Фолклор, графичен дизайн, дърворезба - ученици с фестивал на изкуствата

Изложението ще бъде на 13 и 14 май в НДК
10 май 2024 21:53, Анисия Иванова
0

Първи "Фестивал на изкуствата" за училищата, който се провежда под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Името на спектакъла е "Три пъти мери, един път режи". Изложението ще бъде на 13 и 14 май. През 2023 г. на фестивала е представена културата от Средна и Западна България, тази година акцентът е върху Югозападна България и Западни Родопи.

"Идеята е всяко училище по изкуствата, което е към МОН и Министерството на културата да представи най-доброто от себе си. В случая имаме аудиовизуално изкуство, графичен дизайн, интересни творби от училища по дърворезба, обработка на камък. Идеята е да се обединят повече изкуства, които се виждат", каза зам.-директорът и хореограф в 140 СУ Иван Богоров - Марио Гергинов в студиото на "България сутрин".

Потвърдено участие имат ученици от София, Пловдив, Варна, Бургас, Сливен.

"Фоайетата на НДК ще бъдат празник на изкуството. Безвъзмездно ни отдадоха пространството, Илияна Йотова подкрепи идеята нашето изкуство да има повече видимост", допълни Гергинов.

Пред Bulgaria ON AIR гостът уточни, че на концерта ще танцуват 400 ученици от 140-о училище. Подготовката продължава с месеци. Като положителна новина зам.-директорът посочи успешния диалог с МОН и Министерството на културата за запазване на профилираните училища, някои от които по план трябваше да бъдат закрити.

"Чрез изкуствата учениците получават по по-интересен начин информацията, обработват я по по-различен начин. Имахме иновативен урок в МОН - по хореография, английски и биология, всички това е съвместимо. Учениците от 12 клас участваха като съучители в 7 клас", добави Гергинов.

Изявите и фестивалите, в които ще участва училището, продължават активно и през юни в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от Образование
Ученици от Русе с пълна стипендия за космическия лагер в Измир
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари