Започва издаването на лични карти от ново поколение

Смяната на личния документ не е задължителна
17 юни 2024 10:42, Анисия Иванова
56
Започва издаването на лични карти от ново поколение
Снимка: БГНЕС

Започва издаването на лични карти от ново поколение. Смяната на личния документ не е задължителна и всеки гражданин може да се възползва от услугата при изтичането на срока на валидност, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Новият образец на лична карта се въвежда от днес - 17 юни, от Дирекция „Български документи за самоличност“. От МВР уточниха, че с цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.

МВР информира и за предимствата, които дава личната карта от ново поколение. Тя отваря възможността на българските граждани, които пътуват в страните от Европейския съюз, да преминават през електронните пунктове на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП), улеснява и ускорява контрола на граничните власти от останалите държави.

Смяната на личния документ не е задължителна. Личните карти, които са издадени до 16.06.2024 г., включително, са със срок на валидност до 2 август 2031 г., освен ако срокът им на валидност не е изтекъл преди това.

Запазва се срокът на услугата– обикновена до 30 дни, бърза до 3 дни и експресна – в рамките на 8 работни часа, като заявленията за издаване на новия документ могат да се подават във всички звена „Български лични документи“ в страната. Възползвалите се от експресната услуга ще получават документа си само в София лично или от упълномощено лице.

Остава опцията за издаването на безплатна лична карта за лицата от 14 до 16-годишна възраст, с валидност от 4 години;

Отпада издаването на безсрочна лична карта на лица, навършили 58 години. На лица от 18 до 70 години ще се издава лична карта със срок на валидност от 10 години. Лицата, навършили 70 години, могат да изберат срок на валидност 10 или 30 години, като документът отново е безплатен.

Приета е и таксата за издаване на новите документи за лица от 18 до 70 години.

До края на годината тя остава непроменена за всички видове услуги – обикновена, бърза и експресна. От началото на 2025 г. се въвежда цена от 30 лева за обикновена услуга. До края на годината се запазва и тарифата за издаването на личен документ за лица с трайна намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 процента, като от началото на следващата година за обикновена услуга се въвежда цена от 3 лева, за бърза – 6 лева и за експресна – 15 лева. Лична карта със срок на валидност от една година се издава на лица, от които е невъзможно снемане на пръстови отпечатъци, поради временна физическа невъзможност. Таксата за документа е 3 лева при обикновената услуга, 6 лева – при бързата и 15 - при експресната.
Запазва се възможността за обикновена и бърза услуга при издаването на карта за пребиваване на член семейство на гражданин от ЕС. Таксата за това остава непроменена до края на годината, а от началото на следващата – гражданите ще заплащат 30 лева за обикновена и 60 лева за бърза услуга. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
5
 
! Отговори
Нотариуса преди 3 седмици
С новата лична карта и електронен подпис в нея ще могат да ви откраднат апартамента и да ви източат банковите сметки без дори да разберете! Честито!
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От къде на къде ще ни задължават да има биометрия в картите. Пръстовите отпечатъци както и всякакви други биометрични данни може да бъдат откраднати или да се подхвърлят някъде и да се подправят.
50
0
 
6
 
! Отговори
Жиката преди 4 седмици
Картите са напълно незаконни и недемократични.
49
0
 
5
 
! Отговори
От бункера преди 4 седмици
Не е само за парите , по голямата цел е в скоро бъдеще , за да сте изрядни миряни граждани- роби - скотове , да сте с лични карти с пълни данни - днка , ваксинации , свидетелство за съдимост+ данни от този тип, разбира се дигитални - инак супермаркета няма да ви се отвори - в работа ще ви кажат - такива са правилата , а приятелите ще ти кажа е ко от тва бя човек . На по смелите им препоръчвам филма Сойлент Грийн.
48
0
 
1
 
! Отговори
Брезник преди 4 седмици
мерси за адреса, ще и ходим на гости, на тая слива
47
0
 
3
 
! Отговори
Няма да вадя бе ! преди 4 седмици
Нарочно има само един отпечатък ,а не е със фул екстри както сега има във някой държави --тоест по света има и във момента много по -модерни и функционални лич.карти ---за да могат периодично да ни ги сменят и да ни дерат .....няма мир и спокойствие тука !
46
1
 
0
 
! Отговори
Тези със безсрочните преди 4 седмици
Трябва ли да вадят и кога им е крайния срок за другите крайния срок е като ти изтече документа ?
45
0
 
1
 
! Отговори
Няма да вадя бе ! преди 4 седмици
Тамън си извадя нова хайде пак ! Дори и да не е за парите ,ама като смениш л.карта се влачат книжки и какво ли не --предполагам на всеки му се виси по дълги опашки ! Като ми изчтекат старите документи тогава ще мисля то за 4-5 г или повече никой не знае дали няма да има още по нова карта със родловното ми дърво и колко пъти съм бил във затвора ....
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пак народът ще плаща масрафа - от 18 лв на 30 лв. Ха честито.
43
2
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 4 седмици
Не е ли по-лесно вместо на няколко години да сменят личните документи да ни набият по един чип в задните части и без друго се рекламират гей обществата, то първия път е зор после се свиква. Е малко гласът става писклив но и с това ще свикнете.
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
По-рано снимките за лична карта се правеха във фотографски ателиета и хората, снимани там приличаха на себе си в изображенията на фотографиите. Сега те снима чиновничката на гишето в РПУ-то и после се чудиш какъв е този върколак на снимката върху твоята лична карта. Случвало ми се е няколко пъти да видя лични карти на мои познати, които са със сполучлива снимка. Всички останали са с такива снимки, че не знам как човек ще може да се легитимира с този документ, когато това се наложи.
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Можете ли да разеберете какъв е смисълът на едно от правилата - хората над 70 г. сами да решават дали искат картата им да важи 10 или 30 години? При това, тя ще им се издава безплатно.
40
0
 
10
 
! Отговори
Поправка : преди 4 седмици
Продължава доенето и стригането на местните команчи,населяващи краварската колония БългЕрия на пряко подчинение на ПосолствоТО... 70% от команчите отишли за гъби,когато се решавала съдбата на резервата им.Но пък ПосолствоТО е останало много доволно от постигнатите евроатлантически ценности и демокрация в територията(каквото и да значи това), защото е важна територията,а не местните команчи,които ще изчезнат също както северноамериканските им събратя.
39
0
 
8
 
! Отговори
Не ми е много ясно преди 4 седмици
Има много хора, които вече имат издадена безсрочна лична карта, защото в момента на издаването й са били вече навършили възрастта, предвидена в досегашния закон. Значи ли това, че хора на 70, 80 и повече години ще трябва да си сменят личните карти най-късно до началота на август 2031 г.?
38
0
 
16
 
! Отговори
майната на системата преди 4 седмици
уточнение с цел затягане на удушаваща хватка,около врата и контрол от страна насистемата - държавата над живота и съзнанието на хората и политкоректност на овче стадото..
37
0
 
16
 
! Отговори
ВЪРХОВЕНСТВОНАЗАКОНА преди 4 седмици
НЕ СТЕ УТОЧНИЛИ ОСНОВАНИЯТА ЗА ИЗДАВАНЕ НА НОВИТЕ ЛИЧНИ КАРТИ::КОГА И ОТ КОЕ НС СА ПРИЕТИ ПОПРАВКИТЕ НА ЗАКОНА ЗА ЛИЧНИТЕ ДОКУМЕНТИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ??!!!... МОЛЯ, ИНФОРМИРАЙТЕ НИ!!!
36
12
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
До Анонимен 35 === И кво ти пука? Тъкмо ще придобием малко по-американско и космополитно мислене. А не като сега ксенофобско, шовенистично , хомофобско и рус0poбско. В САЩ живеят и има цели квартали - китайски, руски, латиноси, нигъpи, индийски и какво? Живеят си американците и не се оплакват, че им е толкова омешана с какви ли не етноси и нации държавата. То като си умен и вадиш пари все ще си добре и ще живееш в скъп квартал с ограничен достъп
35
0
 
9
 
! Отговори
силно замислЕна преди 4 седмици
Е що тъй, к'во и му е на старото поколение?!
34
1
 
18
 
! Отговори
Хейт преди 4 седмици
И кое им е новото? Имат ли вграден електронен подпис като личните карти в Естония да речем? Не? Можеш ли с тях да попълваш електронни документи или да гласуваш на изборите онлайн? Не? Тогава за какво са ни?
33
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Каква файда от отпечатъци, като българските бизнесмени вкарват десетки хиляди индийци, които бързо ще се размножат, ще докарат семействата си след 2-3 години и ще станат половината от населението на България.