дадени в създаването на база на Луната или Марс......след няколко години космическата станция горе ще бъде история и какво се задава след нея ? Едно нищо.....
66
0
 
2
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Ооо...китайците много крадат, ето защо самолетите им не ме впечатляват изобщо. Пакистан също са зле доста, а Иран няма традиции, вмключи се в надпреварата, но не е лесно да се тръгне от нула и да си сред първите. Техният самолет много ми прилича на Ф- 5, но като се има предвид, че най-вероятно е доста по-дървен от него, може да си представите за каква барака иде реч...иначе браво на всички, които са в Голямата игра в тези скъпи и сложни технологии свързани със самолетите.
65
0
 
0
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Малко ме е яд за Франция, аз бих иискала да разработят поколение 5, едни от най-любимите ми самолети са руските су-35, миг-35 и френския Мираж 2000, въпреки че Мираж 2000 вече е стар, но е бил, а и все още е уникален самолет. Браво на французите...Рафълът също е симпатичен, а и характеристиките му хич не са лоши.
64
0
 
4
 
! Отговори
za 71 преди 13 години
Колкото до Китай и Пакистан без руски двигатели не могат да направят нищо , трябват им около 10 години да направят нещо като МИГ - 29 да речем..........Иран има добри учени , голям бюджет но като цяло и на тях им трябва деситилетие...........през това време хамериканците ще са инсталирали лазерни лъчи на спътниците и с новите ракети ( 20 М) скорост ще контролират събитията, тъй като ще им трябва десет минути за да бомбандират, която и да е точка на света ......предполагам нещо подобно ще прави и Русия..........изобщо заплахата от ядрен тероризъм е по -голяма от заплахата за война , изкл лоkалните
63
0
 
3
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Дано само тези оръжия, ние, а и нашите деца за вбъдеще да ги гледат само по авиошоута....Само мир да има на планетата...това е важното.
62
0
 
0
 
! Отговори
za 71 преди 13 години
Развиването на 5 то поколение не е оправдано за Европа, адски е скъпо и няма реален враг насреща, в Европа армиите се съкращават, както и бюджетите за нови оръжия............американците са друга бира, те правят оръжия на бъдещето
61
1
 
0
 
! Отговори
Ивка преди 13 години
Китайският самолет поколение 5 /според тяхната красификация 6/ ще бъде готов най-рано 2025г. Рафъл и Еврофайтър сега навлизат в западните армии-самети поколение 4, за поколение 5 ще бъдат евентуално /ако се проектира изобщо такъв самолет/ не по-рано от 2030-2040г. Ама четете малко повече за тези технологии, това не са коли, че всяка година да излиза нов модел...