Какво пише в сметките за ток?

Делян Добрев даде обяснение за всеки ред от фактурите
Обновена: 11 фев 2013 15:07 | 11 фев 2013 09:36,
741
Какво пише в сметките за ток?
Снимка: БТА

Фактурите, които получихме през януари, са по-пълни и с повече детайли и това е факт заради Третия либерализационен пакет, коментира в ефира на bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обясни какво означава всеки ред от сметката, която изпращат ежемесечно електроразпределителните дружества.

В последните фактури ясно се вижда, че потребената енергия е около 1/3 от стойността, която трябва да бъде платена. По допълнителните пера като "Достъп до разпределителната мрежа" се заплаща за преноса на електричеството от мястото на производство до населеното място.

По перото "Пренос през разпределителната мрежа НН" пък се заплаща за разпределението на електричеството в рамките на населеното място. "Сумата е по-голяма, тъй като мрежата в населеното място е с много по-голяма дължина, спрямо преноса от мястото на производство до населеното място", обясни Добрев.

В "Добавка за зелена енергия" се включват разходите за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. "Тук се включват 13-те процента, с които беше увеличена цената на електричеството от 1 юли 2012 година", коментира още икономическият министър.

Той допълни, че с перото "Невъзстановяеми разходи" се заплащат разходите за дългосрочните договори, сключени през 2000 година. "AES "Гълъбово" обаче заработи на пълна мощност едва през 2011 година, така че сега берем плодовете от договорите, сключени преди толкова години", допълни Добрев.
Всъщност всички тези допълнителни редове във фактурите винаги са били в сметката, която трябва да платим, но не са били видими, стана ясно от думите на министъра.

Необходима е цялостна, но и дългосрочна стратегия за справяне с проблемите с битовите сметки, смята омбудсмана Константин Пенчев малко по-рано в ефира на "Нова Телевизия". Според него проблемът е от години и трябват години, за да бъде решен.

"Не е нормално хората да си дават цялата заплата за отопление, без да имат радиатори", заяви още той.

Омбудсманът коментира, че 30% от жалбите, които получава, са срещу доставчиците на обществени услуги и мобилните оператори. В последния месец има ръст на жалбите срещу топлофикационните дружества, но не и срещу ЕРП-тата и ВиК операторите.

Пенчев призова да не бъде политизиран проблемът. "Трябва да бъде направена цялостна ревизия на сметките и да бъде изготвена дългосрочна стратегия за преодоляване на слабостите на системата", допълни още той и призова дружествата да обясняват на хората какво точно вписват във фактурите.  

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


741
Още по темата: цената на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
438
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма държава,която доброволно да се лишава от найдоводното й перо в бюджета.Само България,управлявана от невежи и некадърни хора,поставили се в слуга на САЩ,изпълняват техния план за унищожаването на народа й.Геноцидът е международно престъпление,а ГЕНОЦИДЪТ към българския народ е факт.Време е да приложи универсалната юрисдикция и да се потърси отговорност на всички,които сринаха България.Тя и след Втората световна война не е била такова тежко икономическо положение.
437
3
 
4
 
! Отговори
Кой кой е ? преди 11 години
И ЧЕЗ И БТК бяха продадени от ЦАРЯ... Не знам какво общо има БСП в случая.. четох някъде че те разбираш ли били докарали царя.. пълни глупости са това.. Ама то какъвто пъдаря такива и овцете. Брех тия комунисти за всичко са виновни разбираш ли и яко лъжат.. Ето последно гледах как Станишев бил измислил тъмното минало на ББ да го злепоставя в ЕВРОПА разбираш ли.. Станишев е писал грамите на БАЙЪРЛИ.Станишев е подарил апартаментите на Цецко, банката на Цветелина, той е манипулирал и СРС-тата лично
436
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 575От Аспарух е забъркана, а може би още от Александър Македонски или баща му Филип.
435
0
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
До 545Много си прав. Всъщност, когато говорим за цената на зелената енергия, нека си спомним, че условието да се купува на висока цена беше държавата да субсидира разликата до другата енергия. защо ни карат нас да плащаме тази разлика. Това първо. Второ, ако държавата продава енергия на други страни, защо я продава по-евтино отколкото на нас. Къде отива разликата.
434
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 526-РУМЕН Братле ,тая каша ,не е ли забъркана от Костов и 3-ната коалиция ,Добрев е последният ,който трябва да е виновен!
433
4
 
4
 
! Отговори
ЕЗ преди 11 години
Българина е абсолютен тъпанара , за него такива сложни фактури са акто изпит по висша математика и за това не са необходими , сутринта дори жутрналист пита представителката на ЧЕЗ ; добре де защо когато ме няма цял месец и не ползвам енергия ми се начислява такса пренос и т. н. , щом журналиста не рзбрал , какво искате от ЧИЧЕ на село или случайно родения в град селянин.
432
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изказването му за Северна Корея... изби рибата !!Как така една държавна компания като ЧЕЗ може да има филиал в България ????? Да не би Чехия да е комунистическа държава ???????
431
0
 
0
 
! Отговори
www преди 11 години
До Черен Петър: Между другото на повечето места напрешението е над 220В. Това означава ли според теб, че там уредите работят по-ефективно :)))
430
1
 
8
 
! Отговори
Ръгачев преди 11 години
Ако има следващ протест и има сблъсъци е добре журналистите да питат полицаите колко са им сметките и щастливи ли са от доходите си ? Не знам тия хора в униформи прости ли са или са с психични отклонения че като се появиха тия от РЕП-тата не ги арестуват а ги защитават . Това е сбъркана работа всички униформени като дойде март и почват да вият за заплати и да протестират че министъра им има 6 и повече апартамента а те са със скъсани обувки а сега защитават крадците .
429
0
 
2
 
! Отговори
муцан преди 11 години
Излиза че цената на тока няма значение - важни са разни доставки, съоръжения, такса електромер, загуби....... Тогава за какво ни говорят за нови централи, то е все едно от къде купуваме.
428
1
 
1
 
! Отговори
РОБИ преди 11 години
Възможно ли е дистанционно да се манипулират новите електронни електромери с цел да се завишават сметките ? Аз мисля, че по същия начин, както се отчита енергията без дори да се пипат, може да се манипулират и е достатъчно с 10% да се надуе една сметка без дори да се усети... Никой няма да забележи, ако вместо реални 100лв плати 110...Начина е - 1-2 дни преди датата на отчитане да се засече електроменра и след отчитането да се сверят показанията за голямо разминаване...
427
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЙ-ДОБРЕ ЩЕ Е ЧАС ПО-СКОРО ДА СЕ ПРЕМИНЕ КЪМ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ !!!ВЕЧЕ МАЛОУМИЕТО НА ГОСПОДАТА НЕ СЕ ТЪРПИ !!!
426
0
 
1
 
! Отговори
www преди 11 години
За Черен Петър: Написаното от теб в общия случа йне отговаря на истината. Много е дълго за обяснение. Но големите консуматори, бойлери, печки, радиатори и т.н. са чисто активни консуматори. Там с пълна сила важи P=U*I. Сам можеш да видиж, че, когато U e по-малко то и P ще е по-малко. За другите уреди има особеност заради фактора на мощността. Но не си блъскай главата да търсиш конспирации. СМЕТКАТА ТИ Е ТОЛКОВА КОЛКОТО СИ УПОТРЕБИЛ. Имаш си елекромер, гледай. Мери, чети, сравнявай.
425
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
--562 РУМЕН221"И В ДВАТА СУЧАЯ ,...ДА СИ ХОДИ",........и кой ще го замести ,като ВСИЧКИ СА ЕДНАКВИ ,23г.,само ДАЛАВЕРА и ТЪРГАШ!
424
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато всички правителства,след 1989 г насам,а особено последното, разграждат двора на България и допускат всеки,когото не го мързи да граби от населението й,време е вече да се потърси наказателна отговорност.Които са седяли в креслата на властимащите и управляващите трябва да отговарят.По данни на европейските структури България е с над 2 милиона бедни хора,които нямат пари не само за консумативи,а и за изхранване,за да оцелеят.
423
0
 
12
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
КАКВО НЕ РАЗБИРА МАСОНА ДОБРЕВЧЕ ВСЯКА ВЛАСТ, ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА:- Осигурява благоденствие и просперитет на народа си!- За горното е нужно рентабилно производство.- За рентабилно производство са нужни сигурни доставки на евтини суровини и ЕНЕРГИЯ.Базовата енергетика, в лицето на Козлодуй и Белене са гаранция за сигурна и евтина (А НЕ АМЕРИКАНСКА) енергия И ОТ ТАМ РЕНТАБИЛНОСТ.- Кое, по-точно, от горната логична (ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНА) последователност не е понятна...???ДОБРЕВ ОБАЧЕ НАГЛО ДЕМОНСТРИРА НЕРАЗБИРАНЕ ИЛИ КОРУМПИРАНОСТ- И В ДВАТА СЛУЧАЯ ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ!!!
422
2
 
6
 
! Отговори
Черен Петър преди 11 години
До 552Повечето електроуреди, които пролзваме са проектирани да работят под 220 волта напрежение. При подаване на по-ниско такова те са неефективни и за постигане на същия резултат употребяват повече електроенергия. За сметка на абонатите.
421
2
 
1
 
! Отговори
Черен Петър преди 11 години
До 552Повечето електроуреди, които пролзваме са проектирани да работят под 220 волта напрежение. При подаване на по-ниско такова те са неефективни и за постигане на същия резултат употребяват повече електроенергия. За сметка на абонатите.
420
1
 
1
 
! Отговори
до vanko преди 11 години
Vanko, с риск да коментирам частен случай, ще го направя. Сметката ти едва ли е надписана. Почти сигурно се касае за хитрини на дружествата. Не отчитат всеки месец а на 2 или 3. Т.е. ако плащаш повече то със сигурност предишния месец си платил по-малко. Нещо подобно. Не, че е редно... но е далеч от това за което се говори. Разни там конспирации, изнасяне на пари и прочие атакистки идиотщини.
419
0
 
8
 
! Отговори
РОБИ преди 11 години
Не е проблемът в ЕОН, ЧЕЗ, ЕВН или ако щете Топлофикация... Проблемът е в робите наричащи се нация. И държавни да станат - пак ще се краде, дори повече. Сякаш сега държавата не краде от нас по най-безобразни начини? Проблемът е в собствения ни манталитет на роби. И няма оправия. Станишев, Доган или Борисов са виновни *** пред мен в колата да си изхвърли *** през прозореца на колата?Ще кажете, че е нещо дребно, но не е, защото е показателно що за "народ" сме!