Работодатели, работници... защо се бави ръстът на заплатите у нас?

Коментар на Владимир Каролев и Кольо Парамов пред Bulgaria ON AIR
27 юни 2018 11:30, Анисия Иванова
250

България е на едно от последните места в Европа по размер на заплатите. Това отчетоха международните синдикални лидери, които се събраха на конференция в София. Там премиерът Бойко Борисов обеща ръст на средния и минимален доход до края на мандата си.

"Няма друг начин за увеличение на доходи, освен чрез увеличаване на производителността на труда. Тук са замесени както работодателите, така и работниците. Всички други изказвания са популизъм", категоричен бе икономистът Владимир Каролев.

Според него производителността на труда в България расте по-бавно, отколкото заплатите.

"Това засега не е проблем, но в дългосрочен план ще бъде. Производителността трябва да изпреварва ръста на заплатите", подчерта той.

"От 2010 г. насам пропуснахме период, в които да обмислим нова доходна матрица. Българските предприемачи пропуснаха много неща. Ако темата заплати в държавния сектор беше поставена през 2010 г. и постепенно се развиваше, ние днес щяхме да имаме по-голяма конкуренция в цената на труда", отбеляза икономистът Кольо Парамов.

Каролев изтъкна, че без да се проверява дали постоянните протести имат резон, инвестиции няма да дойдат в държавата.

"За да си решим проблемите, трябва бързо да влезем в банковия съюз, еврозоната и да изготвим нов бюджет", допълни Парамов пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари