Еколози: Колко ви плати Цеко, за да продадете "Алеко"?

ГЕРБ прокара спорния Закон за горите и в агрокомисията
Обновена: 19 яну 2012 09:03 | 18 яну 2012 21:08, Бойчо Попов
179
Еколози: Колко ви плати Цеко, за да продадете "Алеко"?
Снимка: БТА

Промените в Закона за горите, които будят безпокойство на екозащитниците, бяха одобрени на първо четене в ресорната парламентарна комисия по земеделие.

За промените са гласували 11 депутати, шестима души от опозицията са били против, а трима се въздържали.

Срещу промените се обявиха природозащитници и фирми за дърводобив. Миналата седмица законът мина на одобрение през екокомисията и тази по регионално развитие без нито един глас "против".

Текстовете са написани вероятно под натиск от концесионера на ски съоръженията "Витоша ски", който отказва да работи до приемането на промените.

Още по темата

"Ако парламентът гласува промените в Закона, внесени по поръчка на "Витоша ски", ще получим монопол в зимните курорти на свързани офшорни фирми и по-високи цени за ски карти, тъй като ще им бъдат предоставени вечни вещни права в държавните гори без търг и на практика безплатно. Освен това ще има застрояване на продадените на безценица и заменени гори в периода 2003-2011 г., вече дори без устройствен план", се казва в становище на коалиция "За да остане природа в България".

След като промените минаха през комисията, в София започна шествие в подкрепа на горите, организирано от неправителствената организация.

Стотици младежи се събраха в 18,30 часа на Попа и тръгнаха към Народното събрание, където имаше митинг под надслов "Горите не могат да говорят - нека викнем вместо тях".

Те носеха плакати" "Витоша=на природа", "Бойко, колко ти плати Цеко, за да продадеш "Алеко!"(Цеко Минев е председател на Българската федерация по ски - бел. ред.), "Гората в натура или строеж в арматура!".

Еколозите се опасяват, че поправките разрешават нова, по-голяма ски зона във Витоша от Драгалевци и Симеоново до Черни връх.

Освен това може да има изсичане на хиляди декари гори на Витоша, Пирин, Рила, Родопите, Западна Стара планина, дори и там, където не става за ски. В случай, че промените станат факт, земеделският министър ще има правото със своя заповед да удължава и ловния сезон, алармират екозащитниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още по темата: ВитошаЗакон за горите
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
2
 
5
 
! Отговори
:) преди 12 години
Какво значи да се 'развие' планина?? Тjavascript:facebookLogin(true);ова да не е лафка!
136
5
 
5
 
! Отговори
явор преди 12 години
Пичове, що не скачахте, когато царя сече гори? Оставете нормалните хора да говорят разумно и някой може и да се вслуша в думите ви, спрете да скачкате и да плюете по Цеко Минев - той е председател на федерацията по ски, не е длъжен да е екоактивист!
135
4
 
5
 
! Отговори
mildoktora преди 12 години
абе това ли е най-важното, дето трябва да се занимаваме с него?
134
9
 
4
 
! Отговори
mani4eto1990.1990 преди 12 години
ай сега, цеко. като не правиш нищо - зле си, като правиш, пак си зле - стига де, поне се рязвиха курортите
133
6
 
5
 
! Отговори
софиянка преди 12 години
многооо, много се изкривиха фактите, айде сега вижте хубаво проекта за модернизация на ски зона Алеко, не ми се вярва, че софиянци ще останат без планина
132
11
 
5
 
! Отговори
азззз преди 12 години
Цеко си е пич коквото и да говорите за него
131
11
 
4
 
! Отговори
калинка преди 12 години
Дръж се Цеко аз съм с теб!!!!!
130
10
 
5
 
! Отговори
vanya vaseva преди 12 години
Добре, че е Цеко, по когото така грозно плюят, да развива ски спорта, че Томба щяхме да го гледаме само по телевизора. Горите са ни ценни, вярно е, но не може да ги ставим да пустеят и да пикаме по шубраците!
129
3
 
15
 
! Отговори
Погледнете сайта преди 12 години
Погледнете сайта на Витоша ски. Публикували са план за строеж на маса лифтове, всеки с капацитет 3000 души на час - единият направо през резервата Бистришко бранище. А и Фен-зона.. Простотия до шия. Дори като работеха лифтовете, то беше на дълги почивки през лятото, че нямало клиенти. Вероятно ще работят през зимата само, като ще докарват туристи, търсещи почивка на безценица.Имат си и анкета, с резултат "Дано по-скоро започне строителството!"Е - имахме планина за софиянци - вече няма да имаме
128
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Писти у нас има достатъчно. Местата с незасегната или слабо засегната от човешка ръка природа у нас застрашително намаляват. Ако се прецени, че някъде, някога има нужда от нова ски писта това винаги може да бъде направено. Не можеш да върнеш загубената природа обаче. Поправките в закона, предложени от правителството обричат природата ни на гибел. И не само Витоша ще падне жертва. Ако тази поправка бъде приета какво ще спре създаването на нови писти на Добринище, Ком, Паничище, Супер Боровец...
127
9
 
5
 
! Отговори
природозащитник преди 12 години
Ние, рубладжиите, не сме съгласни да се правят проучвания за добив на български газ ! Не е екологично ! Ние искаме България да закупува руски газ, защото е по-ароматичен и защото опасването на цялата ни територия с руски газопроводи и нефтопроводи е изключително екологично за българската природа ! Също считаме, че е изключително екологично, да се строят руски атомни централи в наши земетръсни зони и да се съхранява отработеното руско ядрено гориво на наша територия
126
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като искат да развиват БГ да оправят съществуващите лифтове и да поддържат съществуващите писти. Освен тях ние имаме още Пампорово,Боровец,Банско,Чепеларе. Достатъчно сме си развити в тази насока. Абсурдно, смешно и нелепо е да се прави паралел между Алпите и Витоша, защото едната планина е висока 2000+ метра, а другата 4000+ метра. Едната планина обслужва един град, а другата - 6 държави.Не на последно място Витоша е преди всичко природен парк, а част от София и околността пие водата си от там
125
2
 
7
 
! Отговори
до 159 и 160 преди 12 години
160: Идеята е добра според мен не знам защо обвинявате хората който искат да добринесат за развитиета на бг ....159: При цена на петрола от 150 долара на барела, на природния газ от 500 долара за 1000 куб. м и при силен долар хората няма да имат вариант ,а икономиката ни фалира. Тогава пак ще тръгнем на просия.под маската на природозащитници мафията иска вечно да държи България бедна и зависима....Отговор от 79 коментар от преди 12 часа:ЦЕКОО, хайде пускай дървосекачите и багеристите да си лягат, че наводниха сайта с глупавите си мнения!!!!
124
7
 
4
 
! Отговори
ivaylo_marinov преди 12 години
Идеята е добра според мен не знам защо обвинявате хората който искат да добринесат за развитиета на бг
123
6
 
4
 
! Отговори
миро преди 12 години
При цена на петрола от 150 долара на барела, на природния газ от 500 долара за 1000 куб. м и при силен долар хората няма да имат вариант ,а икономиката ни фалира. Тогава пак ще тръгнем на просия.под маската на природозащитници мафията иска вечно да държи България бедна и зависима
122
3
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
застрояването на витоша и рила е супер, така всички моладжии се тъпчат там, а аз си джиткам из стара планина без да срещна жив човек за 8 часов преход. в края на краищата и моладжиите граждани на българия и за тях трябва да има планина.
121
8
 
4
 
! Отговори
геро преди 12 години
я т.н.еколози да кажат колко руски пари получават за да са за ядрената енергетика,защото в цял свят еколозите са против
120
2
 
9
 
! Отговори
ха преди 12 години
Витоша е развита от природата-"бизнеса"/каква *** американска дума/ само ще я РАЗБИВА!!!
119
1
 
5
 
! Отговори
до лилия 1979 преди 12 години
Ами като си малка ,как ще видиш?Пък и горите не са в бижутерските магазини ,че да видиш сеч.
118
2
 
9
 
! Отговори
УЖАСНО Е .... преди 12 години
НИЩО СВЯТО И ЧИСТО НЕ ИСКАТ ДА ОСТАНЕ - ОТВРАТИТЕЛНА ПАСМИНА ОТ БИЗНЕСМЕНИ , ПОЛИТИЦИ-БИЗНЕСМЕНИ И ПОДЛИ ПРЕДАТЕЛИ СЕ ВИХРИ НА САТАНИНСКОТО ХОРО В РОДИНАТА И ПО СВЕТА ..................... САМО НИЕ ХОРАТА МОЖЕМ ДА ГИ СПРЕМ !!!! ТЕ ДОКАЗАХА А И ДОКАЗВАТ ВЕЧЕ СТОТИЦИ ГОДИНИ ,ЧЕ НЕ СА СПОСОБНИ ДА ВОДЯТ ХОРАТА - ПРОСТО ЗАЩОТО ГИ ВОДЯТ КЪМ ГИБЕЛ И РАЗРУШЕНИЕ ................