Озаптяват нарушителите на пътя със скъпа "Гражданска"

Системата ще черпи данни от КАТ и гаранционния фонд
Обновена: 23 апр 2017 21:20 | 23 апр 2017 21:13,
82
Озаптяват нарушителите на пътя със скъпа "Гражданска"
Снимка: архив, Булфото

България е на първо място по смърт на пътя в Евросъюза. Заедно с другите превантивни мерки, най-накрая към финал върви и идеята за поощряване на изрядните шофьори. Вече е нает консултант, който да изготви методика да изграждане на системата.

"Това един водач колко нарушения прави, участва ли в ПТП и според размера на щетите, ще се изчислява размерът на гражданската, за някои бонус ще има, по-евтина ще им стане, за други нарушители ще се увеличи като размер", обяснява шефът на КАТ Бойко Рановски пред bTV.

При сключването на полица системата ще черпи данни на шофьора от КАТ и от гаранционния фонд. Така полицата може да струва в пъти по-скъпо за нарушителите.

"Това е много полезно, тъй като ако някой може да се размине от плащане на глоба, ако той обаче участва в ПТП, неговата застраховка значително ще скочи, това цели да намали катастрофите и да озапти пътните хулигани", отбелязва Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите в катастрофи.

Шофьорите одобряват идеята. Очаква се системата да влезе в сила до края на годината. Тя вече се прилага в повечето европейски държави, като има превантивен и дисциплиниращ ефект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това със сигурност е кампания на застрахователите. Българина е наивен и за пореден път го водят за носа с някакви благовидни намерения. Когато се усети, че са го преметнали и плаща много скъпо вече ще е късно. Тоя театър с добрите начинания и добрите намерения сме го гледали толкова пъти вече в последните тридесетина години, че ми е втръснало. Не вярвам на политиците. Не вярвам на държавата си. Не вярвам, че иска да направи нещо добро за хората.
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
идеята е добра но това означава гражданката и винетката да са зависима от шофьора а не от автомобила.Там където се прилага това, този елемент е изчистен.
5
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2.Регистрираш автомобила на прабаба си и го караш. Каквото и нарушение да направиш, то няма да засегне чистото трафик-минало на прабаба ти, така че застраховката ще е на ниската цена. Може да си газиш закона за движение на пътищата и хич да не ти пука.
4
4
 
27
 
! Отговори
ЦОНЬО преди 7 години
с тези пътища няма да се оправи положението, те не са пригодни за съвременните автомобили
3
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно типично по български ще ни излъжат. На никого няма да му стане по-евтино. На нарушителите ще им стане по-скъпо, а изрядните шофьори ще плащат същото. В крайна сметка застрахователите ще прибират повече пари и ще плащат по-малко при катастрофи. А и основния виновник за първото място на България по катастрофи и жертви са пътищата, ама няма да дочакате да го признаят - ще продължават да говорят за "убийците на пътя".
2
4
 
35
 
! Отговори
картечар преди 7 години
Дайте ми власт, власт и оръжие, аз ще започна чистка - който се сили - в главата, който агресира - в главата, който се завира/слаломира - в главата! Физическа елиминация на джигитите на пътя за една по - добра държава!
1
0
 
26
 
! Отговори
da преди 7 години
ами ясни правила и таблици, а не такава неузряла идея само да се описва.