Наематели печелят на гърба на хазяи! Наемат - преотдават

Брокери: Така печалбата им може да стигне и до 100%
29 яну 2018 08:20,
22
Наематели печелят на гърба на хазяи! Наемат - преотдават
Търси се: Ново строителство, добре ремонтирани и обзаведени апартаменти. Снимка: flickr

Нова тенденция в имотния бизнес набира сила. Все повече жилища се наемат дългосрочно до 1000 лв. месечно, а след това се отдават краткосрочно през социалните мрежи на студенти или туристи с печалба, показва проучване на "Монитор". Тази печалба варира от 50 до 100 процента от имот.

Във Варна например са водещи имотни фирми, които в ролята на посредници наемат дългосрочно жилища. Най-много се печели, когато наетото жилище се предоставя от септември до юни на студенти и ученици, а след това се предлага краткосрочно - за ден-два до седмица, на курортисти, като възвръщаемостта е в пъти.

Ако през зимата нощувката е 15-25 лева, в зависимост от обзавеждането и местонахождението на квартирата, то през лятото цената й скача до 30-40 лв. Такава е цената в 3-звездните хотели, разказват имотни консултанти във Варна.

Данните на националната статистика показва, че 11 на сто от българите, използвали интернет през 2017 г., са наемали квартира от друго частно лице чрез платформи за споделено настаняване чрез или социалните мрежи. Това неизбежно намалява печалбите на хотелите, но печелят потребителите и наемодателите.

Явлението "споделена икономика" доведе до нова пазарна ниша в София. Частни лица изкарват допълнителни средства или работят на "пълно работно време" като професионални хазяи, като печелят от разликите в цените на пазара. В столицата най-често се предлагат жилища в центъра, които се наемат от чужденци, дошли на разходка за дълъг уикенд - от петък до неделя.

Наемите в София през изминалата година отбелязаха значителен ръст между 6 и 8 на сто, главно в жилищата, които са ново строителство, добре ремонтирани и обзаведени, казва имотен консултант.

Най-търсено е новото строителство, особено сградите, които са на по-комуникативни места в столицата. Има обаче отдръпване на желаещите да живеят в панелки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Ами, защо не се пробвате да видите колко е "лесен" този бизнес ?Особено с днешния опростачен и оскотял народ !Успех ви желая ! :)
19
3
 
12
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Не разбирам какъв е проблема, като са толкова отворени те да си го дават на тези цени , те хем искат да е тяхно, хем непрекъснато да има хора , хем да е на добра цена , ама ако може и да няма амортизация ееее малко се оливат рентиерите. От гледна на точка на пазарните принципи аз не виждам проблем.
18
1
 
0
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 6 години
До АнонименИ като го напишат в договора, това реално какво ще промени?
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брокерските къщи на практика нямат никакви ангажименти, след като са сключили договора, освен да си приберат парите. Някъде по света може и да не е така, но тук са само едни посредници, взимат парите и бягат.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина какъв е проблема. Все едно да кажеш че търговеца живее на гърба на производителя. Приемете го че хазаина продава на едро а брокера на дребно. В случая е изгодно и за двамата.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съседи даваха малък апартамент под наем на гръцки студент.По едно време се чу, че този младеж от време на време приемал за по няколко дни или за седмица други гърци, за които казвал, че са роднини, дошли му на гости. Говореше се, че той всъщност е отстъпвал едната стая срещу заплащане.Не знам дали е вярно. Това момче още преди няколко години завърши и си замина.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 12Брокерските къщи имат типови текстове за такива договори. В тях изрично се казва, че наетият имот не може да се преотдава от наемателя.Но има и една друга подробност - тези брокерски къщи вече от години са длъжни да дават информация за всеки договор, сключен чрез тях. И хазяинът, ще не ще, трябва да плаща данък върху наемателя. *** обаче предпочита да си спести този данък и не сключва официален договор.И после, олеле!
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Стара схемаКакво е заменено със звездички в коментара ти?Искал си да кажеш, че местните хора, англичаните работят без осигуровки?Или емигрантите от Източна Европа?
12
0
 
25
 
! Отговори
неграмотен преди 6 години
плащаш 1000 лв наем, отдаваш за по 25 лв на вечер, 30*25, 750 лв, къде е 150 процентната печалба? пак безумни статии пускат колко са доходоносни имотите
11
0
 
15
 
! Отговори
Стара схема преди 6 години
Във Англия повечето от *** не работят защото получават по 800 паунда на месец и безплатно общинско жилище. Едновременно дават под наем стаи от жилището на други по бедни имигранти. И така без да работят си докарват по 1500-2000 паунда на месец.Купуват си скъпи дрехи, скъпи смартфони, коли на изплащане, а лятото прекарват по 2-3 месеца на курорти като Ибиза, Палма, Кипър, Малта и други.А *** масово бачкат 8часа 6 дни в седмицата по строежите без осигуровки за 1200 паунда на месец
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами тъпите собственици когато отдават имот под наем да си уточняват е договора, че не може да се преотдава. Ако не е уточнено това не знам какви претенции могат да имат!
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-вероятно е да печелят на гърба на държавата, като не плащат полагащия се данък, отколлкото от собствениците !...подобно на руснаците и украинците купили жилища по морето.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То трябва всеки ден даден апартамент да се наема за нощувка, което ми се вижда почти невъзможно.
7
0
 
20
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 6 години
До ЖороПореден напън на гладни брокери да излъжат каква ценна инвестиция е да се заробиш доживот.
6
5
 
22
 
! Отговори
Пояснение преди 6 години
Не печелят на гърба на хазяйте, нито пък на гърба на наемателите. Печелят от труда си!За наемодателите е неизгодно да харчат голяма част от времето си, за да правят краткосрочни договори и да търсят постоянно най-добрите цени. Тези хора вършат точно тази работа, обикновени с много жилища, за да е рентабилно.
5
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази практика се прилага от години в голяма част от европейските градове където има университети и наемите са непосилни за сам човек, независимо дали учи или работи. Room/apartment for sharing има стотици групи в соц.мрежи. Никой не е открил топлата вода и не виждам причина за истерия. Чак пък да печелят на гърба на хазяите. Споделяне на ресурс. Забранихте споделеното пътуване сега и това ли ще забратине.
4
2
 
35
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Какъв е проблема всъщност? От една страна хазайна има имот който иска да отдаде дългосрочно. Този който работи по краткосрочните наеми си поема риска - ако е зает през повечето време ще спечели. Ако пък няма желаещи губи. Риска и печалбата са си за него.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двете пенсионерки от двете страни на апартамента са като дежурно ФБР!
2
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такъв филм при мене,договор-бетон,контрол ежемесечен по различно време без предизвестие!
1
3
 
53
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
Тази "статия" е поредното докзателство за нелепото качество *** българската журналистика. Можеше да си направите труда да проверите тази информация, която е напълно невярна. В момента и в София доходите от дългосрочен наем са по-високи от тези за краткосрочен. Невъзможно е някой да вземе имот на пазарна цена и да печели от него с нощувки. Можете да проверите как заетостта, възвръщаемостта и цените падат в сайтове като airdna поне и да спрете да пишете глупости.