Ваксина няма, варицелата – вилнее! Кой е виновен?

Между 30 000 и 40 000 пипват болестта у нас всяка година
21 юли 2017 07:45,
32
Ваксина няма, варицелата – вилнее! Кой е виновен?
Снимка: flckr

Бум на варицела отбелязват епидемиолозите в страната, а причината се оказва липсата на ваксина у нас. Макар и заболяването да се проявява целогодишно, характерното за него, е че е най-разпространено през пролетта, но сега се забелязва и много заразени през лятото, съобщиха педиатри.

Оказа се, че наблюденията им съвпадат напълно с данните на епидемиолозите от районните здравни инспекции в страната.

От общо 135 дихателни инфекции в София за седмица, 120 са от варицела и 11 от скарлатина. Във Варна за пет дни заболелите от тези инфекции са съответно 30 и 4, а в Силистра те са 20, като всички са от варицела. Подобна е ситуацията и в останалите региони на страната.

Педиатри предполагат, че една от причините са сборните групи в детските ясли и градини през лятото, където според тях санитарният контрол не е достатъчен.

Според завеждащия детското отделение в Специализираната инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров причина за високата заболеваемост е в липсата на ваксина срещу варицела в нашата страна. Причината е, че тя не е регистрирана в България.

"Нашата страна е единствената държава в Европейския съюз, в която ваксината не е регистрирана, затова фирмите производителки не я внасят и в резултат на това тази имунизация не е включена в задължителния имунизационен календар", обяснява пред "Монитор" Мангъров.

"Тромавата директива на ЕС, за да бъде регистрирана ваксина в страна членка, предвижда тя трябва да бъде пререгистрирана отново и във всички останали държави от Евросъюза", пояснява той.

По думите му здравните ни власти не са съобразили да направят въпросната регистрация преди влизането ни в общността.

Родителите обаче не могат да я внесат за децата си от Гърция, Румъния и дори от Македония, където тя се продава.

Ваксината е жива и е на специален транспортен режим. Слагат се две дози и педиатри не биха се наели да я поставят, след като не са наясно как тя е доставена.

Между 30 000 и 40 000 пипват болестта у нас всяка година. Повечето от тях са деца. Усложненията до които може да се достигне при неправилно лечение са варицелен енцефалит в мозъка, от какъвто почина момченце през зимата и редица белодробни заболявания, включително и вътрешни абцеси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Човек трябва да има право на избор. Някой замисля ли се как едно бебе под 1г се бори с болеста? Може ли да си представите как шест месечно бебе ще прекара тази лека болест. Какво е да се лежи в инфекциозна болница. Ами ако имал и още едно дете на 3г, което чака майка си вкъщи? Аз съм карала варицела на 14г цялото ми тяло е на бели точки от тази лека болест. В следствие на белезите, които ми остави. Не живеем в гето в крайна сметка...
29
7
 
4
 
! Отговори
Мен преди 6 години
С толкова много ваксини трябва всички да сме безсмъртни, а хората са все по-болни. Лобистка статия. Някой гледа да си докара бонуси.
28
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво значи "на стари години", но аз карах варицела като студент и не мога да кажа, че нещо зор съм я карала. Болест, като болест. Не може човек за всичко да се ваксинира. А и е вредно. Полезно е само за производителите и разпространителите на ваксините и за онези, които бият тъпана, понеже първите им плащат за това.
27
4
 
7
 
! Отговори
27, преди 6 години
ми ваксинирай се, бе! Кой ти пречи?Само че за подобни леки заболявания няма що да биете тъпана. Който иска - и за разстройство да се ваксинира. Печалбарите всичко предлагат - балами да има, парида харчат и здравето си да рискуват. Пък то винаги ще намерят.
26
6
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
И все пак по-добре на стари години ако можеш да я изкараш по-леко, отколкото най-тежкия вариант. Не виждам какъв е проблема да има ваксина и който има желание да може да си я постави? Или стандартната българска черта - разбирам от всичко, моето мнение е над чуждото. Защо във всички останали страни от ЕС (+Русия, Македония,Сърбия, Украйна, Молдова) има ваксина а в България не? Сигурно защото са много т-ъ-п-и и българското здравеопазване е най-качественото в цяла Европа.
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ваксини има в Гърция, но ваксините не са превенция. Дори с ваксина пак се разболява човек, но я изкарва доста по-леко. Веднъж преболедувал, организма създава антитела за цял живот.
24
5
 
5
 
! Отговори
Хах преди 6 години
Мен са ме бутали нарочно в детска градина където е имало епидемия на шарка - не я изкарах. После в училище на няколко пъти имаше болни от варицела и пак не я изкарах. Сега на дърти години вече нямам особено желание да карам подобна болест, въпреки че не ме хвана когато трябваше. Затова е хубаво да има ваксина.... за който иска. Не вярвам някой на 25+ да има желание да се разболее от варицела, че да придобие имунитет.
23
1
 
8
 
! Отговори
Lan преди 6 години
За това във всичко трябва да има разум! Едно са смъртоносните болести като коклюш и морбили с доказана ефективност на ваксините, друго е варицелата - която, както услужливо пише в статията, засяга десетки хиляди деца БЕЗ никакви трайни последствия за здравето им, като изключим трайния имунитет, който придобиват след преболедуването. Това е лобистка информация с цел продажбата на излишен продукт.
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради такива ненужни ваксини майките се настроиха и срещу наистина важните.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе имунизирайте се, бе, против всичко се имунизирайте. После ревете от алергии и автоимунни заболявания, понеже организмът ви е замърсен до крайност и не е научен да се справя сам с обикновени заболявания. Каквото е варицелата.Имунизациите следва да се поставят само срещу доказано опасни смъртоносни болести, а не за всеки вирус. Последното е живо психозаболяване. Хипохондрия му се вика. Нея си лекумайте и по-малко проблеми ще имате. Реклами на излишни ваксини само! За пари!
20
1
 
2
 
! Отговори
До скато преди 6 години
то и животът си е хазартна работа, ама не правиш рекламация на родителите си. Генерално погледнато, при ред заразни заболявания подходът с ваксинирането на обществото или определени негови групи е по-добър отколкото откровеното му загърбване. Нещото, което липсва е регулярното провеждане на информационни кампании включващи признанието, че във всяка една такава дейност съществува и известен риск. Както при пресичането на улицата.За морбили, дифтерия и т.н. бих се ваксинирал, за сезонен грип -НЕ
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали има по-обикновена и често срещана детска заразна болест от варицелата? И кой плаща, за да се рекламира нуждата от ваксина и срещу нея? Най-добрата ваксина е прекараната варицела. Децата я изкарват обикновено леко и бързо. То иначе всяка болест по изключение може да е опасна, но това е най-често по отношение на хора, чийто организъм без друго има проблеми със защитните механизми. Скоро очаквам пропаганда за ваксини против ринит. Понеже като наречеш хремата така, звучи сложно и опасно.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ненужно ваксиниране.После защо хората не искали да си ваксинират децата. Точно заради тези ненужни ваксини, които пробутват покрай нужните ваксини.
17
3
 
7
 
! Отговори
Lan преди 6 години
15Процедурата е сложна с цел! И тя е да не се пробутват някакви ваксини...които я са ефективни я не. Ваксината срещу варицела е ненужна и неефективна!
16
1
 
4
 
! Отговори
Lan преди 6 години
До АнонименКолко ТОЧНО е смъртоносна - за последните 20 години няма НИТО ЕДИН случай! Обикновено е смъртоносна, когато засегне стар човек. А такъв може да е именно ваксиниран, тъй като ваксината е за определено време и обикновено се ваксинират децата и младите хора.
15
3
 
5
 
! Отговори
скато преди 6 години
Някои болестите на цивилизацията се причиняват от натоварването на имунната система с ваксини в детска възраст. Преболедуването е тренировка и превенция на организма срещу съвременните болести. Наскоро се говореше от генетици по повод стволовите клетки, че никой не знае как едно лекарство лекува един, а убива друг човек, иначе ЗА ваксините, за които никой не знае как ще подействат на дадено дете все обвиняват сектантите, които са против, а точно ваксината си е хазартна работа.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
родната медицина ще ни пази !
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
12 не е смъртоносна в повечето случаи. Малък е рискът да умреш, но го има и ако ти се падне на тебе ще те питам пак ;-)
12
8
 
6
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Вилнее И? Варицелата НЕ е смъртоносна! Няма никакъв смисъл от ваксина.
11
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много гнусна снимка