Сметната палата става наказателна бригада!

Валери Димитров: Всеки началник-склад ще може да я оглави
Обновена: 21 фев 2014 12:34 | 21 фев 2014 12:32, Веселина Йорданова
10
Сметната палата става наказателна бригада!
Валери Димитров. Снимка: архив, БулФото

Поправките в новия закон за Сметната палата ще я превърнат в наказателна бригада. Създават се условия институцията да работи под натиска на партийни централи. Това каза пред bTV шефът на палатата Валери Димитров.

Преди няколко дни стана ясно, че председателят на Сметната палата ще бъде сменен. Внесени законови промени от депутати от БСП и ДПС предвиждат да се върне старата структура и одитиращата институция да стане отново колективен орган.

Още по темата
Според Валери Димитров обаче става дума за реставрация на порочен модел с голяма непрофесионална колегия. „Мотивите са образец на професионално невежество и демагогия”, категоричен е той.

Димитров заяви, че сега ръководството на институцията е малка професионална колегия, която ще бъде заменена с непрофесионална колегия на принципа на партийните квоти.

Рискът е, че може да се злоупотреби – да се работи под натиска на партийни централи, които да искат раздаване на индулгенции, приятни и удобни доклади за тях, критични за опозицията. Опасно е да се намесят партийни пристрастия в една професионална институция и да се наказват неудобните, обясни Валери Димитров. Той допълни, че квотният принцип има смисъл, само ако управляващи и опозиция са представени поравно в ръководството на палатата.

Димитров каза още, че към момента палатата е партийно необвързана. Нямаме нито един поръчков доклад срещу някого или в угода на някого, твърди той.

По думите му новият закон дава възможност непрофесионалисти да застанат начело на Сметната палата. „Всеки домакин или началник-склад с икономическо образование, или всеки адвокат по семейно право може да стане шеф на Сметната палата и да ръководи високопрофесионални одитори”, обясни Димитров.

Той посочи ключови одити, извършени от палатата, по важни теми – за електронното правителство, за цените на лекарствата, три одита за енергетиката, за оперативните програми. Според него констатираните нарушения са подминати с мълчание от управляващите.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
ГОЦКО преди 10 години
До Любомир ФилиповТози дрът и брадясал пръч ,кой го назначи... цар СИМО, прикри стотици кражби,РЕВЛЬО
9
1
 
5
 
! Отговори
ОТ СМЕТНАТА преди 10 години
ХАХАХАХ НЯМАЛО ПОРЪЧКОВ ДОКЛАД ! ВАЛЕРКА НИЕ НЯМАМЕ ДРУГ ОСВЕН ПОРЪЧКОВ И ТИ ГО ЗНАЕШ НАЙ-ДОБРЕ.
8
1
 
5
 
! Отговори
Спеца преди 10 години
Каквото и да става , само да спре да бъде ибрик за измиване на *** *** !Така е Валерка Димитровв , не знам дали безплатно им ги миеш или по сметка в офшорна зона , но ти се оля бре момко , засрами се!!!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сметната палата изхарчи милиони левове държавни пари, но без никакви резултати.
6
2
 
12
 
! Отговори
хрантутник преди 10 години
Човекът се е надявал, че ще изкара до пенсия като шеф на Сметната палата и сега му се разваля рахатлъка
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въобще не е вярно, че е сегашното ръководство на СП политически необвързано
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този Валери Димитров,дори и за началник склад не е подходящ,поради некадърност.
3
3
 
3
 
! Отговори
Любомир Филипов преди 10 години
Валери е абсолютно прав през 1997 година, когато действаше закон, аналогичен на предлагания сега, тогавашният член на Палатата г-жа Сандолова изпълнявяше персонално политическо поръчение от Иван Костов непременно да намери при проверката на Управителния съвет на БНБ пропуски, за които той да бъде предаден на прокуратурата. Тя намери под вола теле, предаде материалите в прокуратурата, която така и не намери престъпление в действията на БНБ. А същата дама сега едва ли не я предлагат за нов шеф на палатата!!
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само като му гледам физиономията на тоя, и ми се прис*ра...колко престъпления разкриха тия ? Колко човека пратиха на съд?Дянков опука резерва на Касата и какво? Махай се!
1
4
 
9
 
! Отговори
бирник преди 10 години
Тоя продължава да реве ,че ще го сменят. Я се дръж по мъжки бе стига си досаждал на хората да ги плашиш. Няма да свърши светът ако ти не си шеф