Производството на енергия с близо 5% годишен ръст през август

Спрямо юли увеличението е от малко над 20 на сто
30 сеп 2013 12:16, Миглена Иванова
2
Производството на енергия с близо 5% годишен ръст през август
Снимка: архив, Булфото

Производството на електрическа енергия се увеличава с 4,6% на годишна база през август, показаха предварителните данни на Националния статистически институт в проучването за производство и доставка на енергийни продукти.

Според тях през август в страната са произведени 3 946 гигаватчаса електричество. Спрямо юли увеличението е от малко над 20 на сто. През отпускарския месец се увеличава още производството на твърди горива - с 8,2% на годишна база до 2,98 млн. тона. Спрямо юли увеличението надхвърля 55 на сто.

Статистиката показва, че през първите шест месеца на годината е налице непрекъснат спад на производството на енергия, което постепенно се преодолява в летните месеци, когато потреблението традиционно е по-високо.

Данните за август, макар и предварителни, вероятно са резултат от увеличението на износа на електричество, породен от намаляването на такса пренос. Това доведе и до увеличаване на добива на въглища. Припомняме, че от началото на месеца от таксата бяха извадени добавките за зелена енергия, за високоефективно комбинирано производство и за т.нар. „невъзстановяеми“ разходи . Тези добавки вече се включват директно в цената, която плащат потребителите на вътрешния пазар.

През миналия месец се увеличава още и производството на безоловен бензин (с 2,5% спрямо август 2012 година до 164 хил. тона), както и добивът на природен газ (с 5% спрямо юли до 21 млн. куб. метра).

Що се отнася до доставките на енергийни продукти данните на НСИ показват, че доставките на електричество намаляват с 1,1% на годишна база. Спрямо юли обаче има увеличение с 2,7 на сто, а общо доставената енергия е 2 581 гигаватчаса. Доставките на твърди горива се увеличават и на месечна, и на годишна база. През миналия месец са били доставени 3,16 млн. тона твърди горива, което е увеличение от 7,4% спрямо миналия август и от почти 52% спрямо юли.

Значително е увеличението на доставките на безоловен бензин – с 81% спрямо юли. През август са доставени 38 хил. тона гориво, което обаче е спад с 34,5 на сто спрямо август 2012 година.

Данните на НСИ отчитат и намаляване на доставките на природен газ – на месечна и на годишна база. През миналия месец на потребителите в страната са доставени 139 млн. куб. метра природен газ. Това е намаление от 7,4% на месечна база и от 1,4% на годишна.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: електрическа енергия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Па шта ме то брига?!
1
0
 
2
 
! Отговори
Кофражист преди 10 години
Ще се увеличи естествено нали половин година АЕЦ Козлодуй работи на половин мощност. Некой требе да компенсира.