Озаптяват нарушителите на пътя със скъпа "Гражданска"

Системата ще черпи данни от КАТ и гаранционния фонд
Обновена: 23 апр 2017 21:20 | 23 апр 2017 21:13,
82
Озаптяват нарушителите на пътя със скъпа "Гражданска"
Снимка: архив, Булфото

България е на първо място по смърт на пътя в Евросъюза. Заедно с другите превантивни мерки, най-накрая към финал върви и идеята за поощряване на изрядните шофьори. Вече е нает консултант, който да изготви методика да изграждане на системата.

"Това един водач колко нарушения прави, участва ли в ПТП и според размера на щетите, ще се изчислява размерът на гражданската, за някои бонус ще има, по-евтина ще им стане, за други нарушители ще се увеличи като размер", обяснява шефът на КАТ Бойко Рановски пред bTV.

При сключването на полица системата ще черпи данни на шофьора от КАТ и от гаранционния фонд. Така полицата може да струва в пъти по-скъпо за нарушителите.

"Това е много полезно, тъй като ако някой може да се размине от плащане на глоба, ако той обаче участва в ПТП, неговата застраховка значително ще скочи, това цели да намали катастрофите и да озапти пътните хулигани", отбелязва Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите в катастрофи.

Шофьорите одобряват идеята. Очаква се системата да влезе в сила до края на годината. Тя вече се прилага в повечето европейски държави, като има превантивен и дисциплиниращ ефект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
19
 
! Отговори
Shark преди 7 години
До 29. Ами вземи и купи на всички по една чисто нова кола, като си толкоз ербап. Едва ли ако хората имат възможности ще карат над 15 год. коли, това минало ли ти е през ума, или мислиш че хората си имат пари, ама просто ей така, за кеф си купуват стари коли?! Възрастта на колите не е от значение, най-важното е задкормилното устройство, и обикновено тези, които правят катастрофите са именно разни гоВнари с нови коли, които мислят че движението трябва да спре в тяхна чест!!!!
26
0
 
5
 
! Отговори
Напълно преди 7 години
съм съгласен с ЕДИ КОЙ СИ,карат си колите дето се водят собственост на бабите и дядовците,ще си плащат евтина гражданска и ще си правят каквото си знаят!Поредно недомислено изменение!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И КОНФИСКАЦИЯ НА КОЛАТА, АКО НЕ Е ПЛАТЕНА ГЛОБАТА. КАТО МИНЕ ПРЕЗ ПРЕСАТА СТАВА ЕДИН СПРЕТНАТ КУБ, ГОТОВ ЗА ПРЕТОПЯВАНЕ.
24
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ВСЯКА ТРОШКА НАД 15 ГОДИНИ Е ОПАСНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО - ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ПО 500 ЛВ.
23
0
 
9
 
! Отговори
Shark преди 7 години
Ама това го слушаме вече прекалено много време...............на приказки много ви бива, ама не можете най-напред озверелите за печалби застрахователи да озаптите, защото като ще увеличават застраховките на нарушителите, трябва да намалят тези, на изрядните шофьори.
22
0
 
2
 
! Отговори
Asfalt преди 7 години
Chudesno inovativno e za dupkite po patnata bg vinetkova mreja.
21
0
 
8
 
! Отговори
доков преди 7 години
Хайде ,откога чакам тази тесла-много отдавна трябваше да стане факт !
20
0
 
10
 
! Отговори
еди кой си преди 7 години
Креативно - няма що! Повече от половината от келеметата на пътя карат коли регистрирани на чуждо име, съответно и застраховка направена на чуждото име (най-често някой пенсионер, който не се е качвал на кола от десетилетие). Кой в такъв случай ще плаща повече, щом въпросният "нарушител" не прави застраховка на свое име, дори не притежава и кола?!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо. Като си снимат с 200 км после в кат за акта отива някой бедняга при очевидно несъответствие с водача в момента на нарушението
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Манекен на кат
17
1
 
7
 
! Отговори
guncho преди 7 години
Vinetka grajdanska,vsichko tova da bude na vodacha ne na MPS!
16
0
 
23
 
! Отговори
Ф преди 7 години
Това го слушам и чета от 100г и накрая плащаме всички еднаква ГО.
15
4
 
15
 
! Отговори
Арести за КАТ преди 7 години
НАй нагли безкруполни нарушители са убииците от КАТ и МВР.Вместо да спазват закона ида обезпечат безопасно движение тези престъпници глобяват зверски всички които не изпълняват нагло престъпни НЕЗАКОННИ Наредби прокарани с измама и корупция.Заради тях милион водачи на МПС са маркирани като особенно опасни вредители увреждащи земята с включени скенери и фарове през деня и налепени нагло престъпни холограмни оръжия напредни стъкла..
14
2
 
20
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Другарите-господа със скъпите автомобили, и милиони в безброй сметки,тях ли ще уплашите?Нали са вечно ваши,несменяемо наши,алчни антибългаристи,новодемократи и евро.ейци?Смех!
13
1
 
33
 
! Отговори
Владислав преди 7 години
И чичко полицай като напише "скорост несъобразена с пътните условия" или някой от участниците си плати рушвет върви доказвай, че нямаш сестра
12
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото и да ви говорят, става дума за пари.
11
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да вече 30 години ни баламосват със системата бонус малтус - факт. А за мутрите тая система ще се прилага ли?
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имах предвид гражданската отговорност, а не винетката!
9
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отново сме на първо място в негативна класация, жалко, но как да не сме?Отвратителни пътища, стари автомобили, гуми втора употреба, масово каране без книжка, голям брой на купени книжки, неадекватна полиция.Направете винетката на водач, а не на автомобил!За превишение над 50 км/ч, проверовъчен изпит и една година след това без книжка?За каране пиян, затвор в години равен на промилите алкохол и конфискуване на МПС-то, освен в случаите ако е откраднато. Книжка само след завършен 11-ти клас.
8
8
 
27
 
! Отговори
Да преди 7 години
Пълни глупости. Застрахователите за един лев ще се убият един друг. Шофьорите за един лев разлика търсят при всички застрахователи оферти.Само си представям как ще стане това.