Политиците разединени за новите договорки с "Газпром"

Според БСП цената на газа няма да падне, за Кунева има неясноти около "Южен поток"
15 ное 2012 19:22, Бойчо Попов
88
Политиците разединени за новите договорки с "Газпром"
Снимка: Ройтерс

 

Няма да има намаление на цената на газа спрямо 31 декември 2012 година, коментира депутатът от „Коалиция за България“ Петър Димитров, цитиран от пресцентъра на БСП. За него единственото понижение, което ще получим са договорените вече 11% понижение, а останалите проценти идват от намалението на нефтените деривати.

"Виждате, че на бензиностанциите почти непрекъснато върви намаляване на цените на дизела и бензина. Те просто са събрали двете цифри и днес обявяват, че от 1-ви януари цената на газа ще падне с 20%", обясни още той.

Реално никой от участниците в пресконференцията (премиерът Бойко Борисов, шефът на „Газпром“ Алексей Милер и икономическият министър Делян Добрев, бел. ред.) не е посочил с колко намалява цената, отбеляза Димитров.Hidden Field

Бившият министър на икономиката от кабинета „Станишев“ посочва още, че след изграждането на „Южен поток“ България ще загуби трасето през Украйна и вместо това ще получи безалтернативно трасе по дъното на Черно море.

Потвърдено е и подозрението, че България няма да получи такси от транзит на газ в продължение на 15 години, смята Димитров. Доходът от съвместното предприятие ще отиде за покриване на инвестицията и на кредита, предоставен ни от руския газов гигант „Газпром“.

Пред БНР Румен Овчаров също изрази съмнение как точно е изчислено намалението на цената на природния газ.

„Има и още една фраза, която изпусна министър-председателя, която стана част от изказването и на Милер, а тя беше, че цената на газа за България ще стане по-висока от тази за Германия. Помолих колегите да потърсят някакъв период от време, когато цената на природния газ за България е била по-висока от тази за Германия и до момента не сме намерили такъв период от време“, обясни той.

За него тази ситуация означава, че намалението реално ще бъде увеличение.

Овчаров коментира още, че липсата на посредници в новия договор с „Газпром“ не е новина, а нещо, договорено отпреди.

Лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева акцентира върху неяснотите около цената на газопровода "Южен поток". По думите на икономическия министър изграждането на тръбата ще струва малко над 3,3 млрд. евро.  Кунева обаче коментира, че не е ясно откъде идва тази сума. Притеснителен е фактът и е, че България няма да получава 15 години такси от транзита на газ през нашата страна.

“България водеше преговорите с Русия на държавно ниво, а руската на търговско. За това говори отсъствието на руския президент Путин и отказът му да дойде в София”, допълни още Кунева.

“Първо казаха, че по-късно ще подписват договор за доставка на газ, а по време на днешната пресконференция стана ясно, че договорът е бил подписан, като цената е по-изгодна, но малко по-висока от тази на Германия, защо сме били от “категория страни”, които се ползват с някакви условия. Кои са тези страни?”, попита Меглена Кунева и припомни, че от “Движение България на гражданите” многократно са настоявали за прозрачност в преговорите и по двата договора.

За Кунева не е ясно още и дали друг доставчик освен "Газпром" ще има достъп до тръбата, както и какво ще стане, ако преди да изтекат шестте години, когато можем да договорим по-малко количество газ, в България вече има собствен добив, достатъчен, че да покрие нуждите ни.

Още новини за икономиката на България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
5
 
! Отговори
Az преди 11 години
Predi dni Kuneva (Pramova) tvardese, che ot 01.01.2013 Rusiq ste ni spre gazta, a tq kakva stena... Lajliva chervena pacha.
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Business as usual, nothing personal :) Путин разбра, че местните *** са аутсайдери и ги отсвири. И сега освен да реват и да казват на бялото черно какво им остава. Тази сутрин П.Димитров се барнал с червена вратовръзка в btv и разви едни анти-математически теории как 409 било повече от 520:) И втора червена вратовръзка да си сложи - все тая, кранчето го затвориха. Днес очаквам и съсела да се включи в обясненията:)
78
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вместо три посредника един-единствен монополен хихихи
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
национална енергийна стратегия - България да няма дългосрочни договори. А тоя договор е дългосрочен и е обвързан с цената на нефта а не с постоянно падащата цена на газа. Печелим или губим.
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Последния хит е че цената на парното щяла да падне от нова година с 4 % а след 6 месеца тоест в края на отоплителния сезон с още 6 %. За юни месец когато няма парно ще се усети ефекта. После идват изборите и може пак спокооойно да се вдигне цената. хихихи
75
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе чалго-герберастчета пъпчиви, хайде да се разберем, АЕЦ Белене при същите условия, т. е. финансиране от руската страна и изплащане на заема с ел. енергия е нерентабилен, а Южен поток е рентабилен? Само че ел. енергията от АЕЦ ще бъде евтина и отива директно към българския консуматор, а транзитните такси вместо да отидат в бюджета, няма да ги има,а от евентуални газови централи токът ще е скъп. И да попитам колко процента от хората използват за отопление газ(респективно централно парно) и колко ел. енергия. За климатизация през горещите дни няма даже смисъл да се сравнява. Та в заключение бате ви бб дето само пред вас минава за мъжкар, е пълен комплексар и страхливец, защото няма нито едно самостоятелно решение. Кукла на конци. Нямаше как да спре Южен поток, защото е европейски, а спря АЕЦ Белене под давлението на САЩ, по-точно на баба Килъри, защото тя не успя да предизвика безредици в Русия след избора на Путин, и като лично отмъщение му нареди да спре проекта, както и самият бб си призна. Сега като няма да я има, нищо чудно в контекста на подобряване на отношенията САЩ-Русия, АЕЦ Белене да продължи да се строи.
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех колко е добре да гледаш червените и явните и прикритите да се гърчат. Р.овч по телевизии бълва жлъч, явно защото отстъпката не е вече в неговия джоб, а и Белене зацикли, други ***, като ренегата кунева смучат от кривите си пръсти доводи... Така или иначе червената *** получи удар с копие отзад и много трябва да наваксва.
73
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП и Кунева си умират от яд , че не те са постигнали това споразумение .
72
0
 
3
 
! Отговори
vesko преди 11 години
Русия винаги ни прави "предложение" което не можем да откажем.
71
6
 
7
 
! Отговори
Луд гидия-Йоско преди 11 години
В този форум е бъкано от бивши милиционери,мутри и IQ-та.Всички говорят английски с оксфордски диалект но обясняват с пръсти с колко Газпром се е прецакал.Очаквам Главната тиква до обяд да внесе разяснения след като пререже 1 лентичка при откриването на някоя ***./локация за прасе/.
70
7
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
И Пръмова и Съселовите приятели остават с пръст в устата ,защото след този договор съм сигурен ,че ще разберем кой на кого и как е бутал и грабил.
69
1
 
5
 
! Отговори
Луд гидия-Йоско преди 11 години
До шляп -шляпПо БТВ в 8 часа шефа на Булгаргаз-Гогов каза,че обикновения потребител /по парното/намалението ще е в границите от 5-7%.Е , все пак друго си беше с 50-60 % да бяха намалили цената на газа,та да има опция поне за една ракия.
68
6
 
9
 
! Отговори
шляп-шляп преди 11 години
От вчерашните коментари по темата газ не ми стана ясно кога точно лицето Дянков нашляпа руснаците!!!!!!!!
67
6
 
12
 
! Отговори
Луд гидия-Йоско преди 11 години
Не мога да разбера защо си мислят накои люде от форума ,че Тиквата е надхитрил Газпром.То просто няма как да стане.С добрия си руски езк или с добрия си английски?След като видя сметката си парно за съответния период мога да кажа приблизително с колко са се разбрали.Само ,че от 2000г. насам сметката непрекъснато се увеличава както и данък смет. Та нали щеше да имаме завод за *** 2010г а? сметище 2011г.Осветлението на София е в плачевно състояние.Ама си мисля ,че Станишев е виновен.
66
6
 
11
 
! Отговори
1 преди 11 години
Като гледам по снимките колко е захилен Милер - аха да повярвам, че ние сме на далавера. Няма какво да говорим - това правителство никога няма да бъде номер едно. Морфологичният субстрат е в дефицит. Всичко около тази сделка ще лъсне къмто изборите. Погледнете Борисов и Добрев , нали не се заблуждавате, че съществува даже теоретичен шанс да финтират Газпром.
65
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кръв пикае и Кунева и БСП.Едно, че ги навряха в *** г-з.Вноро спря, чешмата от посредниците.
64
3
 
12
 
! Отговори
До 67 преди 11 години
Политик не прави бизнес, но по-важното е той да умее да създава условия за бизнес, нали така другарю?!
63
9
 
13
 
! Отговори
до 67 преди 11 години
Защо да не се радваме бе другарю, вие комунистите не се ли радвате? Този договор е повече от добър за България даже отличен и всички българи трябва да се радват или вие май не сте българи, а?!
62
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде не бързайте да се радвате толкова!Политик не може да прави бизнес !!!
61
2
 
20
 
! Отговори
Ivan преди 11 години
Коя е Кунева че тук постоянно я натрапват