Какво пише в сметките за ток?

Делян Добрев даде обяснение за всеки ред от фактурите
Обновена: 11 фев 2013 15:07 | 11 фев 2013 09:36,
741
Какво пише в сметките за ток?
Снимка: БТА

Фактурите, които получихме през януари, са по-пълни и с повече детайли и това е факт заради Третия либерализационен пакет, коментира в ефира на bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обясни какво означава всеки ред от сметката, която изпращат ежемесечно електроразпределителните дружества.

В последните фактури ясно се вижда, че потребената енергия е около 1/3 от стойността, която трябва да бъде платена. По допълнителните пера като "Достъп до разпределителната мрежа" се заплаща за преноса на електричеството от мястото на производство до населеното място.

По перото "Пренос през разпределителната мрежа НН" пък се заплаща за разпределението на електричеството в рамките на населеното място. "Сумата е по-голяма, тъй като мрежата в населеното място е с много по-голяма дължина, спрямо преноса от мястото на производство до населеното място", обясни Добрев.

В "Добавка за зелена енергия" се включват разходите за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. "Тук се включват 13-те процента, с които беше увеличена цената на електричеството от 1 юли 2012 година", коментира още икономическият министър.

Той допълни, че с перото "Невъзстановяеми разходи" се заплащат разходите за дългосрочните договори, сключени през 2000 година. "AES "Гълъбово" обаче заработи на пълна мощност едва през 2011 година, така че сега берем плодовете от договорите, сключени преди толкова години", допълни Добрев.
Всъщност всички тези допълнителни редове във фактурите винаги са били в сметката, която трябва да платим, но не са били видими, стана ясно от думите на министъра.

Необходима е цялостна, но и дългосрочна стратегия за справяне с проблемите с битовите сметки, смята омбудсмана Константин Пенчев малко по-рано в ефира на "Нова Телевизия". Според него проблемът е от години и трябват години, за да бъде решен.

"Не е нормално хората да си дават цялата заплата за отопление, без да имат радиатори", заяви още той.

Омбудсманът коментира, че 30% от жалбите, които получава, са срещу доставчиците на обществени услуги и мобилните оператори. В последния месец има ръст на жалбите срещу топлофикационните дружества, но не и срещу ЕРП-тата и ВиК операторите.

Пенчев призова да не бъде политизиран проблемът. "Трябва да бъде направена цялостна ревизия на сметките и да бъде изготвена дългосрочна стратегия за преодоляване на слабостите на системата", допълни още той и призова дружествата да обясняват на хората какво точно вписват във фактурите.  

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


741
Още по темата: цената на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
418
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам министъра да излезе и да каже каква е цената на тока и парното която плащат потребителите в западана Европа като % от средната работна заплата за съответната страна.И ако за тях цената е по-ниска отколкото за нас, защо се получава така.
417
4
 
3
 
! Отговори
до 550 преди 11 години
Р Овч не е виновен поне за ставащото през последните 3,5 години, нали? А и министър не е поне от 5-6 години.
416
0
 
3
 
! Отговори
до 547 преди 11 години
колкото картелоконкуренцията при мобилните оператори свали разговорите. Аре бегай.
415
0
 
7
 
! Отговори
Черен Петър преди 11 години
Пише, че тока излиза от АЕЦ Козлодуй за 5 стотинки и на първана пряка вече струва за абоната 20 стотинки.
414
0
 
4
 
! Отговори
до РОБИН преди 11 години
Човече, за това няма как да плащаш 300 лв. Електромерът, за разлика от топлоразпределителите, ясно и точно показва какво си изразходвал. За да плащаш 300 лв, то точно толкова си изразходил. Друг е въпросът за колко време. Между другото да не се връзвате и на това ,че при по-ниско напрежение ще "харчите" повече ток. В общия случай това просто не е така. Ако ви е ниско напрежението ще готвите по-дълго но изразходваната енергия ще е същата. Не работя в енергийно дружество :)
413
1
 
6
 
! Отговори
Цар Картечар преди 11 години
Докато Богомил Манчев . Р.Овч . и Т.Н. елементи ходят с официални костюми и без белезници народът ще страда . Това което се случва у нас е повече от скандално не може да консумираш електроенергия без да имаш натоварване на мощности и да имаш тройна сметка , не може заплатата да ти е 500 лева и разхода за вода и ел. енергия да е 400 и нагоре лева . ВЪН КОАЛИЦИЯТА НА САТРАПИТЕ ОТ ПАРЛАМЕНТА ВСИЧКИ БИВШИ И НАСТОЯЩИ ПОЛИТИЦИ ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА НФСБ ТЕ БЯХА ЕДИНСТВЕНИ НА ПРОТЕСТИТЕ И ГИ ОТРАЗИХА
412
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не случайно миналата година министерството закупи машини с водни струи. За какво са ни такива машини? Надали за да поливат зелените площи, защото те отдавна са бетонни.Или сигурно защото видяха какво става в Гърция е беше започнало да им пари под ***.Лошото е, че ние сме ОВЦЕ. Тук по форумите виждаме толкова интелигентни, разумни и логични коментари, но мислите ли, че управляващите ги интересува и четат??!!? А като стане въпрос да излезем на улицата - няма никой...
411
0
 
0
 
! Отговори
Toшко преди 11 години
До до ТошоЕдинствено ДЪРЖАВАТА може да унищожи монополите. Мисля, че единствения начин на народа е да се принуди ДЪРЖАВАТА (чрез реферндум) да изкупи обратно мрежата от монополите (ЕРП-тата). Не съм съгласен с термина "естествени монополи". Това е само извинение на политиците да не искат да променят статутството защото имат лична изгода от това. Единствено СВОБОДНИЯ ПАЗАР (5-6 търговци на дребно и конкуренция между тях) на ел. енергия ще покаже истинската цена на тока.
410
0
 
5
 
! Отговори
против преди 11 години
Ние няма да плащаве всички разходи на ЕРП,а те да имат само приходи.Всеки освен да взима,трябва и да дава.Ако някой е обещал да плаща скъпа зелена енергия да си я плаща.Защо българския народ трябва всичко да плаща,а другите само да печелят.
409
0
 
6
 
! Отговори
Боклуци преди 11 години
Ток, вода, парно, какво да говориме повече .......нямам думи просто !!!!
408
1
 
9
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
Приятели, Ако се либерализира пазара ще отпадне квотата от 23%, наложена от правителството на ГЕРБ и Козлодуй ще продава на 100% НА ВЪТРАШНИЯ ПАЗАР и не по 3,5 ст, КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА Турция, Италия, Германия и Австрия (последните две изпитващи погнуса от АЕЦ-ове), а по 7 стотинки, Белене ще продава на същата цена, ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това, а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв БОКО, КОСТОВ И КУНЕВА ГУБЯТ РУШВЕТА СИ, НО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ!
407
2
 
1
 
! Отговори
Фидоска-Кюри преди 11 години
До 392Що се пишеш физик бе, да ти таковам сбърканата формула, не знаеш ли, че само аз имам право да размахвам формули и схеми. На ядрен процес, на атомна енергия. Шашнах цялото На(от)родно сборище с моите три кръгчета и три чертички. Да те у Ома, у Волта, у Фарадея. Че и се перчиш. Некадърен плагиат. Я ме виж мен Фидосeва ядрена физичка, със 100000 тона ядрено тегло.
406
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ПОНТи как си представяш по онова време да си толкова близо до Тодор Живков и да не си уше?
405
1
 
5
 
! Отговори
ПОН преди 11 години
Сметките в България могат да бъдат и много кратки: "Плащай ко'т пише д'ан та съБУДА!"
404
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ първо се заканиха да национализират ЕРП но винаги мнението се обръща наопаки и накрая продадоха и държавните дялове в тях за смешни суми...
403
1
 
2
 
! Отговори
kato v prikazkata.. преди 11 години
ku4etata si lajat kervana s varvi
402
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди имаше един лафТуба бензин 20лвКибрит 0.10 лвДа видиш парамента как гори- БЕЗЦЕННО :)
401
1
 
11
 
! Отговори
vanko преди 11 години
ТРЯБВА ЛИ ДА ПЛАЩАМЕ НАДПИСАНАТА СМЕТКА РАЗСРОЧЕНО ???ПАК НИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ.СМЕТКИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ КОРИГИРАТ НАДОЛУ И ТОГАВА ДА ГОВОРИМ ЗА ЕВЕНТУАЛНО ПЛАЩАНЕ.
400
0
 
6
 
! Отговори
до 521 преди 11 години
Ами сегашните имат право да разсекретят всички договори, защо не го направят, а се занимават да разсекретяват само Буда. Значи и те са в кериза и са поели ангажименти.
399
1
 
11
 
! Отговори
Гацо Частника преди 11 години
Делян Добрев министър или адвокат на ЕРП-тата е ? ГЕРБ ако нямаха намазани джобове отдавна да са ги махнали . Много ми е интересно простите полицаи плащат ли по домовете си електричество и вода ? Не мога да си представя колко трябва да си *** за да вдигнеш ръка срещу хора които протестират срещу ограбването си . Ако малко мозък имаха управляващите , прокуратура и полиция щяха да разпоредят арест за виновните и нещата щяха да се уталожат ама нали са прости и не връзват