Биометрията в болниците – нищо лошо за пациента

Проф. Георги Начев: Това би вкарало повече ред!
14 окт 2015 08:57,
40
Биометрията в болниците – нищо лошо за пациента
Снимка: архив, Булфото

"Използването на пръста е вид биометрични данни. Това не е влизане в личното пространство, няма такава възможност за спекулиране. Но със сигурност това няма да промени отношенията между лекари и пациенти", настоя директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

Изказването му бе по повод идеята да се взима пръстов отпечатък при постъпване в болница или при закупуване на лекарства от аптеките. Той приведе за пример Англия и Испания, където родителите следят какво пазарува детето им в училище и знаят какво е закусвало.

Още по темата

По думите му след въвеждането на личните карти като регистрация при постъпване в болница, за пръв път от 6-7 години насам има задържане на хоспитализациите на това ниво, на което са били.

"Поначало финансирането на болниците е сбъркано и то трябва да се промени. Това, за което говорим ние, е да се сведе до минимум възможността за отчитане на пациенти, които не са минали през болничните заведения. Така че в това положение е положителен знак", добави проф. Начев пред Нова тв.

Относно идеята да се вдигне цената на "Гражданската отговорност" и парите да бъдат използвани при лечението на пациенти, пострадали при катастрофи той заяви: "Травмите не са заболявания и трябва да се помисли върху лечението, което се осигурява от Касата. По тази логика ще трябва да взимаш за наркоманиите, за всичко, което си причиняваш сам. Има резон "Гражданска отговорност" или застраховката, която се прави, да се повиши и оттам да идват парите за лечението на тези пациенти".

По думите му пръстовият отпечатък дава възможност, когато той попадне в болница след тежка катастрофа, лекарите да са наясно с неговите болести и проведените лечения.

"Това би вкарало повече ред. Не искам да се пестят средства от Здравната каса, не искам да се изразходват неефективно", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До предложениеИ чип в мозъка! Та да не се притесняват управниците все пак, когато грабят от хазна и фондове. С "напредъка" на вече четвъртвековните "демократични" промени, сега величани "реформи", в мен се задълбочава усещането, че живея в световете на страховитите фантастични романи от 70-те години на миналия век - светове на тотолно дебнене, подслушване, дистанционен хайтек надзор, чипове в мозъка за управление на мисълта и поведението, гривни на краката за контрол на движението...Свобода...
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напротив, професоре Нчев. Това е грубо, престъпно навлизане в личното пространство. Това е Това е престъпление, човек с гордост ще се мъчи да избегне унижението и ще страни от здравеопазването. Това ли целите?! Да отказвате хората от лечение? За да имате повече пари за крадене, за финансиране на 320-те частни болници, а те не работят като частни, закачили са се на държавната цицка. Москов либералът, защо дава в аванс пари на частните болници??? Отпечатъците са нагло поругаване правата на човека!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А знаете ли, вие, "умни" тапунгери, колко злоупотреби ще произлезат с тези пръстови отпечатъци! С какво право някакъв "администратор" ще ми взема отпечатък? И къде ще отива после той? Всеки санитар или чистачка ще може да злоупотреби, ако иска, с тях. Не ни стигат телефонните измамници, жълтооките интегриращи се "съграждани", пълчищата наркоманчета и т.н. та и с тази грижа ни тормозите. Но това ви е целта - колкото повече е затиснат човек, толкова по-малко мисли за истинските престъпници!
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Престанете с управленските простотии! Вместо да въведете в ранг на престъпление нелекуването на болните, вместо да контролирате как ни "лекуват", вместо да доставяте евтини и ефикасни лекарства, вместо да арестувате и осъждате недобронамерените лекари, вместо да осигурите система, с която пациентът да удостоверява, как са го лекували, и за какво харчите парите му, вие го третирате като престъпник!!! Така искате да изградите поредната китайска стена между болен и здравеопазване! Вериги за вас!
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Достъпът до здравеопазване не трябва да бъде възпрепятстван от електронни системи. Това нарушава правата на пациентите.Всеки администратор на системата може да изхвърли от нея дори неоснователно. Същото се случва и в момента със системата за проверка на здравен статус. Вървете после доказвайте, че грешката е в администраторите !
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво искате от страната с управник ***, обиждаме зеленчука. Не сте ли усетили, тъпотата, неграмотността и лакомията поддържани от страха да не му се търси отговорност води до смазване на всякаква лична свобода, избор и право на избор. Защо бе хора поддържате този *** и алчен човек, така ли искате да живеете в овчедушие, страх и немотия? Защо се принизявате да този маймунски манталитет, на него и Цветанов ли искате да приличате?
21
0
 
6
 
! Отговори
бясна преди 8 години
Засега само биометрия после и импланти. Защитавайте си правата !
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тези какво ми говорят как било на запад, на запад е със здравни карти да ме извинявате,а не с пръстови отпечатъци.. сигурен съм че няма нито една страна да и е направена здравната система с отпечатъци
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България ще се превърне в един хитлериски лагер !Да се изследва до каква степен може да издържиш да ти отнемат правата ! Накрая някой ще предложи да ни бият печати !
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винаги съм се питала, защо най-откачения, най-подлия, най-тъпия и неразбиращ го правят ръководител? Погледнете го Москов как изглежда, какви прутоберанси щъкат в мозъчето му. Нали е лекар, какво х...му прави в политиката? И то точно него монтираха като министър, като правния, прости и некадърни. Колко ли ще откраднат от безумните си идеи и колко ще кихнат на Бащицата. Всичко което се прави е във вреда на болния, той понася всичко а не лекарите които лъжат и крадат като луди.
17
0
 
9
 
! Отговори
ме преди 8 години
Абе купували сме лекарства в Испания, никой не ти взима пръстови отпечатъци. Нито в аптеката, нито при личния лекар, нито в болницата. Даваш си здравната карта и това е всичко. Не ми е ясно какво точно ще постигнат с отпечатъците, освен че някой ще вземе едни пари, за едни четци. Защото нали се сещате, че хората без лични карти, ще продължат да са хора без лични карти. И много се съмнявам системата да търси по отпечатъка в базата данни кой е индивида без лична карта. А и престъпници ли сме?!
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се, за пациента няма нищо лошо - така и така не го лекуват поне парите да отидат за четци за отпечатъци! Все некой ще вземе комисионната.
15
0
 
6
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 8 години
Вижте какво казва бившия министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев , че това проект за цялостене контрол ,като *** : Реформата" на Москов е бутаформа по московски, а целите очевидно са съвсем различни от интересите на пациентите. В началото на годината прахосаха 24 млн.лв. за четци на лични карти, сега ще ги надградят с пръстови отпечатъци, след това през електронните карти ще ни съберат здравните данни, а накрая ще си свържат базите с МВР, МРРБ, ГРАО, НАП, НЗОК, НОИ, .,.продъжава
14
1
 
8
 
! Отговори
Оставка преди 8 години
ОТАВКА на МОСКОВ ! НЕКАДЪРНИК , СИСТЕМАТА ЗА ЧЕКИРАНЕ НА ЛИЧНИ КАРТИ СТРУВА 25 МИЛИОНА ЛЕВА ! НЕ РАБОТИ ! ДЕФИЦИТЪТ НА НЗОК Е 31 МИЛИОНА ЛЕВА ! СЕГА ИСКА ОЩЕ ПАРИ ДА НИ БЕЛЕЖИ ,КАТО *** ! НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НЕКАДЪРНИК !
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДОКАТОСЕ *** САМО ПО ФОРУМИТЕ - ТАКА ЩЕ БЪДЕ!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този Начев лекар ли е или нацист? Утре ще почнат да ни белязват. Много болните, пред умиране, с червена точка на челото, средно болните, с жълта, първоначално заболелите със зелена. Не помните ли книгата на Гр.Лилов, Проекта Борисов? Кого харесвал на младини, Хитлер и Сталин, избили милиони за да властват безпроблемно. Това става и у нас. В името на демокрацията, реда, фин. стабилност и т.н. Започнаха ли атаки срещу ТВзии и медии? Колко медии са купени и подчинени на доказани простаци?
11
1
 
6
 
! Отговори
в преди 8 години
Както беше-крадеца вика-дръжте крадеца!
10
1
 
4
 
! Отговори
белег на челото преди 8 години
Скоро предстои белязването на хората по дясната ръка или челото - описано е в библията, пазете се! Не им вярвайте на тия мошеници какви ви ги приказват - полезно, ред бла бла.
9
0
 
10
 
! Отговори
КУКЛОВОД преди 8 години
ДОКТОРЧЕТО КАКЪВ РЕД НОВ СВЕТОВЕН РЕД ЛИ МАСОНСКА СЛУГА? ДО КОГА ЩЕ МИ НАРУШАВАТЕ ЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО И СВОБОДА АЗ ДА НЕ СЪМ ПРЕСТЪПНИК, ЧЕ ЩЕ МИ ВЗИМАТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ ГНУС!!! А БЪЛГАРЯТА МЪЛЧИТЕ КАК НЕ ВИ Е СРАМ???
8
1
 
6
 
! Отговори
недко преди 8 години
е това вече е малаумщина