"Витоша ски" пуска лифтовете от август

Станахме свидетели на уникален екологичен рекет, скочиха от фирмата
9 юли 2012 14:51, Миглена Иванова
68
"Витоша ски" пуска лифтовете от август
Снимка: БТА

Драгалевският и Симеоновският лифтове, собственост на "Витоша ски" ЕАД, ще заработят от август, съобщи пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Днес Фандъкова се срещна с представители на фирмата и на Изпълнителната агенция по горите. По време на срещата е договорено държавното горско стопанство да извърши прочистването на просеките на лифтовете за сметка на "Витоша ски".

Прочистването ще продължи две-три седмици, допълни зам.-директорът на агенцията по горите Красимир Каменов.

Освен това Държавният технически надзор предстои да направи нова проверка на съоръженията над София, добави Фандъкова.

Преди началото на зимния сезон "Витоша ски" спря лифтовете на Витоша под претекст, че влезлия в сила през април 2011 г. нов Закон за горите й пречи да работи законово. Основният мотив на компанията за спирането на лифтовете беше невъзможността да бъдат прочистени просеките, тъй като за целта законът изисква подробен устройствен план, на базата на който да се учреди сервитут и да се извършат дейностите по прочистването.

"Витоша ски" обаче не разполага с подробен устройствен план. Фирмата не е възлагала изготвянето на такъв за съществуващите съоръжения, а директно предложи план за разширяването на ски зоната на Витоша.

Разработеният от фирмата проект обаче все още не приет, тъй като Министерството на околната среда и водите отмени изготвената екооценка и върна плановете на "Витоша ски" за доработка.

Столичният кмет за пореден път посочи, че "Витоша ски" спазва сключеният през 2007 г. приватизационен договор за дружеството "Въжени линии" и развалянето му е юридически необосновано.

Представителят на фирмата – адвокат Петър Петров, посочи, че засега е постигнат компромис, за да може лифтовете да работят. Той обаче настоя, че са необходими нормативни изменения, тъй като за подмяната на лифтовите съоръжения е необходимо инвеститорът да учреди право на ползване.

Междувременно от "Витоша ски" разпратиха позицията си по постигнатите на днешната среща договорки. Според фирмата миналата седмица сме станали свидетели на „уникален екологичен рекет“, който е блокирал поправките в Закона за горите, за които миналата година настоя компанията.

"Въпреки тази безпрецедентна намеса в делата на държавата и частния сектор, водено от загрижеността си за столичани, "Витоша ски" АД, съвместно със Столична община и Изпълнителната агенция по горите, днес намери решение за пускане на съоръженията", коментират от фирмата.

"Витоша ски" обаче не дава обяснение защо пуска лифтовете след неколкомесечни спорове с граждански и природозащитни организации, след като веднага след спирането на лифтовете на фирмата й беше предложено именно агенцията по горите да се заеме с прочистването на просеките на съоръженията.

Вместо това компанията иска в Закона за горите да се разпише начинът, по който да бъдат подменени съществуващите стари съоръжения.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Витоша ски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Wow преди 11 години
съобщението беше до Паморово-Цура.АД
58
0
 
0
 
! Отговори
Wow преди 11 години
Когато ти трябва да инвестираш в нещо, тогава ще видим как ще управляваш бизнеса си.
57
0
 
0
 
! Отговори
Академик Державин преди 11 години
@Възмутен, май не си ходил по банки, иначе щеше да знаеш, че това е една от банките с най-добро обслужване и най-вече - много добри условия. Освен това е една от малкото банки с изцяло български капитал.
56
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 11 години
По-добре да ги има, че иначе чао с белите дробове на София. Виждал/а ли си горе какво е от автомобили. Именно заради това трябва да са задължителни.
55
0
 
0
 
! Отговори
Мария преди 11 години
вярно си беше екологичен рекет заради разни псевдоеколози, но все пак браво на Фандъкова, лятото ще си го изкараме на прохлада.
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде, "Витоша ски", не срамувайте! Кажете си: какво искахте, че МОСВ отказа проекта ви и защо вие отказвахте на агенцията по горите да се заеме с просеките?
53
1
 
1
 
! Отговори
Ж преди 11 години
Какво значи това: безпрецедентна намеса в делата на държавата и частния сектор! Тази държава не е частна! Тази държава се издържа с данъците на гражданите, а не на офшорки! Тази държава трябва да знае, че не е ресторант, в който всеки може да си поръчва, а гражданите да му плащат сметките! Лифтовете в планината са улеснение, но не са задължителни! Туризъм може и без тях. Стига да остане гора.
52
3
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 11 години
Най-рекетьорската банка е ПИБанка , а собственика й един видните най-големи простаци в Републиката , крадец на фирми и бизнес !
51
3
 
5
 
! Отговори
Общинарче преди 11 години
Споко! От Витоша-ски ще сложат много високи цени, и пак няма да можете да ходите на Витоша!А ние, от общината няма да пускаме автобуси до Алеко и Златните мостове, и пак няма да можете да ходите на Витоша!На мен ми е платено вече (е и на колегите също). Вие да му мислите!
50
1
 
2
 
! Отговори
Паморово-Цура.АД преди 11 години
Абе тия от Витоша-ски да бяха дали безплатни карти на министри и депутати както аз постъпих. Аз проблеми нямам. Софиянци могат да ходят и пеша
49
1
 
2
 
! Отговори
Вожда преди 11 години
ПИЧ; Това го обсъдихме вече. За закона не си прав, закона щеше да е валиден, ако Банско, демек Юлен и В. ски не бяха на един и същи собственик...базиран и регистриран по безданъчни острови?
48
0
 
5
 
! Отговори
Кайо преди 11 години
Значи щом може с гората, ще стане и с тока, и с парното и с всички неправдиви, които ни карат да търпим всеки ден!
47
2
 
6
 
! Отговори
Пич преди 11 години
"Витоша е национален парк.Защо е необходимо да се дават на концесия лифтовите съоръжения? "Не е необходимо да се дават на концесия, защото те направо са продадени. Лифтовете са купени през 2007-*** година, а всички останали влекчета и т.н. са продадени още 90-те и са купени от Витоша ски от частен собственик. Ограмотете се малко бе хора, стига с тази концесия. И точно този закон, против който плюете без да знаете въвежда ред с една стара несправедливост - пистите се дават за право на ползване на собственика на съоръженията без търг и конскурс за 10 години. Точно това щеше да се оправи с новия закон, ама не би ...
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Гриша Ганчев му взеха бизнеса, а на Цеко Минев му пишат закони- очевидно държавният апарат работи, въпросът е в чий интерес.Не ми казвайте, че на този омазан, с какво ли не рекетьор не могат да му отнемат лиценза.Да стоим по площадите, докато това се случи.
45
1
 
6
 
! Отговори
Руйчо преди 11 години
На Цеко му е през дедовия за Витоша. Целия вой за закона е да не се наложи да му бутнат лифта на Банско, дето го е набучил на краден от парка терен. Там са се разпасали на два пъти повече земя от договореното в концесията и този закон затова толкова се подпира - да не връща терените и да плаща глоби!Ама нали сме държава на парадоксите, закон се прави за човек...
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това дружество е мафиотско сдружение--честито да ни е-кой го даде на тези катили.....
43
4
 
6
 
! Отговори
Кайо преди 11 години
Почнаха с предизборната кампания герберите! Цяла зима не можаха да се справят с проблема, а точно сега след протестите на Орлов мост и хоп въпроса е решен, че чак се разграничават от Цеко и щели да го съдят! Смешници!
42
1
 
9
 
! Отговори
Цъки преди 11 години
Витоша е парк за милион и половина софиянци! От тях я има, я няма 50000 скиори, а от тях я има 10000, които обичат и ходят да карат на Витоша!За всякакви планове и проекти при това положение е редно да се питат и останалите данъкоплатци и избиратели на общинската администрация, която се разпорежда с парка!Витоша не става за голям ски-център! Витоша не случайно се превърна в едно голямо ски-училище за софийските дечица, които са основните ползватели на пистите през зимата.Нека си остане така!
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЦИТАТ :" Според фирмата миналата седмица сме станали свидетели на уникален екологичен рекет, който е блокирал поправките в Закона за горите, за които миналата година настоя компанията."КОМЕНТАР :ДА , СТАНАХМЕ СВИДЕТЕЛИ НА НЕВИЖДАН ПО НАГЛОСТТА СИ РЕКЕТ ОТ СТРАНА НА ФИРМАТА СПРЯМО ГРАЖДАНИТЕ НА СОФИЯ, СПРЯМО КМЕТА НА СОФИЯ И СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ И НАЙ-ВЕЧЕ, СПРЯМО 240 ДЕПУТАТИПочистването на храсти и клони може да се извършва и без учреден сервитут по реда на наемните взаимоотношения.
40
6
 
2
 
! Отговори
Лора преди 11 години
ДО 41:Ей, като почнете с тези дезинформации! Ще ти се покачва тока още, ако Бойко ти е премиер, не с 13%, а с 130%!