Джебчии делят с полицаи, за да бачкат на воля в мола

Игнатиево - градът с палати на социално слаби
Обновена: 1 юни 2015 13:58 | 1 юни 2015 11:30, Камелия Цветанова
178
Джебчии делят с полицаи, за да бачкат на воля в мола
Снимка: Булфото, архив

Джебчии плащат по 2000 лв. на човек от полицията, за да се трие веществено доказателство, или пък 10 000 лв. такса, за да не те закача охраната в мола.
 
"При нас в занаята нон-стоп се изкарват пари, няма спиране. Зависи, може и 1000 лв. да изкарваш, може и 500, може и 1 500 лв. Аз от 10 години само по моловете съм- Варна МОЛ, гранд Мол, Варна Мол, Гранд мол. Че си изкарвам хляба оттaм”, споделя Евгения, дългогодишна джебчийка пред Нова телевизия.

"В добри за тях дни, в кавички, могат да стигнат до десетки хиляди евро”, казва Георги Алексиев, управител на настоящата фирма на мола. Той призна, че със старата охранителна фирма джебджиите са делели пари и това се  е знаело, но сега такова нещо няма.

На един от гардовете са му предложили 10 000 лева на месец, за да си крадат спокойно, но той е отказал.

Джебджийките Евгения и Мария са в бизнеса от малки. Наследили са занаята от техните близки и са се разминавали  с леки присъди.

Мария започнала на 11 години, свекърва й я научала. Сега тя планира да обучи и 8-годишната си дъщеря. Издържат семействата си само с парите, които изкарват от кражби. Обират туристи не само във Варна, но и в чужбина.

Евгения е била и в Турция, но й е било по-трудно, отколкото тук.

"Не беше така. Има къде да се бачка, но законите им много опасни са”, споделя Евгения.

И двете живеят в луксозни къщи за стотици хиляди левове и карат също толкова луксозни автомобили.

Джебчийките твърдят, че имали връзки и в полицията и ако запис от охранителните камери на мола попадне там, плащали на техен човек, за да ги отърве.

Понякога сумите, които твърдят, че давали на полицията, надвишавали 500 лв. Мъжът на Евгения обяснява колко е неизгодно.

„Дават се много пари. В полицията много пари се дават- даваш на дознателя, даваш на шефа им, дознателят взима 2 000лв. само да махне един диск - 2 000 лв. да изтрие диска. Направо ни дерат кожите. Даваме си от джоба  понякога”, обяснява Васил, мъжът на Евгения.

Евгения и Мария обясняват, че най- лесната и апетитна плячка са израелците.

"Значи гърците и израелците, те са най-прости. Ти му казваш пази, той забравя и когато в тоалетната в мола влизат на чешмата, пак ги заблуждаваме и пак ги бачкаме, докато си измият ръцете. Някой не знае как се пуска чешмата. Не знаят как, аз им пускам по-гореща, побърквам ги вътре. И когато са, аз сега гледам, коя, в коя тоалетна ще влезе. Гледам да съм близо. Пускам капака, пускам водата и се качвам отгоре. Тя оставя чантата, нали в закачалката и тя на цокалото, взимам я отгоре и я дърпам”, казва Евгения.

Джебчийките разбират предварително кога  и в колко часа пристигат туристите в мола. За да не бият на очи, се дегизират като тях.

„Когато са забрадени и аз сега не мога да отида при арабките, веднага забрадката, шалчето, туниката, хем да не се гледат гъзовете и маратонки нося, да не се гледа и крака. Всичко знаем”, споделя Евгения.

А докато Мария живее охолно с парите от джебчийство, тя е получавала социални помощи от държавата. На хартия, Евгения също се води, че живее на прага на бедността. По документи, работи на минимална работна заплата.

Така са голяма част от жителите на този малък град до Варна – Игнатиево. Тук бедна къща няма. Няма и човек без скъп автомобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
бочко преди 8 години
Ха,ха,аз пък нищо не плащам на полицията и пак си крада,бравос на джурналята,че ме светнаха,сега джипситата,ще плащат само на моите охранителни фирми
53
3
 
8
 
! Отговори
циника преди 8 години
72, какъв точно живот рискуват журналистите. Кажи един журналист от голяма медия, който да е бил убит. Поне едно име. Или си правите реклама в момента на евтините репортажи, които бият мухите и яхат най-дребните и примитивни сткрасти на тълпата.
52
8
 
5
 
! Отговори
циника преди 8 години
На "смелите" журналисти дотам им стига умствения багаж и куража - да се пуснат по вълната на най-глупави етнически предразсъдъци и така да затъмнят проблемите. И онова журналистче в Нова, което води сутрешния блок - не му знам името.Помните ли как се репчеше на говорителя на прокуратурата във Варна заради делото срещу убийците в мола. Когато обаче се появи биг боса-главния управител на мола същият журналист стана журналистче и почна да се мазни с угоднически въпроси.Жалка работа
51
1
 
16
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
До 69минаваш диска със записа с ключа и е готов негоден. Или си мислиш че родната полиция е като Хорейшио с може да извади записа от повреден диск. Отделно като началника прибере неговата част той ест че ще те покрие и готово. Полицията си ги знае тези но си трае че прибират и те по някой лев.
50
3
 
31
 
! Отговори
предложение преди 8 години
Предлагам журналистите да ги пенсионирват на 40 години, като след тази възраст да получават пенсия от 2000 лева плюс правото да работят още ако искат. Защото те наистина работят, вършат работа и си рискуват живота за да разкриват престъпни схеми. А за полицаите да се промени закона и да се пенсионират на 65 години и след туй пенсия от 200 лева, защото реално толкова работа вършат.
49
12
 
7
 
! Отговори
циника преди 8 години
Хората са много наивни. По-долу прочетох няколко мнения, които буквално възхваляваха журналистите като някакви спасители на българския народ. Били разкрили... не знам си какво. Прав е сиднито в началото на коментарите, когато казва, че всичко това е дъвка. Дъвчете я, защото тя много добре влиза в стереотипа за лошия ром,лошото ченге и лошия охранител. Как пък на никой не му хрумна,че няколко ромки и дознатели няма как да организират подобна крупна схема..
48
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека някой да ми обясни, КАК СЕ ТРИЯТ ДОКАЗАТЕЛСТВА?!?! Всякя НОРМАЛНО програмирана система ПРОТОКОЛИРА кой какво е изтрил и то на кой ден в колко часа. Как така изчезват доказателства! По принцип логове не могат да се трият, че да се заличи кой какво е изтрил. Хайде някой от правосъдните гении и на тези, дето все им липсват доказателства да ми обяснят. Просто тази държава е пълно посмешище! И 200 години няма да ни стигнат да си оправим хаоса. Ама за 200 орпеделено ще се затрием.
47
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тотална липса на държава! Или по-скоро наличие, но на мафиотска такава! Една ли някой се съмнява, че схемата се покровителства от най-високо ниво. Докъде доживяхме да разчитаме журналистите да ни спасяват!
46
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евгения е била и в Турция, но й е било по-трудно, отколкото тук."Не беше така. Има къде да се бачка, но законите им много опасни са, споделя Евгения.ЗНАЧИ В ТУРЦИЯ ЗАКОНИТЕ ИМ МНОГО ОПАСНИ А В ТИКВО-МУТРЕСТАНИЯ КАТО ГИ ХВАНАТ СЛЕД НЯКОЛКО ЧАСА ГИ ПУСКАТ КАТО СИ ПЛАТЯТ НА ПОЛИЦАЙЧЕТАТА. ЗАЩО ЛИ В ТУРЦИЯ НЕМОГАТ ДА СИ ПЛАТЯТ НА ПОЛИЦАЙЧЕТАТА ЗА ДА ГИ ПУСНАТ????? ЗАЩОТО ТУРЦИЯ НЕ Е В ЕВРОГЕЙСКИЯТ СЪЮЗ И ТАМ НЕ ВЪРВЯТ ГЕЙСКИ НОМЕРА.
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полицията у нас не е корумпирана, това е ясно. И тези крадли лъжат. И не им вярвам. А на полицаите вярвам.
44
1
 
9
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ima li druga takava darjava,kadeto kradeca si priznava svobodno,bez strah che krade,a darjavata ne hae.Kakvi drugi dokazatelstva sa nujni?ako sme pravova darjava,da se izzeme imushtestvoto na tezi nagli kradli i da se vkarat v zatvora ta da imame ochi pred sveta i da kanim turisti.
43
1
 
16
 
! Отговори
no comment преди 8 години
Аз за това движа с една палка. За да не се налага да занимавам заетата милиция с битовизми
42
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълен разпад на държавата, пълен! Нито една институция не работи.
41
2
 
20
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Ех колко хубаво щеше да е полицаите да се пенсионират на 30г. А сега трябва 20 години да им плащаме заплати, а те да ни одират кожите и да взимат хиляди левове подкупи. Всички полицаи да се пенсионират на по 25-30г. България няма ресурса да хрантути тези продажници 15-20 години.
40
0
 
19
 
! Отговори
абвгежзий преди 8 години
Ако има някой, които е чист, знаещ и можещ - нека да организира един протест. Не може да бъдем непукисти и постоянно да мълчим за неща, които трябва всячески да изкореним от това общество.Ех да бяхме малко по-умни, по-смели и по-инициативни, въобще нямаше да има репортажи като този как полицията пази крадците.
39
1
 
28
 
! Отговори
ген.Луков преди 8 години
Джебчии и полицаи-рамо до рамо,крило до крило.Аферим машалла......ООД.
38
0
 
23
 
! Отговори
Бивш полицай преди 8 години
Да ама тези рушвети са изчислени да отиват до най високо място , иначе кой ще ти остави серж да богатее , а комисарите да гладуват . Така е и с КАТ-аджиите , има си вноска от всяко кръстовище колко е за началника -ците / . Някой да ми каже къде мога да подам молба за полицай-никаде няма да ти е приемат . Понеже е много лошо и тежко си пазят местата за техни хора , та да им е гадно .
37
0
 
21
 
! Отговори
Случаен преди 8 години
Докато полицията е със крадците, копърките и разните му изнудвачи, БГ няма да се оправи. Ще прогресира престъпността и честните и трудолюбиви хора ще страдат или избягат от БГ. Всичко се задълбочава и не се вижда да се вземат мерки. Това е страшно!!!!!
36
0
 
18
 
! Отговори
славянин преди 8 години
Да живеят ''демокрацията'' и толерантността!
35
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Добре, че са тези телевизии. Ако на някой трябва да се дава орден стара планина това са журналистите от Нова и бТВ. Крайно време е да почнат да се режат полицейски глави. Не може 30 000 търтея да живеят на наш гръб и вместо да пазят нас да покриват престъпниците."Именно. Петима журналисти за няколко месеца свършиха повече работа от 30 000 полицаи, които по цял трябва да вършат това, което тези журналисти вършат. Но най-важното за полицаите е да се пенсионират на 40г, другото е без значение.