Рязък скок на цената на водата - най-рано през 2016 г.

Цената ще започне да се повишава, но това ще се случи плавно
Обновена: 4 апр 2014 11:59 | 4 апр 2014 10:33, Елена Кирилова
18
Рязък скок на цената на водата - най-рано през 2016 г.
Снимка: Bulgaria On Air

Очаква се повишаване на цената на водата, но с колко точно ще трябва да каже ДКЕВР, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията по водите Иван Иванов.

Заложеното в стратегията за ВиК сектора, изготвена от експерти от Световната банка, предполага цените да се повишат двойно или тройно спрямо сегашното им ниво, но това едва ли ще се случи, посочи експертът. Той смята, че цените плавно ще започнат да се покачват, а първото по-драстично увеличение ще се случи в началото на 2016 г.

Според Иванов досега решенията за цената на водата са били изцяло политически, тъй като властта не е искала да “разсърди хората”, поради което са правени редица компромиси.

Иванов твърди, че един от най-големите проблеми във ВиК сектора е ниската събираемост на задълженията от страна на операторите. Процентно месечното събиране е между 60% и 90%, уточни Иванов, припомняйки, че има натрупване на големи задължения.

“Ако тези пари бъдат събирани, ще имаме достатъчно за големи инвестиции”, коментира експертът. По думите му е необходимо да се инвестира преди всичко в инфраструктура, защото България може да се похвали с добро покритие с водоснабдителни услуги, но не и с добро качество на водопровода.

Иванов твърди, че ако подобни инвестиции не бъдат направени, страната няма да получи средства от Европейския съюз.

“Влизайки в ЕС, поехме ангажимент да построим пречиствателни станции и канали, но сме далеч от изпълнението на всичко това”, коментира председателят на Асоциацията по водите. По думите му Европейската комисия ще санкционира страната за липсата на действие, макар че докладът по темата се бави.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Потърсете в Гугъл цените при соца.Водата е струвала 15 ст., сега е 2 кинта, защото трябва да изхранваме и чуждестранните инвеститори.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цената на водата е свръх висока и за никакво повишаване не може и дума да става! Накрая ще се окаже, че е по скъпа, отколкото в Сахара!!!! Вие луди ли сте?
12
0
 
1
 
! Отговори
френско посолство преди 10 години
Ние не искаме да понижаваме стандарта на французите, за това ще трябва вие българите да затягате коланите.
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така, такааа, мойто момче, задръжте колкото можете сега, теглете заеми, за да може увеличението да стане не по ваш'то време, ами когато вече управляват други. Така вината ще падне върху тях, а вие отново ще имате повод да им искате оставката. Браво, така се прави !!
10
0
 
2
 
! Отговори
gtf преди 10 години
Кога ВиК ще бъдат задължени, да доставят качествена питейна вода ? Тези дружества имат една единствена цел - да пълнят парийните каси !
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От една страна е ниската събираемост,но от друга страна са големите загуби във ВиК сектора.Защо не посочат какъв е процента на загубите по трасето,заради стари водопроводи.А тези загуби са начислени в цената ,която плащаме.Правилно е да се определи крайна цена и който оператор може да се вмести в тази цена да работи и да печели.Който е некадърен да си ходи и да идва друг.Т.е. да се въведе конкурентна среда и заинтересованост за снижаване на себестойността.
8
0
 
7
 
! Отговори
грабят ни !!! преди 10 години
Живея в средноголямо село. Пием планинска вода, като не се ползва ток за снабдяване. Каптажът и резервоарът са построени с доброволен труд преди 1989 г. НО плащаме 1 лев на кубик. Къде отиват парите ни?
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Което правителство си позволи вдигане на цените си ЗАМИНАВА!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Цената ще започне да се повишава, но това ще се случи плавно"Що? Като го набиват "плавно" по-приятно ли е?
5
0
 
5
 
! Отговори
каква изненада преди 10 години
"Заложеното в стратегията за ВиК сектора, изготвена от експерти от Световната банка, предполага цените да се повишат двойно или тройно"Тези от Световната банка са най-големите филантропи и българофили :D
4
1
 
5
 
! Отговори
икономист-пенсионер преди 10 години
Единствения начин да се спре взимането на бързи кредити за ток и парно е да се повишат доходите на хората. Не може да работиш за 300-400лв. това просто е геноцид. С тези смешни пари не можеш да се нахраниш, а за ток, вода и др. забрави. Но да чакаш повишение на заплатите от назначените капиталисти от БКП-БСП-ДС е повече от наивно. Това са хора, които цял живот са крали от Държавата и сега се правят на капиталисти. Затова продължавайте да гласувате за БСП-ДС и си гладувайте.
3
0
 
13
 
! Отговори
Г-н Амзел преди 10 години
Нещата да се назовават с истинските им имена, а именно - незабавно събиране на парите за вода на ***, бизнеса и от други укриващи се граждани - крадци! Същото важи и за тока! Толкова е просто!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви са тия асоциации, кооперации? А председател на агитпунктове няма ли да има
1
0
 
11
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Ножът вече е опрял до кокъля, но ви влиза плавно, бавно и контролирано.Досега цената е била политическа, а утре ще е комунистическа.