България - сред страните с най-ниска средна продължителност на живота в ЕС

Най-дълго в България живеят хората в областите София и Кърджали
11 май 2018 13:37, Бойчо Попов
30
България - сред страните с най-ниска средна продължителност на живота в ЕС
снимка: Pixabay

 Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2015 - 2017 г., е 74,8 години, като спрямо предходния период (2014 - 2016 г.) тя се увеличава с 0,1 години, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

България заедно с Латвия и Литва (74,9 години) е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота на населението в Европейския съюз, а с най-висока са Испания (83,5) и Италия (83,4 години).

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население.

Средната продължителност на живота при мъжете е 71, години, докато при жените е със 7,1 години по-висока – 78,4 години.

За периода между 2007 и 2017 г. увеличението при мъжете е с 2 години, а при жените - с 2,1 години.

Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2,8 години по-висока (75,6 години) отколкото на населението в селата (72,8 години).

Спрямо 2007 г. за населението в градовете увеличението е с 2,6 години, а за населението в селата е с 1,3 години.

Вижте целия анализ в Investor.bg!

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Vajno e kachestvoto na jivot ,a ne kolko si jivyal.Kakvo kato na Zapad i predimno Anglia mogat da dokarat do 90 i poveche godini ,kogato oshte na 60 sa veche s dementzia i ne mogat da stanat ot legloto.Tova jivot li e?
27
0
 
0
 
! Отговори
русия преди 5 години
До АнонименРуското население се увеличава бавно но сигурно заради високата раждаемост на не-руското население предимно Кавказко :D
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Валутния борд съкращава разходите и няма пари за лечение.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западните държави са задлъжнели рекордно, не работят тежка работа и живеят на гърба на бедните роби от Изт. Европа.
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали трябва дя се сравняваме с дежурния освободител на България Русия. В сравнение с тях ние сме китка по продължителност на живота. Там средната продължтелност на живота на мъжете е 67 год, а на жените 72 год по официалната им статистиа по не официалната са с 5-6 години надолу.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че са българските баби, че да ни вдигнат средната продължителност на живота, иначе ако се разчита на мъжете, тази граница няма да е и 60 години. Да са живи и здрави бабите, че да мятат пачки през балконите!
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е от ***, които ни продават за храна и от дизеляците които си внасяме от Европата. Погледнете картата на света къде са най-малко заболелите от рак в света. Там където хората къде от бедност, къде по традиция се хранят предимно с домашна храна, а не *** от хипермаркети. Е там си имат други проблеми като HIV, които ги морят ...
21
1
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Което не е втора ръка е второ качество. Така и продължителносттан ни е второ качество.- колите ни - бараки - втора и трета употреба - тровят въздуха без да отговарят на никакви еко норми- храната ни второ качество - тровят ни с палмово масло, трансмазнини и антибиотици- ежедневен стрес - работодателя ни - мошеник новобогаташ - не знаеш дали ще ти плати и дали ще си нахраниш семейството- здравеопазването - мизерни болници - системно източвани. После за каква дължина на живота говорим?
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НаблюдателДойдохме си на думата! Как може да пренебрегнем Русия! Но има продължение - средната възраст в Русия расте бавно, но сигурно. Населението й също се увеличава бавно, но сигурно. Докато "трендът" (обожавам тази думичка!) в други страни е обратен. В България например. Което трябва да те вълнува повече, отколкото някаква там чужда страна, агресивна, анексираща чужди територии, с много лошави управници, които само се занимават да натриват носа на великите и неповторими Съединени Щати!
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно! Според RAND Co (работи за Конгреса, Белия дом, Държавния департамент и др. официални организации в САЩ) България е на 8-мо място в света по "Очаквана продължителност на живота", след Гърция, Япония и т.н., а САЩ - на 14-то. Източник - книгата "Think Tanks".... 1970 г. България беше известна като страната на столетниците. Изводи? Изводи! Да живее дермокрацията! Слава на др.Костов! Слава на др.Филип Димитров, слава на другарите Боко, Цецо и вся остальная ...
18
0
 
2
 
! Отговори
Пет преди 5 години
Много са факторите за ниската продължителност на живота в Бг. 1.Стреса и несигурността. 2.ниското заплащане. 3.лошото мед.обслужване.особенно по малките населени места. 4.лошата некачествена храна. 5.пушенето и алкохолизма на някой умници .6.мързела на някои други.които не искат са работят.само просят и нямат никакви здравни или пенсионни осигуровки! Как ще им се плаща елементарното лечение на такива?
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Защо ли?Затова направиха пенсионирането мираж, с други думи ще работим докато умрем.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средната продължителност на живота във всички държави е много по-малка от тази, която пишат.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според публикуваната от НСИ статистика на умиранията по възраст в България, средната възраст на починалите през 2017 е около 73 години. При мъжете в около 70 години, а при жените е около 76 години. С други думи сега пенсионерите са пенсионери около 6-7 години, а пенсионерките повече - 14-15 години. След като стигнем 65 години пенсионна възраст и за мъжете и за жените, мъжете ще са 5 години пенсионери, а жените цели 11 години ....
14
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е,другарите от БСП поне ще си живуркат от труда на тия,които са били на "тръстиката" и са им осигурили светлото комунистическо,а сега и капиталистическо бъдеще.
13
0
 
6
 
! Отговори
Пропагандата преди 5 години
Егати , откога думата pegakцuя /ре.дак.ци.я/ стана нецензурна дума ?!Или може би същността на институцията е такава ?!
12
0
 
10
 
! Отговори
Пропагандата преди 5 години
От т.нар. редакция на gнес.бг няма ли веднъж поне да излезе коментар или мнение то темата ,в случая , ЗАЩО средната продължителност на живота в Б-я е такава.?Най-обикновен регистратор на събития всеки може да бъде !Оше повече , че информацията трябва да е вярна , " а дали е така , кой,кой ще ми каже ..." ?
11
7
 
7
 
! Отговори
3M преди 5 години
Естествено че бившите съветски колонии сме най-зле. Не само по продължителност на живота, но и по много други показатели. За да се подобри тази картинка е нужно време, поне 40-50 години без комунизъм
10
2
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
В Русия средната очаквана продължителност на живота е 70.5 години или 110 място в света!
9
1
 
17
 
! Отговори
Манипулацията преди 5 години
Много е възможно средната възраст на починалите през 2017 година български граждани да е под пенсионната възраст от 65 години, но такава важна информация не се публикува.