София и Анкара се споразумяха за газовата връзка

Ще си сътрудничим и в областта на транспорта, туризма и културата
Обновена: 20 мар 2012 21:46 | 20 мар 2012 20:39, Бойчо Попов
229
София и Анкара се споразумяха за газовата връзка
Деветима български министри и премиерът са в делегацията. Снимка: Министерски съвет

„Ще изградим интерконекторната връзка за диверсификация с Турция“, заяви българският премиер Бойко Борисов на съвместна пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде БТА.

По думите на Борисов това ще стане възможно чрез личния ангажимент на премиера на Турция и неговата политическа воля.

Министрите на икономиката и енергетиката на двете страни ще уточняват допълнително подробностите по проекта. От българска страна има готовност за изпълнението му, има трасе и финасиране.

Общо 17 документа бяха подписани по време на днешното посещение на българска делегация за първото заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между България и Турция.

Министърът на транспорта Ивайло Московски и турският му колега Бинали Йълдъръм подписаха спогодба за организация на международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата на двете държави.

"Споразумението ще спомогне за задълбочаване на сътрудничеството и реализирането на редица съвместни проекти за увеличаване на товарите, които преминават през териториите на България и Турция", заяви Московски по време на заседанието. Според документа двете страни ще си сътрудничат при създаването и по-нататъшното развитие на  смесените железопътно-фериботни превози на товари през българските и турските пристанища. Според спогодбата превозите на опасни товари ще се извършват в съответствие с правилата,  свързани с международния железопътен превоз на опасни товари (RID) и Международния кодекс за превоз на опасни товари по море (IMDG – Code).

Българските и турските превозвачи ще могат да създават филиали и да назначават свои представители на територията на  другата държава в съответствие със законодателството й, става ясно още от документа.

„Договорихме повече разрешителни спрямо предходната година при тежкотоварните  автомобилни превози, а в железопътния транспорт осигурихме облекчен режим за преминаване на влаковете преди започването на ремонта на жп трасето по отсечката Истанбул - Одрин", каза още Московски.

Министърът на културата Вежди Рашидов и турският министър на културата и туризма Ертугрул Гюнай подписаха междуправителствен меморандум за създаване на културни центрове в двете страни. Предвижда се българският да бъде в Истанбул, а турският – в София. Културните центрове ще имат статут на държавни културни институти по смисъла на законодателството на всяка една от страните. Двамата министри подписаха и програма за сътрудничество между двете правителства в областта на опазването на недвижимото културно наследство.

От своя страна зам.-министър Делян Добрев и турският министър на културата и туризма Гюнай подписаха програма за двустранно сътрудничество в областта на туризма между правителството на България и правителството на Турция. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
0
 
4
 
! Отговори
Кат Турция преди 12 години
Кат Турция. няма вторатъй могъща на света;тя е нашата подпора,тя е нашта висота! турска сила,турска воля,турска кръв и турскa потще избавят от неволяГлaдeн български народ.
170
5
 
4
 
! Отговори
газпром преди 12 години
Какви връзки газът е руски и за турците!Кранчето е в Русия не знаете ли?Поредната простотия на Бойко и ГЕРБ!
169
1
 
9
 
! Отговори
до 218 преди 12 години
Трагично е мисленето ти !!!Най- добрия роднина ти е съседа! Англия няма постоянни врагове и постоянни приятели - Тя /Англия/ има постоянни интереси!!Времее да сме разумни!!
168
2
 
10
 
! Отговори
чудесно преди 12 години
Турция е една силна икономически държава .Много добър ход от страна на Премиера Бойко Борисов!!!
167
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Турция е бедна и *** държава. Не виждам защо се отделя такова голямо внимание на отношенията ни.
166
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трагично е, ние обръщаме гръб на християнска държава като Русия и се прегръщаме с мусюлманска държава не се знае какво ни очаква.Имного граждани който са гласували за ГЕРБ не им харедва тази политика.
165
3
 
12
 
! Отговори
Глобален преди 12 години
Ейвалла на 214.Трябва да се мисли с разум, а не със сухи националистически чувства. Светът стана глобален.АЗ си обичам родината България,но съм отворен към света.Трябва да си сътрудничим с много държави,но специално с комшиите (Турция,Сърбия,Гърция,Румъния и др.) двойно повече.Няма да загубим от това,Само ще спечелим.
164
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
slava sevrukova e prava kakto vinagi,no obarnete vnimanie na asteroida apofis koito 6e udari 2029 godina zemjata,za tazi katastrofa spomenava i slava,v trudnite vremena koito idvat,samo konfederacia 6e gi opravi balkanite.ni voini ,ni robstva,ni imperii.horata trebva da sa zadrujni,da si pomagat,ako li ne istoriata na gre6kite se 6e povtarja.i taka dokato 4ove4estvoto se nau4i da prilaga zakona na lubovta
163
2
 
8
 
! Отговори
Гербераст преди 12 години
Вечна дружба с братята турци, под благосклонният поглед на бащицата в Америка!
162
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ако живея добре,ако хладилника ми е пълен,ако децата ми са сити ,ако имам възможност да ги изуча, ако социалната политика е на ниво,ако изобщо няма от какво да се оплача, няма да имам нищо против да ме наричат турчин.От гладен национализъм файда няма,но ако си решил умирай си от глад като българин националист и някой ден твоите деца ще те проклинат ,че си им отредил такава гладна съдба.На гол тумбак чифте пищофи
161
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Леле каква лента за рязане се заформя :))))
160
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се обединим с Турция в една държава? Дори Тато не се осмели да ни направи руска република, а тук е бъкано от национални предатели и платени турски писачи!!! Левски сто пъти в гроба се обърна за тези 20 години! Нямаме нищо общо с тази държава, освен негативи!!!! Стига сте ни бутали тези мустакати, черни анадолци с хъхрещ език изповядващи религиозния фашизъм, наречен мюсюлманство!!
159
3
 
15
 
! Отговори
дядо преди 12 години
Един високопоставен французин в началото на 1990г. какза: Никой няма да ви даде нищо даром от запада. да ама по телевизията пееха другои сега пеят другоне искали руска централа за 20 години някой да ви е прадложил другатези дето отвънка пречат искат да сме по бадни и по *** от най-тъпите и най-беднитепарадокс турция била примар за икономикатъпий българино защо строят 4 руски реактора
158
2
 
2
 
! Отговори
Ъц преди 12 години
Сега остава и за гЪзовата да се споразумеем и всички ще бъдем задоволени!
157
0
 
6
 
! Отговори
ре преди 12 години
Има и Иранска и Азерска газ
156
7
 
9
 
! Отговори
xxx преди 12 години
Газта през Турция пак е руска! Какво точно диверсифицираме?
155
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма да има газова връзка без разрешение от Газпром, няма да има спад в цената на газта без договор за АЕЦ Белене. Ако някой не го е разбрал мога и да го повторя. Няма да има Набуко защото няма газ за да се напълни тръбата и на Германия не и трябва Набуко. Единственната алтернатива остава газ с кораби от Америка. След разбиване на арабите само това е алтернативата. Къса е народната памет. Един високопоставен французин в началото на 1990г. какза: Никой няма да ви даде нищо даром от запада.
154
5
 
13
 
! Отговори
на ястреба майка му! преди 12 години
Ще дойде време населението в България силно да оредее. Мнозина ще я напуснат. Но по земите ни все ще има хора, зовящи се българи, говорещи родния език. От най-старите народи в Европа сме, няма да ни затрият. Докато има живот на Земята, българите не ще изчезнем. Затова, казвам ви, богоизбрани сме. Други народи ще се заличат, ние не.Въпреки упадъка трябва да се гордеем с народността си. Открай време сме изпращали в забвение най-страшните поробители. Не трябва да търсим признание, че носим горд дух, а да го заслужим. Предстои да бъдем почитани в Европа и по света! От племето ни ще излязат умни същества. Ще го прославят извън пределите на страната. Радвайте се, че живеете в България!
153
9
 
7
 
! Отговори
НА ВИ СА ТУРЦИЯ... преди 12 години
България се срива под турско робство, поради натрупаната с векове карма от безмилостните гонения срещу богомилите. По-късно, въпреки многобройните опити, сама не намира сили да отхвърли турското иго. Свободата й идва отвън, от руснаците. Помислете защо се дарява независимост Затова не е изцяло изплатена кармата ни. Предстои наша територия да бъде предадена на Турция. За съжаление, ще се изтърпи и този позорен акт, за да приключи нелеката ни обремененост. Политиците едва тогаз ще се осъзнаят и втурнат да работят за Родината.Докато Европа слисана умува какво да предприеме за осиротялата ни държава, някои политици ще бъдат съдени за поредната, може би най-страшна национална катастрофа. Мнозина ще заплатят с лихви греховете си. От тоз миг нататък властниците ще станат изключително внимателни към събитията в страната. В периода, когато същата тази Европа объркана се двоуми как да реагира, сърбите състрадателно ще ни подадат ръка. Ще ги приемем като братя.
152
5
 
5
 
! Отговори
да го духа ястреба! преди 12 години
Не мислете, че земята, по която стъпвате, ще е все българска. Някога значителен къс болезнено ще се изтръгне от живата й жилава плът. Югоизточната (част).Това ще са нелеки изпитания. Страната ни ще е пред опасност от загуба на държавността. Ударът обаче няма да се приеме толкова страдалчески от народа, защото границите между държавите в ония години ще са размитиВ тежкия период ще ни помогнат носителите на феноменални способности. Единствено духовността ще ни възроди.Ще бъдат направени и опити части от североизточна България да отидат към Турция.Едва след позорния акт на разцепване на страната, загрижената за собственото благоденствие политическа класа изведнъж ще се стресне и посъживи. Ще се осъзнае и замилее за позабравеното отечество любезно. Народностната ни карма ще приключи, когато парче земя се откъсне от България. Горчива орис. Едва подир това ще настъпи известно благоденствие за изстрадалия народ.