Нямало риск да зачестят случаите като този в Лясковец

Експерт: В случая става въпрос за изключение
Обновена: 17 мар 2014 16:02 | 17 мар 2014 10:25, Елена Кирилова
8
Нямало риск да зачестят случаите като този в Лясковец
Снимка: Bulgaria On Air

Няма потенциален риск в България да зачестят инцидентите като този в Лясковец, при който психично болен мъж се затвори в къщата си, уби полицай и рани други трима при спецакция на полицията за отнемане на незаконно притежавани от стрелеца оръжия. Това заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air д-р Емил Грашнов, заместник-председател на Българската психиатрична асоциация.

Според експерта случилото се в Лясковец е изключение, тъй като системата за придобиване на оръжие е много прецизна и проблемът е възникнал поради липса на контрол. Грашнов подчерта, че глобите за притежаване на оръжие след изтичането на разрешителното са много големи и е трябвало оръжията на психично болния мъж да бъдат иззети.

Документ за психично здраве се издава в съответните лицензирани служби - специализираните центрове. Там лекарите задават целенасочени въпроси и следят външния вид и реакциите на кандидата, уточни Грашнов.

“Процедурата е достатъчно добра. В случая става дума за изключение”, коментира експертът. Според него това дали да има регистър на психично болните е въпрос на договореност между институциите, но е по-важно да има регистър на психично болните хора, които са с опасно поведение.

Заместник-председателят на Българската психиатрична асоциация уточни, че лекарите не са длъжни да следят здравето на психично болните, които са изписани след лечение.

“Преди имаше диспансеризация, която беше премахната по морални и етични причини. Сега лечението е на доброволни начала”, уточни експертът. По думите му има установена законова процедура за настаняване на психично болни хора за експертиза в лечебни заведения. Тя влиза в сила, когато човекът нарушава обществения ред или представлява заплаха за себе си и околните.

Грашнов подчерта, че броят на психично болните в България е сравним с този в другите страни. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
beby преди 10 години
Дa бе,нямa!!!!Смях в зaлaтa!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Откъде сте сигурен, че е изключение. На това по никакъв начин не може да се вярва. Хората с психични отклонения са непредсказуеми, а без лекарства са опасни. В Димитровград преди десетина години син уби баща си, защото не беше вземал хапчетата си. Сега хората лесно стават агресивни, какво остава, ако и здравето им е проблемно. Няма подготвени кадри за такива ситуации, защото по политически причини се уволняват или сами бягат за повече пари. Нещо в ценностите куца, защото липсва примера от горе
6
2
 
0
 
! Отговори
вихър преди 10 години
Гадният *** Цветанов като един типичен гербер не си е свършил работата ,когато е трябвало и не е взел никакви мерки след като психичноболният Петков е притежавал незаконните оръжия още по времето на Герб ! Сега се реагира на време ,правят се акции ,полицаите жертват живота си в името на професията и стават национални герои ,колко по-различни са нещата в България след акто се смени управлението !
5
0
 
5
 
! Отговори
марчовсни преди 10 години
Ако някой се опита да нахълта в дома ви ще се защитите ли? Защо никъде няма документ че е луд?
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОНЯ ЧОВЕЧЕЦ ДЕТО ГРЪМНА БАНКЕРКАТА Е ПОДАВАЛ ЖАЛБИ ДО ЦЯЛАТА ПОЛИТИЧЕСКА ПАСМИНА,КОЙ Е УБИЕЦА ? СЕГА И ТОЗИ Е ПИСАЛ ЖАЛБИ ДО КОЙ ЛИ НЕ ,И КВО?НИЩО,НАВРЕМЕТО С ПОДОБНИ НОМЕРА САЩ ТАКА НАХЛУ В АВГАНИСТАН,ВЗРИВИХА СИ КУЛИТЕ ИЗБИХА МАСА НАРОД,СЪЗДАДОХА СТРАХ И ПАНИКА И ПРЕДЛОЖИХА РЕШЕНИЕ КАТО ЗАПОЧВАТ ВОЙНА СРЕЩУ ТЕРОРА В ЛИЦЕТО НА ЕДИН ЧОВЕЧЕЦ НАРЕЧЕН БИН ЛАДЕН,ГОЛЯМ СМЯХ,НАРОДА ДАДЕ ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА ЗА ПЪКЛЕНИЯТ ПЛАН НА ПРАВИТЕЛСТВОТО А ТЕ ВРЪЩАХА ДЕЦАТА ИМ В КОВЧЕЗИ
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ ГО НАПРАВИВ ВЪВ КАТУНИЦА,СЕГА ТЕЗИ ГО НАПРАВИХА ВЪВ ЛЯСКОВЕЦ,ТОВА СА ЧЕНГЕДЖИЙСКИ НОМЕРА КОПИРАНИ ОТ САЩ,СЪЗДАВАТ ПРОБЛЕМ ,СТРЯСКАТ ОБЩЕСТВОТО,ВЗИМАТ ЖЕРТВИ ,И НАКРАЯ ИЗЛИЗАТ СЪС ПРЕДЛОЖЕНИЕ КОЕТО ЩЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА,ТАКА ХОРАТА САМИ ВЛИЗАТ ДОБРОВОЛНО ВЪВ КАПАНИТЕ НА ВЛАСТА,ВЪВ КАНАДА ЗА ВСЯКА ПУШКА ПРЕДАДЕНА ДАВАТ ПО ЕДИН ТЕЛЕФОН,ОТ КАКВО ГИ Е СТРАХ ВЛАСТ ИМАЩИТЕ,КАКВО СА НИ ПРИГОТВИЛИ ?
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като го гледам експерта от снимката, силно се съмнявам в заключенията ми
1
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Картофаджията от с.Банкя фалира държавата!Зароби ни с 4 млрд.лв.нови заеми,изхарчи 4,5 млрд.лв.от фиска, окраде 1,5 млрд.лв.от НЗОК, смачка 130 хиляди фирми,увеличи безработните с още 450 хиляди,лиши ни от еврофондове,не спира да ни срами пред Европа с простотията си.Няма как след него държавата да бъде изправена за по малко от 15-20 г.Шопара Цацаров мълчи.Сретен Йосич се бави,а ние продължаваме да го зяпаме с отворени уста,докато той се *** и кротко плащаме за охраната на една *** мутра.

Спонсорирани публикации