Ричард Ран: Забраната на шистовия газ беше "автогол"

България е постигнала огромен напредък през последните 25 години
Обновена: 1 апр 2014 19:32 | 1 апр 2014 16:50,
424
Ричард Ран: Забраната на шистовия газ беше "автогол"
Снимка: Булфото

Забраната за добив на шистов газ в България е необмислена постъпка, която може да направи лоша услуга на страната. Такова мнение изрази икономистът Ричард Ран в ефира на телевизия Bulgaria On Air. Специалистът дори определи това решение на правителството ни като „автогол“.

Въпреки това обаче Ран вярва в по-доброто бъдеще на България и е очарован от промяната, която е настъпила в страната ни през последните 25 години.

Ран е оптимист за бъдещето на България, тъй като установява огромен напредък за последните години и вижда възможност за продължаване на модернизирането и просперитета на държавата ни най-вече в икономически план.

Той припомни старите автомобили, лошите пътища, ограничения брой заведения и ресторанти, като и липсата на пълна свобода, невъзможността да правиш всичко, което си пожелаеш. Днес Ран прави констатация, че България е една модерна държава, а нейното лице София е прекрасна европейска столица.

В интервюто си Ран заяви, че напрегнатите отношения между Русия и Украйна, и по-скоро Крим, могат да прераснат в нещо много по-голямо, въпреки че се въздържа от някакви конкретни прогнози относно развитието на ситуацията. Според него президентът Путин би трябвало да премисли положението и да действа по-спокойно.

„Вярно е, че повече от половината от населението в Крим е рускоговорящо, но това все пак не може да оправдае руския президент изцяло, че действа все едно тази територия е негова, което изглежда е крайната цел“, коментира Ран.

Напълно реално е скоро Русия да поиска да привлече към себе си и други страни, намиращи се в близост до нея, като освен Приднестровието, има вероятност да предяви претенции и към Беларус и балтийските страни, предупреди икономистът.

За съжаление, санкциите, които САЩ се опитват да наложи, не могат да бъдат приети сериозно и нямат и не биха имали ефект и в бъдеще. Ясно е, че се налага затягане и по-сериозно отношение към проблема. Една от евентуалните мерки би трябвало да бъде финансова санкция, поне така смята икономистът.

Тук обаче също има уловка, понеже Европа в момента е зависима от Русия, тъй като внася от нея газ и петрол. Разбира се, и Русия зависи от Европа, заради приходите, които получава от износа си. Така се получава един порочен кръг и затова Ран не знае дали и финансовите глоби биха имали резултат.

Той определя като възможност за излизане от този омагьосан кръг сценария Европа сама да произвежда шистов газ и да е напълно независима. Според него това е абсолютно възможно и дори посочва като пример САЩ, които не разполагат с по-големи възможности от Европа, тъкмо обратното, но пък там се осъществяват много повече проекти и затова Америка може да се похвали с енергийна независимост. Определено разковничето според него е в добиването на газ в Европа, защото тя има възможност за това. По този начин ще се освободи от символичното робство, наложено й от Русия.

В случай че все пак бъдат наложени глоби и Русия реши да спре износа на газ, със сигурност и двете страни ще бъдат ощетени. Ричард Ран подчерта, че някои европейски страни биха били в голям степен засегнати, защото внасят 95% от газа си от Русия и тези страни са Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция и България.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
4
 
4
 
! Отговори
IYI преди 10 години
имах в предвид - за шиистовата бомба ............. така де *** и предатели .
286
3
 
25
 
! Отговори
лицемери преди 10 години
"промяната, която е настъпила в страната ни през последните 25 години."няма здравеопазванеобразователната система е под всякаква критиканяма производствокорупцияхората с парите имат свободата да правят всичко незаконноняма сигурност - могат те оберат докато спишобратните смело поемат да ни ръководят (наобратно)старите ни автомобили са сменени със стари западни автомобилилошите ни пътища продължават да са лоши пътищаи затова ни трябва шиистов газ!
285
4
 
18
 
! Отговори
IYI преди 10 години
тоя е *** и приятелите му са *** и всички , които лаят шиистовата бомба са *** и предатели !!!
284
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пък тоз едноочко, колко е долен.....По принцип бях на мнение, че е грешка но само като го видях, че лобира за тях вече съм против!
283
2
 
2
 
! Отговори
lo_ridah преди 10 години
До Е - Никами вземи дай един линк, та да го прочетем. Пък да видим дали е така или просто си плямпаш и цивриш за комунизма ?
282
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
никога повече смрадлив руски ботуш в България.Да живее свободна и независима България,такава каквато я искаха Раковски Ботев ЛевскиДолу измекярските партии БСП дпс атака герб и всякакви други ***
281
2
 
24
 
! Отговори
мдаа преди 10 години
"и е очарован от промяната, която е настъпила в страната ни през последните 25 години"Имах си аз да не е очарован от унищожението ни!
280
2
 
29
 
! Отговори
Аз преди 10 години
ЕВРЕЙСКА ***
279
2
 
17
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Да ходи да си пробива собствената земя,като швеицарско сирене,като е толкова изгодно.Ако е толкова изгодно по белия свят отдавна да са го направили,ама не- почни цяла Европа е зависима от Русия и към момента няма по-изгодно гориво,колкото по-бързо го признаем,толкова по-добре.Кога най-сетне ще спрем да си подаваме задниците на всеки пръкнал се "Европеец",който ни мисли доброто?
278
3
 
17
 
! Отговори
1 преди 10 години
Тоя да ходи да ги разправя в собствената си страна тези умности.
277
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бывший премьер-министр Ливии Али Зейдан считает, что страна может стать очередной базой подготовки террористических атак на европейские государства. По его мнению, этому способствует нестабильная ситуация в стране
276
3
 
19
 
! Отговори
бг преди 10 години
То и другият трябва да се ликвидират незабавно.Нямат работа в страната ни .Техният план Ран-ът *** майката на страната ни.Всички държавници от тогава които са го подписали трябва да бъдат разстреляни заедно със семействата им.....
275
2
 
13
 
! Отговори
Манолски преди 10 години
едноокия Джо да не се отваря, за да не му затвоя и другото. Ейтакива като този *** са водили 100-те кьорави, какво емблематично съвпадение :D
274
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази приятелка на Ванчо, защо нищо не казва за ТЕЦ-Марица 1 и 3 или им хареса на американците едни чисто комунистически договори - Държавата купува всичката произведена ел. енергия без значение дали и трябва или не. Но и ние си имаме вина, че Ванча не е в панделата
273
3
 
17
 
! Отговори
Е - Ник преди 10 години
А помните ли планът Ран-Ът?Това е практическият план по който се провежда разорението на България от всички правителства от 1990 г. до днес. Без да се запознае с този фундаментален документ, българинът няма как да разбере света около себе си и епохата в която живее. Той е изработен по поръчка на превратаджиите от 10 ноември 1989 г. от Националната търговска камара на САЩ, в тайна от целия български народ. Още през март-август 1990 г. с този документ са предопределени всички бъдещи процеси в икономическия и обществения живот у нас. От самото начало новите управници са знаели всичко, което щ
272
4
 
25
 
! Отговори
Спеца преди 10 години
Тоя постоянен враг на България въобще не му пука ни за България , ни за българина - просто си е една *** гад , която Бог ще наказва още и още!!!Янки смотан, синоним си на недоброжелателност , България се гордее с девствената си природа , върви си по живо по здраво !
271
3
 
17
 
! Отговори
Егати простака преди 10 години
Към Шопчетата като Делия. Защо не продупчат Софийското поле за шистов газ. Стига сте решавали проблемите за сметка на останалата част на България. Американци, надупчете Софийското поле, та да дойде ъкъла на Шопите в главата. Да вкусят и те малко щастливи мигове.
270
0
 
22
 
! Отговори
222 преди 10 години
След сондажите за шистов газ остава отровена земя. В Добруджанско, където искат да го търсят в дълб. до 5000 м теренът е силно разломен и отровните разтвори бързо ще проникнат във водоносните пластове и ще ги отровят. Така водата в малм - валанжа, която напоява Добруджа ще се отрови. В дълбочина там се намира Добруджанския въгл. басейн и преди когато имаше геология нещата спряха именно заради многото разломи. Районът е много добре геоложки проучен. На американците това не им трябва. Не на шистов
269
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еми какво ще стане както с българското злато за 1% концесионна такса а цените ще бъдат като руските за нас ще остане унищожената природа ще намажат някои чуждестранни концерни ...и някои български политици-продажници! Няма да се използва добива за оправяне на българската икономика както е в Норвегия и в емирствата За да добиваме газ трябва да има гаранции 1 че няма да се възползват продажници а целия български народ2 че ще бъде опазена природата
268
25
 
5
 
! Отговори
делия преди 10 години
Май наистина ще се окаже, че е по-добре такива като този да са ни феодалите, отколкото Путин и руските пияни мужици! Народа на България е прекалено ***, за да е независим ...Уви!