Гугушева пак иска да я проверяват, данъчните вече действат

ВСС я изслушва в сряда за сигнала срещу нея
Обновена: 10 дек 2012 19:55 | 10 дек 2012 15:42, Веселина Йорданова
62
Гугушева пак иска да я проверяват, данъчните вече действат
Снимка: СДС

Кандидатът за член на Конституционния съд Галя Гугушева, издигната от Съюза на демократичните сили, поиска проверка на имотното й състояние от всички компетентни институции, съобщиха от пресцентъра на СДС.

С отворено писмо до председателя на Комисията по правни въпроси към Народното събрание Гугушева настоява да бъдат сезирани данъчни, имотни, финансови институции и такива за конфликт на интереси. Настояването на прокурорката е вследствие на постъпилите сигнали, които тя опровергава и определя изразените съмнения като несъстоятелни.

В тази връзка Галя Гугушева е сезирала и две комисии към Висшия съдебен съвет – по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и етичната комисия.

Още по темата

В писмото кандидатът за член на Конституционния съд посочва: ”Тъй като доходите и имотното ми състояние и това на моя съпруг са ясно регламентирани и прозрачни, то резултатите от посочените проверки следва да излязат в изключително кратки срокове. 

Силно се надявам това да се случи преди гласуването на моята кандидатура в пленарна зала, защото като професионалист считам, че именно това е правилният начин – да се изяснят всички факти, на база на които да бъде взето решение, и да не се създава възможност за задълбочаване на създалата се институционална криза“.

Междувременно от пресцентъра на Национална агенция за приходите съобщиха, че проверяват имущественото състояние на Гугушева. Ревизорите ще изследват доколко притежаваното от прокурорката имущество отговаря на официално декларираните от нея доходи. Ако се установи разлика, се начисляват дължимите данъци заедно с лихвите за пет години назад. Проверката ще обхване и членове на нейното семейството.

Гугушева ще бъде изслушана на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет в сряда. Същия ден ще бъде изслушан и адвокат Петър Ванев, който подаде сигнал срещу нея, съобщи на пресконференция председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров.

Сигналът е за съмнения за пране на пари от фирми, свързани със семейството. В него се посочва, че има "основателни съмнения за връзки на Гугушева с лица и финансови структури с неясен или съмнителен произход на средства или активи, в това число използването на подставени лица за осъществяването на търговска дейност и придобиването на значителни доходи, в противоречие с поста, който заема".

Срещу Гугушева има още два сигнала. Вторият сигнал е от Иван Груйкин от Гражданска инициатива "Справедливост", който настоява ВСС да извърши проверка за принципа на разпределение на 43 търговски и имотни дела, гледани от едни и същи състави, по които синът на Гугушева - Стефан, е имал 100% успеваемост като адвокат.А по-късно стана ясно, че е постъпил и трети сигнал срещу нея също от Пловдив.

На въпрос дали ако се докаже, че не е достойна за конституционен съдия, Гугушева ще бъде подходяща за поста, който заема в момента - заместник-ръководител на Апелативната спецпрокуратура, Тодоров заяви, че тя може да бъде предложена за дисциплинарно наказание.

Днес той е разговарял с ръководителя на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов, който е заявил, че ще изчака резултатите от проверката срещу Гугушева и ще прецени какви действия да предприеме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: ВССГаля Гугушева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
2
 
! Отговори
az esm преди 11 години
Какво общо има ГЕРБ тука ???На някои политически драскачи им е къса паметта.Много бързо забравиха конфликта на Цветанов със съдебните власти :''МВР ги ловиме,съдиите ги пускат''.За 23 години,превърнаха съдебната власт в една затворена клика от типа на KOZA NOSTRA.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая Гугушева се опитва да ни прави на ненормални .Като че ли,само тя знае.Изродка.Да се маха от хоризота
50
0
 
7
 
! Отговори
Ние-от 4-ти километъ преди 11 години
Ако Гугушева имаше тъст и тъща,можеше да докаже законното притежание и на 6 апартамента,а сега-за един апартамент се налага да излага майка си и сина си!Карашка работа!!!
49
1
 
7
 
! Отговори
"Ученик" преди 11 години
Колкото осъдиха Марковска за далаверите, толкова ще пипнат и Гугушева.Госпожата толкова се оплете напоследък, че не знае вече кой и е син, коя и е майкатаТа тя се отказа днеска от тях, от майка си и децата си. Не я интересували какво правят в семейството!Те само това стига, че няма морал за конституционен съдия, да не говорим за длъжоността която заемаДори децата в училище вече решават задачи с нейното условие, кой, как и колко получава и раздава - задачата не е от трудните.Никога ГЕРБ
48
0
 
16
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 11 години
В ТОВА СЕМЕЙСТВО ЯВНО СИ НЯМАТ НИКАКВО ДОВЕРИЕ , ЧЕ ОФИЦИАЛНО СИ РАЗДАВАТ ЗАЕМИ !
47
1
 
0
 
! Отговори
NERON преди 11 години
TO SAMOTO I IME E KATO NA TODOR KOLEV OT FILMA "OPASEN 4AR" BYREVESTNIKOV XAXAXA I TAZI E DOSTAINA ZA NOV FILM - VZEMI ZAEM OT SINA SI ZA DA MU KUPI6 APARTMENT TA POSLE MY GO DARI I SHMETI KAPELI .TAZI ZA KAKVI NI VZE 4E PASEM KRAVITE NA SELO LI . TO SAMO V BG SA VAZMONNI PODOBNI DALEVERI OT VLAST IMASHTITE , KATO CECO S 6 TE APARMANETA DETO TUSTA MY GI DARIL S PARI SPESTENI OT PENSIII -NO JIVEEM V TAKAVA DURJAVA ,NARODA SI TRAE I KOITO ISKA TOI 6TE GO E....B...EEEEEEEEEEEE
46
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Гугушева взела заем от сина си, за да му купи апартамент "Готово! Свърши проверката ... Да се разстреля сега!
45
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
МВР и НАП трябва да почнат цялостна проверка на всички съдии и прокурори и техните семейства. Марковска и Гугушева трябваше досега или да върнат на държавата парите и имотите или да им бъдат конфискувани за корупция и укриване на данъци.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Страшно много ни омръзнахте
43
0
 
7
 
! Отговори
БГ преди 11 години
То какво излиза, че всички съдии понамирисват... Тогава е редно на всеки един съдия в България да му се направи проверка. Резултатите да се качат в интернет, а онези които го заслужават да отидат в затвора. Само тогава можем да тръгнем напред
42
0
 
11
 
! Отговори
Ето о преди 11 години
И какво ще я проверяват ? " Гарван гарвану око не вади " е казал Народът. Всичко е един маскарад за пред хората...
41
0
 
21
 
! Отговори
Beni преди 11 години
Да проверят синът и офшорната фирма от къде са транжовете и как се взима заемчето ! Документално е добре изпипано но се вижда че проверката е много повърхносна ФОРМАЛНА !Ако се разровят нещата особенно ако се направи от външни спецялисти ГУШЕВА ЩЕ ВИКА МОЛЯ СПРЕТЕ СТИГА НЕ ИСКАМ . КАНДИДАТУРАТА МИ БЕ ТЕОРИТИЧНА ГУШЕВА БАРАБАР С ФАМИЛИЯТА СА И ЗА СЪД НЕ ЗА СЪДИЯ
40
0
 
9
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 11 години
Малеи таа много е грозна бе
39
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
какво се чудиш бе Българино? та нали за това е корумпирана тая гилдия..защото са навързани като черва и имат лостовете на закона..да го направят и прокарат в народното събрание ..законно да могат да го ползват както им отърва за да се докопат по големи печалби и далавери..ЦЕЛИ 23 ГОДИНИ КРАДОХА И ПРАВЕХА И ПРОДЪЛЖАВАТ С ДАЛАВЕРИТЕ..и лошото е че няма осъден до сега нито адвокат,съдия или прокурор ..КОРУПЦИЯ И АЛЧНОСТ ЗА ПАРИ ВЛАСТВА ТАМ! ДО КОГА? РЕФОРМА Е НУЖНА! ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!!!
38
0
 
19
 
! Отговори
Нещо ще се случи преди 11 години
Не чувствате ли, че някаква голяма промяна ще се случи в България?Може би ще пипат Конституцията или пък промени в съдебната система?Всичките тези скандали с конституционните съдии не са случайни. За всичко винаги си има причина!
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гугушева или Ненагушила се,писна ни от такива курумпирани *** като теб.*** и се скрий някъде ! Толкова ли няма ЕДИН свестен и некорумпиран магистрат в тая държава дето да изберат ? От такива като теб Съдът е станал символ на корупция...
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А бе тая жена много е гукала или някой заекващ е написал името й:)
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
оправна жена еййй, много оправна - куче влачи рейс диря няма
34
0
 
29
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Абе то документално може всичко да е наред, ама :семейна фирма с прехвърляне на паризаеми от синатой пък на 26г. има милионикупуване на имоти и прехвърляне между роднинии т.н мирише че чак смърди на корупция и далавера
33
0
 
24
 
! Отговори
хм преди 11 години
не просто да я освободят от Прокуратурата - конфискация на незаконно придобитото имущество, пари и доходи! Нали имаше и такава комисийка или Бойко и нея я ликивдира!