Плевнелиев дари Папата с 200-килограмово яйце

Президентът и Бенедикт Шестнадесети водеха насаме разговор на немски език
24 май 2012 19:15, Бойчо Попов
260
 Плевнелиев дари Папата с 200-килограмово яйце
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев, който пристигна тази сутрин на официално двудневно посещение, бе на аудиенция при Негово Светейшество папа Бенедикт Шестнадесети.

Церемонията по посрещането започна във вътрешния двор на Апостолическия дворец, известен като "Кортиле Сан Дамазо" по името на папа Свети Дамас Първи, който е 37-ият понтифекс в хронологията на Римокатолическата църква. Почетен караул на

Папската швейцарска гвардия отдаде военни почести. Българският държавен глава бе приветстван от висши духовници и членове на корпуса на папските благородници, които ги придружиха до личната библиотека на папата.

Росен Плевнелиев и Бенедикт Шестнадесети водиха насаме разговор на немски език. След това на Негово Светейшество бяха представени членовете на официалната делегация, която включва заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, дейци на културата, образованието и науката.

Президентът Плевнелиев дари папата с творба на скулптора Георги Андреев - огромно великденско яйце. То е изработено от иноксова стомана и има златно покритие. Обсипано е с кристални камъни в цветовете на дъгата. Яйцето се състои от 11 сектора под формата на ромб, в средата на който има вписан кръст. В кръста са вплетени символите - цвят, сърце и четирилистна детелина. То е с размери 2,3 метра и тежи 200 кг.

Целият ансамбъл символизира 12-те апостола. На върха на яйцето има кръст. В диагоналите на скулптурата са пръснати 2000 рубинено червени кристали.

Освен великденското яйце президентът подари на папата и икона "Архангелски събор" копие на Димитър Зограф от 1836 г.

Папата пък поднесе златен плакет с личния си герб, върху който има човешка глава - герб на родното му място Регенсбург, глиган - символа на Мюнхен (Бавария), както и раковина - символ на поклонничеството. Личният герб на Светия отец пък е украсен с папска тиара и двата ключа на Свети Петър за райските двери. Долната част пък прилича на човешки уши, което за непосветените в хералдиката може да означава, че папата чува молитвите на всички свои чада.

"Папата отправи най-топли поздрави и пожелания към българския народ по случай празника на Светите Братя Кирил и Методий, които са вечен мост на културата. Той изтъкна ролята на България за опазването и развитието на тяхното дело," сподели президентът Плевнелиев пред българските журналисти след срещите в Апостолическия дворец, предаде БТА. 

"Обсъдихме и някои, въпроси свързани с общоевропейското семейство и неговите ценности. Кардинал Бертоне изтъкна, че Светият престол е силно впечатлен от икономическата стабилност на България. Това е така - поясних аз - благодарение на това, че българските политици винаги са мислили за следващото поколение и аз съм благодарен на предишните правителства, че са спазвали тази традиция," подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Папата няма как да е главата на християните по света. Това, че "ватиканци" го твърдят си е техен проблем.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нещастника дори не спомена кои са воините освободители на България на 3 март , турски *** *** ,и това влечуго очаква уважение от мен ? ! да ама не !
44
8
 
0
 
! Отговори
обективен преди 12 години
Друг път по герберски, дори не съм помислял да гласувам когато и да било за Борисов, но Плевнелиев като президент на България е нормално да почита главата на християните по света- Папата. Сега това, че в нечии глави шефа на православните е в Кремъл си е чисто негов проблем. Както виждате именно русофилските са най- злобните коментари. Факт!
43
4
 
7
 
! Отговори
до възмутения преди 12 години
аз съм православен християнин , ти пък си го начукай по католически или по мюсюлмански както си го пожелаеш подлого на мен не ми дреме за скапания ти президент *** !
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има ли снимка на яйцето. Да видим какво точно сме подарили.
41
4
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
от главата до петите смърдите на гнило от злоба и завист. затова ви са черни и дните, не само нощите. в този светъл ден на българската култура сипете само помия. помиярски е и живота ви. никога няма да сте доволни и щастливи, завладени от ненавист и лошотия. никога.
40
3
 
4
 
! Отговори
до обективния преди 12 години
казах вече че този човек не може да представлява България , ами защото спечели изборите с помощта на *** , не са го избрали българите съответно ,и по делата които върши само го доказва ! обективен си ама само по герберски !
39
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Kakvo iskate ot covek sas minimalen umstven bagaz,ostava da e govoril sas Papata koga ste se pokloniat na Mohamed
38
4
 
3
 
! Отговори
Galois_Wife преди 12 години
Уникално прости и ограничени коментари чета в тези форуми. Българинът е свикнал все да се оплаква, да злослови, да омърсява всяка позитивна новина. Ако не можете да предложите алтернатива на един проблем - касаещ правителство, политици или дори всяко житейско предизвикателство, ЗАМЪЛЧЕТЕ! Или действайте про-активно ако не ви отърва, или спрете да изливате простотии в нета, че с това черногледие смайвате целия свят.
37
4
 
3
 
! Отговори
обективен преди 12 години
Че защо да се кланя президента на някакъв си руски патриарх (най- вероятно милиционер), от източните християни пръв е Цариградския владика, на Запад Папата. В реда на нещата е нашия президент да се поклони на тях, а не на руския патриарх
36
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Toi dava vav Natura
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
президента на *** *** , роске по колко даваше на вот май по 20 левчета нали толкова
34
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и този *** по повод трети март не спомена нито един път воините освободители на България ,*** !
33
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя пленвнелиев е турско католическа *** той не може да представлява православна България пред света ,плевнелиев ти си *** ! ти си плюмка в българската история !
32
5
 
14
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
един човек спечелил изборите с помощта и гласовете на *** *** за мен не може да е президент ! това не е моя президент ! РАЗБРА ЛИ ГО СЕГА !!!
31
1
 
3
 
! Отговори
ттт преди 12 години
бе аз от както се помня бг неможа да излезе от тая криза едни си построиха сарайи други палати,вили.......
30
5
 
6
 
! Отговори
1 преди 12 години
EI SPRETE BE HORA STIGA STE OPLUVALI PREZIDANTA,,,,,,,,,,,,,,PREDISHNIA BESHE LOSH CHE NE E HODEL V NIKAKVA DARJAVA ,SEGA PAK I TOZI E LOSH CHE HODO V DRUGI DARJAVI ,,,,I NA VAS NEMOJI DASA UGODI,,,,TA PRAVITELSTVOTO BILO LOSHO TA RED DRUGI GLUPOSTI ,VIE KAKVO ISKATE PRAVITELSTVOTO DAVI DADE HLIAB V RASETE ,,,,DASE SPASIAVA VSEKI PO EDENICHNO ....TO SEGA E V TSEL SVIAT TAKA KRIZA E .....
29
4
 
17
 
! Отговори
ххх преди 12 години
каква икономическа стабилност след като едвам намираме залък за да нахраним нашите деца.браво имаме много излишни средства та да подарим 200кг позлатено яйце......
28
3
 
4
 
! Отговори
Теxas преди 12 години
Умните хора са го казали,Джеймс Браун го е изпял-жена във Ватикана,Папеса.Не принцеса,не пеперуда,не кокошка,а жена - Папеса
27
6
 
24
 
! Отговори
werty68 преди 12 години
хората няма какво да ядат а те лижат ***