IT секторът расте! Носи почти 6% от икономиката на София

Широкият сектор на информационните технологии е силно концентриран в столицата
10 ное 2017 18:15, Бойчо Попов
83
IT секторът расте! Носи почти 6% от икономиката на София
снимка: Ройтерс

За разлика от повечето други индустрии, които са разпръснати из страната, широкият сектор на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) е силно концентриран в София. В града са регистрирани трите мобилни оператора и повечето фирми, които се занимават със софтуер и поддръжка на мрежи.

IT секторът съставлява 5,7% от икономиката на София и отбелязва 50% ръст между 2011 г. и 2015 г. Растежът може да се обясни с факта, че секторът е почти изцяло ориентиран към износ.

Това са два от по-важните изводи в доклада „София – състояние и развитие на IT сектора“, изготвен от Института по пазарна икономика (ИПИ) по поръчка на столичната общинска агенция по приватизация и инвестиции (СОАПИ). Документът разглежда точно колко е важна София за широкия ИКТ сектор на база на произведената продукция, добавената стойност, оборота и заетостта в сектора.

Оказва се, че в периода между 2011 г. и 2015 г. делът на IT сектора в широкия ИКТ сектор в столицата нараства значително, като по повечето показатели бързо приближава 50%. Делът му в трите показателя за икономически резултат са доста сходни – 42% от произведената продукция, 48% от добавената стойност по факторни разходи и 44% от оборота през 2015 г. Що се отнася до заетостта, в IT сектора в София са заети 47% от общо заетите в ИКТ. Тези дялове обаче се увеличават значително – само 4 години по-рано, през 2011 г., секторът е съставлявал съответно 27% от произведената продукция, 31% от добавената стойност, 27% от оборота и 38% от заетите в големия ИКТ сектор. Растежът може да се обясни с факта, че секторът е почти изцяло ориентиран към износ.

В периода между 2012 г. и 2015 г. приходите от износ на предприятия от IT сектор в София (определени като приходи от услуги, предлагани на чуждестранни клиенти) нарастват до 78%, достигайки 1,2 млрд. лв. През разглеждания период делът на столичния IT сектор в целия износ на страната се увеличава почти двойно – от 1,4% до 2,1% от общия износ на стоки и услуги. Конкретно в износа на услуги от страната столичният IT сектор заема дял от 8,8%.

На фона на всичко това и на съпътстващия ръст на аутсорсинга в столицатаса налице всички предпоставки IT секторът в бъдеще да придобива все по-голяма значимост за широкия ИКТ сектор, пишат в анализа си експертите на ИПИ. Според тях е много вероятно през 2017 г. този сектор вече да съставлява повече от половината от икономическата активност в него.

Що се отнася до дела на IT сектора в икономиката на столицата, то той нараства с 50% между 2011 г. и 2015 г. - от 3,8% до 5,7% от общия обем на произведената продукция в София, както и от 29% до 47% от обема на широкия ИКТ отрасъл. Чувствителното разширяване на дела на IT през последните години може да се обясни с факта, че повечето фирми в сектора работят за външния пазар, чиито мащаб е несравним спрямо местния. За разлика от IT сектора, телекомуникационните услуги са насочени към вътрешния пазар, който е несравнимо по-малък като обем въпреки постоянното повишение на доходите и потреблението.

Каква е историята на сектора в България вижте в продължението на материала в Investor.bg!


83
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Таню преди 10 месеца
Хаха, било чест... Е, ако толкова си можеш, да... Инак, младеж, аз РЪКОВОДЯ ICT компания. За съжаление, не мога да подмина негативите, нито че във Visteon надокараха пакита и индуси, във вмуеър са скандал след скандал напоследък, а САП... Ми който толкова си може, става сападжия или отива в HP, IBM и пр. и се превръща в ми-не-знам-точно-какво-работя. Съжалявам ако се засягаш, не ми е амбиция.
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Таню

Завиждаш , половината фирми или тези с най-голям персонал не са аутсорсинг а продуктови.. Във Вистеон са 700 инженери , в VmWare 300-400 , SAP са продуктови фирми..
Има и големи аутсорсинг в които е чест да се работи германската Software AG , руската Luxoft , фирми работещи Дийче БAнк , Еърбъс , Боинг Форд
77
1
 
5
 
! Отговори
Таню преди 10 месеца
Дали е балон или не, няма да коментирам. Има няколко неоспорими факта:

1. Преобладава аутсорсинга (най-вече на услуги). Отворете джобса и вижте, какви глупости се пускат под "IT технологии" от разните флъдове като 60К, Съдърланд, Адеко...

2. В България качествените (и по същество IT кадри) са малко. От университетите излизат слепи като малки котенца, но вече с порастнали нокти. Разните академии и подобни, даже не искам да ги коментирам.

3. HR - това в БГ е тера инкогнита. Разни повлекани само
76
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прави впечатление, че червените тролове пишат предимно през нощта. Вижте кога е написан долният коментар.
75
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега сигурно трябва да се гордеем, че България се превърна в европейската Индия?! Приватизацията вместо да модернизира съществуващото, разграби всичко на парче. Там БЕШЕ заровено кучето, ама е много късно вече. Иначе, ИПИ да правят каквито си искат конференции и анализи, да е проклет създаделят им!
74
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хора, точно това беше целта. Още преди години започнаха митовете и легендите, че уж на програмистите им давали много пари. Пък те около 60-70% от тях взимат между 600 и 2000 лева. Вярно, че останалите взимат повече пари, но останалите не се произвеждат от СофтУни на Наков, където и магаре да вържеш, ще вземе сертификатче. Но пък частните академии си напълниха гушите. В същото време целта беше да се напълни с алчни за пари некадърници, които да наводнят пазара на труда и да падне цената. И стана!
73
0
 
15
 
! Отговори
J* преди 10 месеца
До тези, които се чудят дали да "умират от глас, защото не били програмисти": Ако сте от София например, може да минете през една баничарница на Панорамен и Беловодски път - да видите как се бачка, като вол и каква клиентела имат хората..
С други думи, и овце да стрижеш - ако го правиш както трябва, ще си ОКЕЙ (минимУн)... Дайте да бачкаме малко повече и малко по-умно и да редуцираме хейта.. :)
72
3
 
12
 
! Отговори
J* преди 10 месеца
До господата и дамите, които продължават презрително да повтарят, че хората работят в "кол-центрове": Въпросните юнаци я говорят по поне два езика, я поразбират по технология, две - дори и фундаментално. Почесване, разбира се има, но пък всички по другите сфери припадат от усилена работа, че чак линейките не смогват:)
71
2
 
0
 
! Отговори
Димитър преди 10 месеца
До до 42

Такива като теб дето само за класове говорят винаги си остават в последния възможен.
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само IT сектора задържа младите в България .. Ако не е ИТ сектора сега студентите в София щяха да работят хамали , а студентките да проституират .. Помните 90-те студентски труд имаше само една фирма предлагаща работа "Хамали" ООД ..
69
4
 
0
 
! Отговори
( '_' ) преди 10 месеца
Аутсорсинга у наше село нещо се излага и това ми се отразява на IT- то. Що се отнася до процента ми е нагоре, ама в последно време и той взе да ме предава :)
68
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ИТ сектора не е балон , защото няма домакински уред или машина - струг , трактор камион , лека кола в който да няма програма и програмиране..
В обявите за програмисти изискванията са информатика , електро инженер електроника автоматика компърна техника... А напоследък има и инженер механотроника , дигитал инженеринг тези с леярство и 3Д принтери , което си е клон на машинен инженер.
67
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Светлин Наков е сектата на Сциентологията.. Има такива курсове както и на запад , ключови компетенции, как да се държим на работата , как да си напишем автобиография .. Всички тези курсове от ключови компетенции са дадени на сектата на сциоентологията.
Такъв който ти казва че няма нужда от математика , физика , електротехника е шпионин на ЦРУ .. и иска нацията да затъпее
66
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поредният надут балон като този на строителството...
Важното е Светлин Наков и ония от Прогрес да правят пачки...
65
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-добрите програмисти са в България .. В Германия и САЩ програмите са 3годишни.
Програмистите се дипломират с математика като кредити и материал колко един Икономист от УНСС.. 20-26кредита.. Така че в СУ не те готвят за софтуерен инженер а направо за доктор на науките.. За учен от голям калибър..
64
7
 
7
 
! Отговори
do 40 преди 10 месеца
"В САЩ заплащането за добър програмист започва от 140 000 $ на годишна база + бонусите."
Да, и ти имаш личен хеликоптер. :-)
63
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До БиБи

Телефонистите в София са на 1300-1800лв на месец. А програмистите са два пъти над тях и то начинаещите..
62
2
 
6
 
! Отговори
БиБи преди 10 месеца
До Счетодителка

Да намалим 10 пъти, а? Това е близо до истината. Впрочем, синът ми живее в Бостън, койтто е едн от центровете на IT специалистите. Индийци и китайци съм виждал доста, българи - много по -рядко. Сигурни те са им били началниците.
61
1
 
11
 
! Отговори
хохо преди 10 месеца
До до 37

Според мен си в грешка :)) Но ще ти простим невежеството. Много ти е стара информацията . Българските програмисти са доста добри и настигнаха по заплащане Германци и Американци.
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
София има добри университети .. А Пловдив сякаш ЦРУ , масоните , ционистите , комунистите , държавна сигурност не му дават има добър университет..
Погледни магистърските програми на Пловдивския университет който са направо смешни , все е едно е техникум..