Селските училища до 10-и клас, лятно училище за двойкаджиите

Преглед на печата на 14 февруари
Обновена: 14 фев 2012 07:58 | 14 фев 2012 07:55,
13
Селските училища до 10-и клас, лятно училище за двойкаджиите
Снимка: Impact press Group

На първа страница "Труд" съобщава: "Селските училища до 10-и клас". Всички училища в селата и малките населени места, където живеят младежи до 16 г., ще могат да приемат ученици до 10-и клас. Това предвижда новият закон за средното образование. 

 
Промяната се налага, защото конституцията предвижда задължително обучение за всички деца до 16 г. А ако в селото училището е до 8-и клас, децата често прекъсват, тъй като нямат средства да пътуват или районът се обезлюдява. Училищата до 10-и клас в тези села обаче няма да са гимназии, защото в тях няма да се учи в 11-и и 12-и клас. Те ще се наричат обединени училища.
 
Новият закон предвижда още, че с една оценка "слаб 2" ще може да се преминава само от 5-и в 6-и клас при общ успех "добър 4". Математическите гимназии пък няма да имат прием за петокласници, както това се прави сега. Законът за предучилищното и училищното образование предвижда нова система за признаване на дипломи. Проектът ще бъде представен днес от просветния министър Сергей Игнатов и екипа му.
 
"Лятно училище за двойкаджиите", доразвива темата "Монитор". Учебни занятия ще се провеждат и през лятото, съобщи Ева Борисова, експерт от работните групи към образователното министерство. Вместо да повтарят класа, децата, получили двойки по даден предмет, ще наваксват знанията през лятото. Всички деца на 5 години задължително ще ходят на забавачка от есента на тази година. Учениците ще получават дипломата за основно образование след 7-и клас.
 
Средно образование пък ще се придобива на два гимназиални етапа. Първият включва обучението от VIII до Х клас, а вторият - от ХI до ХII клас. Учениците от професионалните гимназии ще получават кредити за изкараните часове в училище, които ще важат като завършен лекционен курс в университетите със същия профил.

 

"Вдигат поравно всички пенсии", пише "24 часа". Занапред всички пенсии - и ниски, и високи, ще се вдигат с еднакъв процент. Това стана ясно след заседанието на Националния тристранен съвет. За първи път след повече от 2 месеца той се проведе в пълен формат, с участието и на синдикатите, които напуснаха миналите преговори заради натиска на правителството за повишение на пенсионната възраст. В последните години имаше няколко решения за индексирането само на минималните, както и на вдовишките добавки. Вицепремиерът Симеон Дянков прие становището на бизнеса и синдикатите, че това изкривява осигурителния модел. Държавните служители още от догодина ще започнат да внасят лични осигуровки. Досега държавата поемаше дела им с мотива, че заплатите им са ниски. С бюджет 2013 възнагражденията им ще бъдат коригирани, така че да не намалеят приходите им. Ще се прецизира и начинът, по който се определя размерът на осигуровките на военни, полицаи и магистрати. Внасяните за тях пари от години не покриват получаваните от пенсионерите от системата пари. 

 
"Работодатели дължат 2 млрд. лв. за заплати", оповестява "Дума". А междуфирмената задлъжнялост е стигнала 160 млрд. лв. - това стана ясно по време кръглата маса "Работна заплата и работно време", организирана в Пловдив от КТ "Подкрепа". Същевременно в Гаранционния фонд били натрупани над 100 млн. лв., които на практика не се използват. От него са се възползвали единствено работещите в "Ален мак" след фалита на козметичната фирма, съобщи регионалният лидер на "Подкрепа" Атанас Кръстев. 

 

"Класа" цитира Станишев: "Първанов да излезе от позата на държавен глава". Когато влизаш в политиката в нова роля, не като президент, няма как да имаш позата на президент, каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, по повод на критиките към партията, отправени дни по-рано от Първанов. Станишев допълни, че Първанов винаги ще има влияние в БСП, но той самият не приема начина, по който предишният президент подхожда към част от проблемите. От офиса на Георги Първанов съобщиха за "Класа", че няма да коментират думите на Станишев и нямат информация за насрочена среща между двамата.

 
"Държавата и търговците - със скрап "Златен винкел", коментира "Капитал Daily". В Перник от миналата година има награда "Златен винкел". Тя е за всеки, който се шегува с града и обичаите му. През тази година могат преспокойно да я преотстъпят на още 176 общини и на над 1000 фирми за търговия с метални отпадъци, които да го връчат на екоминистерството. Ето описание на проблема пак през призмата на Перник: градът няма общ устройствен план и според Закона за управление на отпадъците в него след 15 февруари няма да може да се предаде за скрап нито един ръждясал винкел. Това се отнася и за още 176 общини. Ако се спазва буквата на закона, около 1400 площадки за отпадъци трябва да затворят след дни. Ако това не се спази, ще се окаже, че екоминистерството може да дописва некадърните си закони със заповеди, които ги отменят.
 
"Плевнелиев ще помирява съда и МВР", пише "Труд"  Президентът ще поеме потушаването на войната между полицията и съда. Държавният глава заяви, че планира поредица от срещи по критиките, отправени в доклада на ЕК към тези две ведомства.
 
Януарските сметки за ток и парно надминаха и най-мрачните очаквания, пише "Сега". Топлофикациите оправдават скока със студеното време, увеличеното потребление и особеностите на дяловото разпределение Въпреки прогнозата на столичната топлофикация, че те ще са само с около 10% по-високи спрямо миналия януари и 17% спрямо декември, в повечето случаи става въпрос за разлика от 50-60%. Още по-голям скок се очаква за февруари. Хората, топлили се на ток, също трябва да се подготвят за изненади. В редакцията на "Сега" заваляха оплаквания от софиянци, неприятно изненадани от сметките си за парно. Това се случва, при положение че първият месец на 2012 г. всъщност не е бил много по-студен от януари 2011 г. - по данни на БАН среднодневната температура е била само с 1.1 градуса по-ниска отпреди година. Шоковият скок на сметките за парно не може да бъде обяснен и с повишението на цените.
 
 
За проверка на "Бърза помощ" заради девет смъртни случая в един ден, съобщава "Сега". МЗ иска детайлна информация за случаите на забавени линейки на 4 февруари, когато 9 души са починали в София. До края на седмицата директорът на "Бърза помощ" Георги Гелев ще трябва да предостави доклад по въпроса. Близки на починал на тази дата 38-годишен мъж се оплакаха, че линейката е дошла два часа след първото обаждане и човекът вече е бил мъртъв. Проверка на здравното министерство показва, че сигналът е бил изпратен от диспечерите на тел.112 до "Бърза помощ" за три минути, но екип бил насочен към адреса час и четиридесет минути по-късно. Още 29 минути отнело на линейката да стигне до мястото. Констатирано е, че на 4 февруари екипи са пристигнали при още 8 болни, които междувременно са починали. В половината от случаите тръгването на медиците към болния е било забавено с един час. 
 
 
 
 
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
ици преди 12 години
Те не учат когато трябва та точно през лятото трябва някой да дежури за да им прави кефа,може би трябва и дискотека с басейн да им организират,за да разпускат след уморителното учене в летните горещини,защото трябва да вържат тройка мързелите.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОК,аз съм ***,ти си българин.Мислиш,че си по умен от мен ли?С това образование,което е в момента бъди сигурен,ако не по ***, то поне на едно ниво си с мен.Ти имаш теорията,аз практиката.Знаеш,че само на теория няма как да станат нещата.Целта на образованието е,все повече да затъпяваш.Оценки лесно се изкарват,дипломи лесно се раздават,и накрая безработни образовани хора,които стават само за метачи,защото нищо не знаят.А децата на върхушката учат в чужбина за да им робувате после.Е кой е ***
7
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Боже, мангалетата и денонощно да ги държат в училищата, пак трудно ще научат нещо. Тоя дето го е измислил явно не е виждал хъхряшко ***, иначе щеше да знае, че 80% от тях са интелектуално непълноценни, с други думи - ***. Бялото дете още като влезе в първи клас, знае буквичките, цифрите, песнички, стихотворения - чаавето още не може да говори членоразделно !!!Задължителното образование до 16 да се отмени, а мангалетата да хващат мотиките - за нивата диплома не трябва.
6
0
 
16
 
! Отговори
симо преди 12 години
Колкото повече го усложняват това образование, толкова по неграмотни са децата. А може и целта да е такава!! *** народ лесно се управлява.
5
3
 
8
 
! Отговори
rex преди 12 години
Поредните простотии на ГРОБарите! Хубавото е,че догодина няма да ги има....!
4
0
 
5
 
! Отговори
иван преди 12 години
а летните училища за "двойкаджии" ще бъдат лагери на морето за 3 месеца и с пари от държавата - ех двойки,ех безкраен празник. И *** ще учат там до есента.
3
2
 
6
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Мога да...чета и пиша;ако опрат до...мен,съм готов за...даскал в някоя селска гимназия.
2
2
 
2
 
! Отговори
От село преди 12 години
Не ни занимавайте лятото ве, имаме си достатъчно работа!!!
1
1
 
12
 
! Отговори
Иван преди 12 години
В Швеция също може да се минава в по-горен клас със слаба оценка до 9 клас .Но там задължителното основно образование е до 9-ти клас,след което само учениците с мн.добри оценки по желание могат да продължат в гимназия за 3-годишно обучение, в което се изучават различни специалности.