Българите масово избират да почиват на места 1 или 2 звезди

Повече нощувки и приходи от тях през юни, отчита НСИ
10 авг 2012 14:20,
48
Българите масово избират да почиват на места 1 или 2 звезди
Снимка: БТА

Приходите от нощувки през юни тази година се увеличават повече от два пъти в сравнение с месец май, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

През юни постъпленията възлизат на 115,5 млн. лв., като чуждестранните туристи са реализирали плащания за 92,6 млн. лв., докато приходите от почиващите българи са едва 22,9 млн. лева. През май статистиката отчете общи приходи за 44,3 млн. лв., приповнят от НСИ.

През юни т. г. във всички хотели и туристически планински и други бази общо са нощували 3,1 милиона души, като от тях 680 хил. са българите, а 2,4 милиона са външните туристи. 

Запазва се тенденцията чужденците да отсядат в по-високата категория хотели. Почти 57% от чуждите граждани са предпочели нощувка в 4 и 5-звездни хотели, докато българските посетители, избрали по-високата категория, са 25,2%.

Най-предпочитани за подслон са хотелите с 3 звезди, където 34,1% от нощувките са от чужденци и 32,1% от българи. Националната статистика отчита, че българите масово избират места за подслон с 1 и 2 звезди (42,7%) за разлика от гражданите на чужди държави (9,2%).

През юни 2012 г. в страната са функционирали 2 300 обекти с над 10 легла, като освен хотели и мотели в този брой се включват още къмпинги, хижи и други места за настаняване. В сравнение с предходния месец общият им брой се увеличава с 19%, а на леглата в тях - с 29,2%.

Заетостта на легловата база нараства с 26,3 процентни пункта в сравнение с предходния месец, като най-голямо е увеличението при 4 и 5-звездните хотели - с 34,4 процентни пункта, отчита статистиката.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: туризъмнсинощувки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Балгарите МАСОВО не почиват !!!!
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стъкмистиката пак се наака на метено - два пъти повече ...Ха стига с тия локуми, на морето сме, навсякъде празни стаи, а *** отчитат грандиозни успехи.Ами щом Дянков им е началник а той през ден ни изкарва от кризата, та това правят и стъкмистите.Една аболютно лъжлива и ненуждна институция, която дои бедна България.
41
2
 
11
 
! Отговори
курортист преди 11 години
Българите масово избират да НЕ почиват, щото след това 3 месеца ще гладуват...
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
българите и масово си търсят работа ама няма
39
3
 
4
 
! Отговори
Бургас преди 11 години
Провинциалисти умират за море. Готови са заеми да вземат за да отидат. И като отидат на плаж викат, крещят сякаш са само те. После се праскат, че ходили на море.
38
1
 
0
 
! Отговори
анонимна преди 11 години
номер 9 дай линк към сайта на тази вила
37
1
 
7
 
! Отговори
така ми е добре преди 11 години
Не ходя да спя при роднини отдавна,защото нито е почивка,нито е евтино,също и в къщи не ги приемам..хотели бол,който може - да плаща и си почива, който неможе-да си стои в къщи ида не злобее на околните,господ вижда.
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Работя във вила където се води 1 звезда (ново стройтелство, 1ва линия, булсатком, паркинг, денонощно има човек, големи, чисти апартаменти, климатици, големи телевизори, вероятно най - добрата гледка към морето) и се чудя как ги определят тия звезди, като аз съм виждам 2 звездни хотели, където дори тоалетната е обща за етажа ....
35
1
 
11
 
! Отговори
до 36 преди 11 години
бе, глупости! ако ходиш по планините, добрата планинска екипировка и качествена палатка отиват към над две хиляди. но пък си струва, щото ги ползваш няколко години и си независим от прогнозата за времето, а почивката не може да се сравни с нищо друго. *** ги пробутват в ол инклузив'е, все пак въпрос на вкус и нагласа...
34
1
 
7
 
! Отговори
до стефан преди 11 години
а сега си направи един тест за спин и хепатит С
33
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** е беден.Бедният яде *** и спи на палатка.
32
1
 
28
 
! Отговори
от морето преди 11 години
преди години екстремно ми се наложи да нощувам при познати на майка ми в София. след това им върнах жеста, като ги поканих на вилата. дойдоха 3-*** души, с дете. стояха 2 седмици и си заминаха , оставяйки погром - изпотъпкана градина и пълна мивка с всички налични чинии, тенджери и загорели ***. иначе, "интелигенти" със самочувствие - лекарка и инженер, работещ в министерство. от тогава нощувам само в хотели, колкото и да струва това. :D
31
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви са тези места с 1 и 2 звезди? Никога не съм чувала за такива. А у нас какъв капацитет имат тези обекти като бр. легла? Чака ли се на опашка за тях? :)))))
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво им е лошото но хотелите с една и две звезди,къщи за гости,вили и прочие?Имат си всичко с изключение на вмирисаните салами от блок-масите на ол инклузините.
29
1
 
8
 
! Отговори
27 до 29 преди 11 години
е това вече си е до роднини. Винаги ме питат кога да дойдат, колко могат да останат, а и аз като знам 1 месец по раничко си взимам и аз отпуска и заедно си правиме купона. При теб явно е съвсем друго нещо
28
4
 
12
 
! Отговори
до29 брачет ти ли си преди 11 години
Стефане ,ти ли си бе?! Повече няма да стъпя у вас ! Абе не стига ,че от глад умираш ,като дойдем ние на море ,на трапезата ти има месо благодарение на нас ,децата ти получават нови дрешки и хвърлят дрипите , а ти си станал да се оплакваш от братчет си дето ти правил главоболие със семейството си за 2-3 седмици ! Ти си ,сигурен съм ! Чефо ,ти си нали ?!
27
12
 
7
 
! Отговори
стефан преди 11 години
да до мухат бедните.... аз си изкарах 15 дни в куба и похарчих само 5000 лв. за сметка на това получих огнени жени,евтини коктейли по баровете ,чудесни пури и айляк до дупка... там рома се лее като нашата вода "девин" и хората са все-още с чисти помисли и без лицемерие..
26
1
 
13
 
! Отговори
до 27 не бе приятел преди 11 години
Да дойдат ,но за 2-3-5 дена ! Те моите роднини прекаляват 2-3 седмици ! Майната му на тока и водата ,какпка в морето ! Ами как ти се струва като имаш гости ,ти би ли се върнал от работа и да им кажеш изморен съм и да си легнеш ,не нали ,за да не помислят нещо че не ги уважаваш ! И така изморен стоиш на масата с тях до 12-1 часа през ноща и в 4-5 сутринта пак ставаш на работа !
25
4
 
7
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
Евалата ***, само така. Ще ти идват те да ти дишат от въздуха ... на палатка в двора и да прекопат и царевицата. Какво е това роднини-моднини. да си стоят бре, какво идат некакнени.
24
4
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
Хехеее да ти дойдат роднини на гости и ти да се притесняваш за тока и водата... Малеее човек, съжелявам те. Щом не ти е приятно да ги виждаш , ми кажи им че не щеш да имаш нищо общо с тях. Аз умирам от кеф когато сестра ми ми дойдат с племенника на гости, но за разлика от теб, аз си обичам роднините.