Крадеш жица – плащаш 30 000 лева

Изнасят пунктовете извън градовете
Обновена: 10 фев 2011 14:08 | 10 фев 2011 14:08,
55
Крадеш жица – плащаш 30 000 лева
Снимка: Булфото

Поставяме следващата информация на вниманието не само на обикновените граждани, но и на директорите на затвори. Могат да очакват сериозно увеличаване на населеността там, ако новите наказания срещу кражбата на електропроводници, кабели, релси, жици, шахти – влязат в сила. А любителите на рефрена „най-обичам, тате, жица да крада” – да се замислят.

До 30 000 лева глоба и до 10 години затвор чакат братята българи, които бъдат хванати в това престъпление. Наказанието е още по-сурово за собствениците на пунктовете за вторични суровини – отново затвор (този път 8 години) и до 100 000 лева глоба.

В мотивите на законодателя пише, че евентуалното задействане на тази санкция ще действа и „по-ефективно” поради големия й размер. Какво се има предвид под „по-ефективно” – разясни в кулоарите на Народното събрание министърът на екологията Нона Караджова.

Целта била рязко да бъде намален броят на пунктовете за черни и цветни метали. Сега в цялата страна те надвишавали 2 300. „Всички ние сме свидетели какво търпи населението и икономиката на страната от кражба на инфраструктура. Електропреносни мрежи, шахти, табели, знаци по пътищата”, посочи Караджова. Затова новият закон предвижда пунктовете да бъдат изнесени извън населените места. „Не е редно в жилищните квартали да има пунктове. Има много причини – и хигиенни, и здравословни”, заяви Караджова.

Освен това собствениците ще бъдат задължени да монтират камери за видеонаблюдение, записите от които да бъдат готови да предадат при поискване от контролните органи. Ако всички пунктове в градовете бъдат закрити, вместо да сменят локацията си  – се очаква общият им брой да намалее около 8 пъти. Защото сега, извън населените места – черни и цветни метали се изкупуват в между 350 и 400 пункта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
24
 
! Отговори
брат преди 13 години
Не ми стана ясно защо пише братята българи ? Това нова версия на братята *** ли е ? Или преждевременно сме станали малцинство. По - малко дразнещо би било да пише "10 години затвор чака всеки който..."
11
1
 
21
 
! Отговори
$$$ преди 13 години
"10 години затвор чакат братята българи"Я пак си помислете, кои братя ги чакат 10 години??????
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"И как точно ще накараш бай Мангут да плати 30 бона?"Лесно - принудителен труд в пригодените за целта затвори. Заплаща се приятно, по около 8(осем) лева на ден. Тоест 3750 дена по 8 лева, което е около 10 години и 100 дни работа без почивка(както е и предвидено - 10 години затвор).
9
10
 
11
 
! Отговори
zlr. преди 13 години
КАКТО ВСИЧКО ДОСЕГА - И ТОВА В ПРЕВОД ОЗНАЧАВА САМО ЕДНО:"КАК ТАКА ЩЕ КРАДЕТЕ БЕЗ НАС!?" (т.е. всички пунктове трябва да са на ГЕРБ)
8
1
 
29
 
! Отговори
ПРЕЗИДЕНТА преди 13 години
До 30 000 лева глоба и до 10 години затвор чакат братята българи, които бъдат хванати в това престъпление................................................А за братята роми?
7
1
 
37
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Тази новина не е за нета. Не бива да бъде и във вид на текст. Тези които берат жица, нито имат РС нито могат да четат.
6
1
 
26
 
! Отговори
Хм преди 13 години
"До 30 000 лева глоба и до 10 години затвор чакат братята българи.."А братята ***? За тях потупване по рамото от БХК (и прочие ***) и моментно освобождаване, т.к. им се нарушават изконните чергарски права?
5
2
 
27
 
! Отговори
до ЖОРО преди 13 години
С донорство на органи братле :))
4
2
 
40
 
! Отговори
ined преди 13 години
Единствено правилното наказание е : Крадеш жица получаваш олово в тиквата.Подобни кражби са си чист тероризъм и би трябвало да се наказват като такъв.
3
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ех, една хубава новинка. Задава се сериозна криза за бизнеса на Бай *** :)
2
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко вместо да се занимава с клюки,скандали,мускули,и простотии да работи за отваряне на работни места.В цяла Европа кражбите и престъпленията се увеличават заради мизерията,така че кражбите не са въпрос на националност а на мизерия
1
2
 
48
 
! Отговори
ЖОРО преди 13 години
И как точно ще накараш бай Мангут да плати 30 бона?