Кадиев с нова поправка "КТБ" в НК

Пет години затвор за необслужван кредит иска депутатът
24
Кадиев с нова поправка "КТБ" в НК
Снимка: Reuters, архив

Затвор до пет години поиска независимият кандидат Георги Кадиев за банкови служители, които разрешават отпускането на кредити без достатъчно обезпечение и остават непогасени.

Същото наказание да се отнася и до кредитополучателя, предлага той с внесените промени в Наказателния кодекс.

Още по темата

Според него фалитът на КТБ показа, че липсват механизми, с които да се търси отговорност от банкерите, застрашили стабилността на системата с отпускането на кредити без адекватно обезпечение.

Преди финансовата криза към 2007 г. необслужваните кредити са били 2% или 765 милиона лева, но към края на септември тази година има рязък скок на тази сума и тя вече е 11 милиарда лева, което е 17 на сто, мотивира се Кадиев.

Банките са крайно агресивни и раздават напълно нецелеви слабо обезпечени кредити без надеждни източници на погасяване, което поставя в риск банковата система и може да се стигне до фалити по-тежки от този на КТБ, предпреждава депутатът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Ив преди 8 години
Една година се чака за някакви резлутати ,а то няма никакви ,наистина няма да е лошо вече да видим виновниците!
18
0
 
0
 
! Отговори
Баце преди 8 години
Кадиев, това е малко след дъжда качулка. Освен това с подходящ чадър, както беше Василев, всеки може дълги години да плете схеми както си иска.
17
0
 
0
 
! Отговори
Се ла ви преди 8 години
Tози няма ли да спре да дрънка глупости. Банковата ни система си е напълно здрава, а случаят с КТБ беше изолиран и това не е мое мнение, а мнение на доказани финансови експерти. А този *** по-добре да спре да се изказва като му е толкова акъла.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кадиев дали е Българска фамилия питам се аз .
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя какъв *** е безподобен............ не е истина просто.КРАДЕЦА вика "дръжте крадеца".
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KADIEV PARVO TRIABVA DA SE OTNEME IMUSHTESTVOTO NA SKAPATA TI ,,SAPRUGA"
13
1
 
4
 
! Отговори
кадията преди 8 години
Истината е, че "ония горе", яко вече подушват какво се очаква в банковият сектор, знаейки много добре каква я накъдриха баМките през 2003-2008 г - раздавайки абсолютно съзнателно НЕобезпечени от никъде кредити - на "куцо, кьораво и сакато"! Само, че "куцото, кьоравото и сакатото" НЯМАТ никаква вина, че реално нямат възможност да обслужват кредита, въпреки, че са покривали "изискванията на баМките" към момента на искане на кредита! баМките трябва да си отнесат плувката - това е положението!
12
0
 
4
 
! Отговори
Геро преди 8 години
Кадиев, Кадиев, всички знаем на кого човек си! Хайде спести ни глупостите си!
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kadia misli s perspektiva.ne mojesh da si obslujish kredita, zashtoto sa te sakratili ot rabota, ostanesh bez jilishte ta da ta da polejish na toplo...za 5 godiniIma li mozak?
10
0
 
2
 
! Отговори
??? преди 8 години
Както обикновенно - явен популизъм. Принципно идеята е добра, НО ... В България ще лежат само разни обикновенни хора - дали шефовете на банките ще ЛЕЖАТ???Помним какво каза Шева на БНБ - има си подуправител - ТОЙ е виновен, АЗ НИЩО НЕ ЗНАМ!!Та така - докато законите НЕ са ЗА ВСИЧКИ - няма смисъл от тях!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кризата в САЩ от 2008 беше причинена от същото.Раздаване на кредити като Дядо Коледа на хора които не могат да ги върнат.Има обаче една ОГРОМНА РАЗЛИКА между САЩ и Бг.Там банкерите ги раздаваха за да получат бонуси на края на годината а в Бг си ги раздават на СЕБЕ си!Разликата е огромна.Така че е ОПРАВДАНО да има ЗАТВОР за подобни практики ТУК!
8
0
 
6
 
! Отговори
кадиев младши преди 8 години
че то всеки може да стане банкер и да раздава необезпечени кредити без да носи отговорност...в предложението му има резон с изключение на кредитополучателя,който няма вина,че са му дали....ако всичките ни банки,работят по този начин,естествено ,че ще гръмнат,а някои главоломно ще забогатеят,както и стана с КТБ....и сега не можело да се върнат парите. Естествено ,че няма да се върнат като са раздавани без покритие или с измама.И това е удобно някому да се случва ,а после всички ние ще плащаме..
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номенклатурен хумункулс, който чрез жена си краде някакви енергийни пари и няма никакво представа какво представлява реалността.
6
0
 
8
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
Кадиев няма ли кой да го застреля, за да ни отърве от глупостите му ? Намислил е същата простотия като онзи закон, според който даващия и приелия подкуп са подсъдни. После се чудят защо никой не подава сигнали за подкуп.
5
3
 
14
 
! Отговори
фотоволтаика преди 8 години
Същото наказание да се отнася и до кредитополучателя, предлага той с внесените промени в Наказателния кодекс---Тоя *** се е побъркал! Кредитоискателят каква вина има, че не може да плаща кредита? Що са му отпуснали кредит, без да преценят дали той може да го обслужва? Кадиев е изпаднал в някакво безумие!
4
0
 
18
 
! Отговори
Hashimoto преди 8 години
От направеното "предложение" разбирам, че човечеца хал хабер няма от банково дело - според това предложение излиза,че кредит може да се получи единствено срещу ипотека на цена поне 5 пъти по-голяма от търсената сума !!!!! С това спираме да мислим за развиване на нов бизнес с нови идеи . Бизнес ще има само за сега и в бъдеще забогатели от нещо си . Бог да пази България и българите от управляващите ги негодници !!!!!
3
3
 
2
 
! Отговори
! преди 8 години
А защо затвора не е по 1 месец за всяка минимална заплата? Отпускаш необезпечен кредит в размер на 1 000 мин. заплати - получаваш 1 000 месеца затвор.
2
1
 
25
 
! Отговори
Тялото преди 8 години
Банките дават пари на свои хора. Ела да видиш ако нямаш вътрешен човек дали можеш да вземеш каквото и да е без обезпечение в троен размер. Има страхотни бизнеси, които по-голям шанс да оправят страната ни от всеки политик, но за тях пари няма защото са разграбени.Цялата система е криминална.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека са 15г. че без тва тез дето източиха никога няма да влезнат а бедния българин да го смажем... Таз държава ....