Дянков критикува бавните действия на ЕС за овладяване на кризата

Интервюто на заместник министър-председателя е в австрийското издание "Курир"
14 юли 2012 14:02, Петя Славова
180
Дянков критикува бавните действия на ЕС за овладяване на кризата
Снимка: Булфото

 "Националното мислене властва в ЕС". С това заглавие австрийският в. "Курир" помества пространно интервю със снимка на  заместник министър-председателя ни и министър на финансите Симеон Дянков на тема финансовата криза в ЕС.

В раздел политика на изданието българският политик критикува бавните действия на ЕС за овладяване на кризата. В първата част на разговора с журналистката Маргарета Кьопениг министърът се спира на позицията на България по бъдещето членство на страната в еврозоната, пише БТА.

"Изпълняваме критериите от Маастрихт, но в еврозоната няма да влезем скоро. Там има драматични промени, това вече не е сигурно място за нас, не знаем какво ще се случи през идните една-две години."

Българският министър изказва предположение за забавяне на действието на банковия съюз и заявява, че ако бъде прието искането на Франция за хармонизиране на данъчните системи, България няма да стане членка на еврозоната, тъй като ниският плосък данък привлича инвеститори в страната.

По-нататък министърът споменава намаленото участие на гръцки банки в българския банков сектор, строгата фискална политика, сравнявайки я с фискалната политика на Австрия и Германия - мерки, защитаващи страната от кризата. Сред допълнителните мерки на българското правителство са вдигането възрастта за пенсиониране, приватизация на железниците и енергийния сектор.

Министърът засяга и темата за проблемите на Балканите, изразява загриженост във връзка с политическата ситуация в Румъния.

Дянков иска радикални реформи в Европейската централна банка, която да отговаря за всички държави от ЕС, да притежава инструменти за бързо и гъвкаво реагиране, подобно на американската централна банка - Управлението за федерален резерв. Според заместник министър-председателя, липсата на подобни инструменти предопределя продължителността на кризата.

Критиката на Дянков засяга и бавните действия на европейските политици, взетите неправилни решения, довели до удължаване на кризата: "През 2009 година предложих да се сложи спирачка на задлъжнялостта и тя бе наложена две години по-късно.

Поради тази причина никой няма доверие в способността на ЕС да действа и да изпълнява собствените си критерии", заявява той и разкритикува бавното решение на гръцкия проблем и начина, по който ЕС се опитва да го реши.

Министър Дянков се изказва за създаване на Съединени европейски щати, тъй като според него кризата показва, че липсата на общи институции е проблем и спънка, които водят до загуба на конкурентоспособност спрямо САЩ, Китай, Индия, Япония,Русия и Бразилия.

По въпроса за приемането на България в Шенген Дянков заявява, че България е изпълнила всички технически критерии и приемането през есента може да бъде спряно единствено от Румъния и националистическата партия на Холандия /партията на Геерт Вилдерс/. Министърът дори изразява надежда, че през есента тази партия няма да влезе в състава на правителството. В отговор на въпрос за корупцията в България Дянков описва новоприетия закон за борба срещу корупцията и допълва, че са необходими допълнителни действия, за да бъде поправен лошия имидж на страната.

На страницата, в която е публикувано интервюто с Дянков, в. "Курир" е отпечатало и статия на Нора Халвакс под заглавие "Тъмните машинации на премиера Борисов".

В нея се пише, че ЕС критикува страната ни за недостатъчната борба с организираната престъпност и за неефективното съдопроизводство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 11 години
Въпрос към ''големия''финансист дянков,защо Полша и Турция,получават по едно место в борда на МВФ, ЕС поради каква причина клекна пред тези две страни,а ти ще критикуваш ЕС за забавянето на излзането от кризата,неразбра ли ,че България е посладната дупка на кавала.
152
0
 
1
 
! Отговори
КОЙ КАК СЕ УРЕДИ преди 11 години
КАКВО Е СОЦИАЛНОТО В УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ?ИСКАМ ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ КАКВО Е НАПРАВИЛА ГЕРБ В СОЦИАЛЕН АСПЕКТ, ЗА ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ПО-ДОБРЕ В РАМКИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ.ЗА МЕН ЗНАМ: НЯМАМ ДОМ.НЯМАМ ЗЕМЯ.НЯМАМ ВИЛА.НЯМАМ КОЛА.НЯМАМ СЕМЕЙСТВО.НЯМАМ МЪЖ.НЯМАМ ДЕЦА.НЯМАМ ПРИЯТЕЛИ.НЯМАМ РАБОТА.НЯМАМ ПАРИ.НЯМАМ БЪДЕЩЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.
151
1
 
1
 
! Отговори
до 173 преди 11 години
"най-добре е да смучем и ние, колкото можем от европа и да чакаме развитие"Кърлеж, европейците вече намразиха България, не ти ли гадно?
150
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков критикува ЕС.Нема такъв цирк.
149
0
 
2
 
! Отговори
феномен преди 11 години
Дянков да не критикува ЕС ами да си опрай неговото гето
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хех, Дянков критикува, пък ЕС си го мести в другия крачол
147
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
прав е дянков! защо да се бутаме да влезем в съюз, който вече се разпада? да изчакаме да се стабилизира и тогава ще видим, защото гърците вече разклатиха много сериозно финансовата политика на европа! ще се наложи повишаване на европейските данъци /франция вече се обяви за увеличаването/, за да се поддържа гърция, а германците и французите ще реагират и ще стане весело! най-добре е да смучем и ние, колкото можем от европа и да чакаме развитие!
146
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига сте плюли зли люде, поне прочетохте ли какво е казал и имате ли понятие от фискална политика, че са ви толкова големи устите. Може да прилича на мишка в човешки дрехи но нищо невярно не е казал. И защо да не го чуят ЕС.. да не са хванали господ за шлифера ? Нали и те вода като вас пият и *** като вас ***. Даеба злото племе .. не Дянков.. вие сте за пребиване.Послепис: не сим нито гербер нито червен нито зелен нито син. Обективна преценка е - *** народ.
145
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просто няма да повярвам ако ГЕРБ спечели следващите избори.Всичко втасал Дянков ,взел акъл на Европа да раздава?!Той си мисли,че ние като все още го търпим тук и там ще го слушат.
144
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянкофф , може ли да ти се изпикам на цайсите ,*** *** ?
143
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пепелянков да взима първия самолет и да си отива от където се появи!Всички цени литнаха от както е министър.Хората нямат работа и харчат спестяванията си.Оставка!
142
1
 
7
 
! Отговори
! преди 11 години
Коментарите на ГЕРБерите продължават да са цветущи. ИМАМ НОВИНА ЗА ВАС! СТУДЕНАТА ВОЙНА СВЪРШИ ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ! Стига твърдения, че които са против вас са комунисти....
141
2
 
6
 
! Отговори
хаха преди 11 години
Продължавам да твърдя, че Дянков ползва много силни наркотични вещества!
140
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Някаква си Халвакс описва "тъмните машинации" на премиера Борисов!!! Къде беше тази и защо не описа откровените кражби на предишния премиер??? И защо на Австрия толкова не й харесват похвалите за стабилизирането на България? Напоследък колкото потупвания по рамото получава държавата ни толкова измислени вестници и списания се втурват да ни хулят управлението и да "спасяват" народа ни! Пази боже! Лицемерни интриганти!!! Беззаконието и оголените пазари досега им харесваха повече, алчни ***!
139
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз от атомна физика не разбирам и затова не се обаждам да критикувам работата на учените в ЦЕРН. Добре би било Дянков да се поучи от такива като мен и да не взема отношение по въпросите, касаещи икономиката. Човек, който си мисли, че с рестриктивна политика, данъчна секира, увеличена безработица и унищожаване на гаранционните фондове се бори икономическа криза, ЯВНО не е наясно с основните постулати на икониомическата теория. Интересното е, че тези теории леля му ги написа в учебника си...
138
1
 
9
 
! Отговори
те преди 11 години
Флик от ГЕСТАПО ще казва на Европа-долно цинично и подло-все едно пинчер да те лае............
137
0
 
7
 
! Отговори
Нора преди 11 години
Е на това викам аз безпристрастна статия ,цял роман как е критикувал нашия *** а за царя слънце само две думи и то накрая.....
136
0
 
6
 
! Отговори
сашо преди 11 години
Де извадихме този късмет че се сдобихме с такъв министър Та той ще управи не само Европа но и света Янките как са го изпуснали този човек
135
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бай *** Дянков във Виена:Хем искал фискален пакт и общ надзор, хем не искал борба с данъчния дъмпинг (което е най-естествената втора стъпка след това).Дето може да клъвне келипирец, пък минусите да са за друг - точно в унисон с отвратителния имидж на България - сборище от дребни тарикати, на които за нищо не може да се разчита, най-малкото да споделят европейски ценности.
134
0
 
12
 
! Отговори
Джеймс Гарфилд преди 11 години
САЩ 1881г.Тогавашния президент на САЩ Джеймс Гарфилд управлявал само 100 дни, две седмици преди да бъде убит заявява:Този, който контролира парите в нашата страна е абсолютен господар на цялата индустрия и търговия и когато вие осъзнаете, че цялата тази система е лесно контролирана, по един или друг начин от няколко от най-могъщите хора на върха, на вас няма да ви е нужно обяснение как се получават периодите на инфлация и депресия.