Свободна държава сме!

У нас се спазват гражданските свободи, смятат от "Фрийдъм хаус"
Обновена: 14 яну 2011 07:25 | 14 яну 2011 07:25,
76
Свободна държава сме!
Съществуването на независими медии е сред основните критерии Снимка: Getty Images/Guliver Photos

България, заедно с останалите страни-членки на ЕС, е обозначена като "свободна" държава на "картата на свободата", включена в годишния доклад на изследователския институт "Фрийдъм хаус".

Картата е публикувана на  интернет сайта на института. В същата категория са включени и Сърбия и Черна гора.  Македония, Албания и Босна и Херцеговина са посочени като "частично свободни държави", Данни за Гърция и Турция няма.   

Икономическата криза се превърна в предизвикателство за напредъка в сферата на политическите права и гражданските свободи за Централна и Източна Европа и в Прибалтика, се посочва в доклада на "Фрийдъм хаус". Някои от бившите комунистически държави в Централна Европа и балтийските републики се оказаха  сред най-силно засегнатите от световната икономическа рецесия.

Консолидирането на демократичните институции и влиянието на Европейския съюз не допуснаха сериозно отстъпление от постигнатия напредък в демократизацията, но в някои от страните вече се проявяват признаци на отстъпления, които са най-ясно изразени в Латвия и Унгария.  

В категоризацията според спазването на човешките права и гражданските свободи "Фрийдъм хаус" използва три категории, посочва БТА.

Свободна страна е всяка, в която съществува широк спектър от открита политическа конкуренция и се спазват гражданските свободи. Съществуването на независими медии е сред основните критерии за включване на дадена страна в тази категория.  

  В "частично свободните" страни се наблюдават някои ограничения на политическите права и граждански свободи. Тези ограничения често се проявяват в контекста на корупция, слаби правоприлагащи институции, етническо напрежение или гражданска война.

Сред частично свободните страни на картата са отбелязани Грузия, Армения и оспорваните райони Южна Осетия и Абхазия. Като "несвободни" се класифицират страните, в които не се спазват основни политически права, а основните граждански свободи системно се нарушават.  

За пета година "Фрийдъм хаус" докладва за упадък на политическите права и гражданските свободи по света. Изследването засяга 194 страни и 14 територии. В анализа не са включени страните, станали членки на ЕС преди "голямото разширение", започнало през 2004 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: свобода
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
88 преди 13 години
Така е-свободна страна сме. Толкова сме свободна,че чак на никой за нищо не му пука.
68
0
 
1
 
! Отговори
ideyazabulgaria.org преди 13 години
Нас, определение за свободна страна по американски не ни интересува, това няма нищо общо с свободата в Европа. И американците имат свобода на словото, но то не се чува от управляващите. Това е тяхната представителна демокрация, за разлика от европейската реална, в която също има свобода на словото, но словото на обществото се чува от управляващите и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се спазва ! ideyazabulgaria.org
67
0
 
2
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
"България, заедно с останалите страни-членки на ЕС, е обозначена като "свободна" държава."Да,ама кавичките на думата"свободна"говорят точно обратното.Хахаха... :D
66
0
 
3
 
! Отговори
С'я к'во с преди 13 години
Ще видят те с'я как Бат Бойко може да пие от чешмата на екс.
65
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Не сме - щом ни подслушват!!!!!!!!!!
64
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 13 години
България е най-свободната страна на света, но само ако си ***. Можеш да се самонастаняваш където искаш, да крадеш, да убиваш, да продаваш дрога или собствените си деца, да крадеш релси от ЖП-линиите - и никой нищо не смее да ти каже.
63
0
 
2
 
! Отговори
e преди 13 години
KAK DA NE SME SVOBODNA DARJAVA? CQLATA MUTRESTANIQ SEE PREVARNALA, V EDIN GOLQM BIG BRADAR. OT TAZI PO GOLQMA SVOBODA, ZDRAVE MU KAJI. NAKADETO I DA TRAGNE6 IS MUTRESTANIQ, OT VSQKADE TE NABLUDAVA OKOTO NA KAMERA. TEZI PARI DETO SE HVARLIHA ZA TEZI KAMERI, MOJE6E DA SE PREASFALTIRAT VSI4KI ULICI, V GRADOVETE I SELATA. TOVA SA MILIONI HVARLENI NA VQTARA. NO OT 4ENGEJIISKA MUTRESTANIQ, KAKVO DRUGO DA O4AKVA6>
62
0
 
13
 
! Отговори
"свободен" преди 13 години
В България може свободно да бъдеш подслушван, арестуван с белезници и осъден от трибуната на НС без разследване и съд. Даже Министъра на МВР може да чете свободно "извадки" от подслушаните разговори безнаказано. Може свободно да ти разбият главата в къщи от "влезли малко по-бързо полицай". Свободно може да не ти плащат за свършена работа , свободно да те заробват банките и т.н. Изобщо - "свобода"
61
0
 
8
 
! Отговори
бг преди 13 години
Не знам кое ми е свободното. Дали е свобода това да живея цял месец с една дневна надница в Англия, а цените почти не се различават.Живея в Плевен и свободно мизерствам с 380лв. на месец, карам трошки по несъществуващи пътища,мутри и *** правят каквото си искат, монополисти ми взимат 70% от заплатата(ако това е заплата), гледам морета и планини на снимки, трудно гледам едно дете и си мисля дали и то ще е толкова" свободно" като мен,решение ли е всички да се махнем от БГ.......................
60
0
 
1
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Онези, които искат да прокарат закон за клевета, който да е в сила само за хора без имунитет и така на практика да ликвидират свободата на словото у нас, знаят ли каква е ролята на пчелите при опрашването на растенията ? Каквата е ролята на пчелите за опрашването на растенията, такава е и ролята на свободата на словото за изграждането ни като демокрация и евентуално предототвратяване на престъпления от всякакъв характер !
59
1
 
4
 
! Отговори
Sedesar преди 13 години
Поредната комунистическа демагогия. Последната дупка на кавала сме другари комунисти, вече 20 месеца упорито ни водите към светлото бъдеще на комунизъма-идиотизъма.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия май не са добре?! Свободна България - ега ти оксиморона!!!
57
1
 
10
 
! Отговори
new преди 13 години
Тея серсеми от Фрийдъм хаус знаят ли каде се намира България на картата????Тея серсеми от Фрийдъм хаус знаят значението на думата свободен ????Тея серсеми от Фрийдъм хаус правят ли разлика между свобода и свободия ????Защото в България наистина цари СВОБОДИЯ !!!!
56
4
 
9
 
! Отговори
тоталното подслушван преди 13 години
А тоталното подслушване на нацията, ала гестапо, това не е ли престъпление? Не е ли престъпление, нацията да бъде управлявана от вицекраля на България Ворлик? Не е ли престъпление, режима на пожарникаря да се самоинсценира по 100 пъти на ден по платените кабеларки, вместо да се занимава със създаване и запазване на работни места? Не е ли престъпление войната, която пожарникаря води срещу нацията срещу майките, срещу онкоболните, срещу учениците и студентите, да не говорим за пенсионерите, които са отдавна осъдени на смърт от ББ! Не е ли престъпление безработицата и пълната липса на перспектива в република Абсурдистан?
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не просто свободна, а най-свободната. Само в Бг човек може да прави безнаказано всичко, каквото си иска - да краде релси от линията, да подслушва министри и да публикува записите, да кара с отнета книжка, да не е в затвора с 10 влезли в сила присъди и т.н. Радвай се, българино! - Ботев и Левски и хилядите за това се бориха!
54
1
 
8
 
! Отговори
хаха преди 13 години
В този свят си свободен ако нямаш дългове , иначе си финасово зависим роб - хаха .
53
1
 
3
 
! Отговори
Citizen преди 13 години
Предлагам на предстоящото преброяване всички да се пишеме ***. Няма значение кой с какво самосъзнание е ! Така в БГ ще преобладават ***. Вече няма да има дискриминация на българи и ***, всички ще сме ***. САМО тогава спрямо всеки български гражданин правилата ще бъдат уеднаквени! Сега българите издържат ***, а тогава *** може би ще издържат ***, както си следва да е! Сега само българите са ДЛЪЖНИ пред държавата, тогава всички *** ще са длъжни!
52
1
 
2
 
! Отговори
GERB преди 13 години
Aide, armiqta na Dobrev i Kutev, kude ste? Pochvaite s pomiqta da ne vi reznat nadnicite!
51
0
 
3
 
! Отговори
много разбирач преди 13 години
Това, че са се нарекли Фрийдъм хаус, далеч не ги прави меродавни по въпросите за гражданските свободи. Също както една пропаднала фирма без никакви доходи не е сдружение с нестопанска цел...
50
0
 
3
 
! Отговори
Един Българин преди 13 години
И "Западна Румелия" щеше да е свободна държава ако зачиташе правата на мнозинството от гражданите си. "О неразумни юроде, защо се срамиш да се наречеш Българин?"