Работодатели, работници... защо се бави ръстът на заплатите у нас?

Коментар на Владимир Каролев и Кольо Парамов пред Bulgaria ON AIR
27 юни 2018 11:30, Анисия Иванова
250

България е на едно от последните места в Европа по размер на заплатите. Това отчетоха международните синдикални лидери, които се събраха на конференция в София. Там премиерът Бойко Борисов обеща ръст на средния и минимален доход до края на мандата си.

"Няма друг начин за увеличение на доходи, освен чрез увеличаване на производителността на труда. Тук са замесени както работодателите, така и работниците. Всички други изказвания са популизъм", категоричен бе икономистът Владимир Каролев.

Според него производителността на труда в България расте по-бавно, отколкото заплатите.

"Това засега не е проблем, но в дългосрочен план ще бъде. Производителността трябва да изпреварва ръста на заплатите", подчерта той.

"От 2010 г. насам пропуснахме период, в които да обмислим нова доходна матрица. Българските предприемачи пропуснаха много неща. Ако темата заплати в държавния сектор беше поставена през 2010 г. и постепенно се развиваше, ние днес щяхме да имаме по-голяма конкуренция в цената на труда", отбеляза икономистът Кольо Парамов.

Каролев изтъкна, че без да се проверява дали постоянните протести имат резон, инвестиции няма да дойдат в държавата.

"За да си решим проблемите, трябва бързо да влезем в банковия съюз, еврозоната и да изготвим нов бюджет", допълни Парамов пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
52
 
! Отговори
Експерт преди 5 години
Т.нар. български "бизнесмени" и "работодатели" ужаааасно много мразят да дават пари на работниците си!Примерно, ако са се разбрали над определена бройка произведено да дадат 1 лв на работника си, а те печелят 10 лева от тази бройка, те пак УЖАСНО СТРАДАТ и МРАЗЯТ да дадат заработеното левче на работника!Не знам откъде е тази омраза, все си мисля, че е заради това, че повечето едри "бизнесмени" у нас ги назначи Партията и ДС за една нощ...Та оттам тръгна всичко.
12
0
 
22
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
На парчето - 23 коментара , на страницата - 18 ! Явно освен моя сте изтрили още ЧЕТИРИ !
11
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не напишете нещо и за собственика на ГЕРБ който си купи остров в Гърцияи от 1 юли става собственик и на ЧЕЗ.Страх ли ви е ?
10
1
 
45
 
! Отговори
Snorky преди 5 години
""Няма друг начин за увеличение на доходи, освен чрез увеличаване на производителността на труда. Тук са замесени както работодателите, така и работниците. Всички други изказвания са популизъм", категоричен бе икономистът Владимир Каролев." Царската *** забрави да обясни как така няма производство, а има ултра богати хора у нас, които дават смешни заплати.
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Производителността на труда нарастваше дълги години, заплатите бяха в застой. Сега имат да догонват много, ама им се услади.
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как се събира за малък гръцки остров?
7
2
 
69
 
! Отговори
Shark преди 5 години
В България работодатели няма. Има една прослойка от незнайно как забогатели неграмотни селяци, които се мислят за бизнесмени.
6
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А тоя Каролев каква пройзводителност на труда има!От сутрин до вечер бръщолеви дивотии по телевизиите!
5
0
 
60
 
! Отговори
marquise преди 5 години
Политическата система няма интерес от средна класа, защото няма да може да я купува и манипулира, нито да я постави в икономическа, социална и пр.зависисимости.Средната класа не се купува с пари, кебапчета, екскурзия или голи обещания. Най-лесни и удобни за купуване на вота са аутсайдерите в обществото - роми, неграмотни, живеещи в западнали райони в страната и пр. Така, че всякаква интеграция на ромите с другите граждани е химера, т.е. мисия абсурдна.
4
4
 
29
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Производителността не нараства основно заради менаджмента и организацията на труда. Не заради самите работници. Българите се славят с лоша ораганизация на всичко. Дори работниците да работят зле, при добра организация пак могат да са продуктивни. Пример: като се изпратят 10 човека да направят нещо което може да се свърши от двама, не само няма да стане по-бързо ами и ще си пречат, понеже останалите осем само дават акъл и разсейват останалите. Освен това няма отговорници, които да дават зор.
3
5
 
46
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
Ами "бизнесмените"да не си купуват яхти,коли,къщи......ами да инвестират в високопроизводителни машини......аман от разбирачи.
2
5
 
63
 
! Отговори
158 преди 5 години
Абе тоя Каролев няма ли да престанете да ни го навирате в очите? Най-обикновен лобист. Как няма да е най-ниска производителността като тя се измерва в парите , платени за заплати! Все едно една фризьорка дето получава 5лв в Бг и 50 долара в САЩ е десет пъти по-малко производителна.. Румънците бяха сметнали производителността на работниците по по-справедлив начини и там излезе, че сме най-производителни - т.е. с минимум заплащане - максимум резултат! Това е истинското измерване на производителн.
1
4
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да увеличим производителността, казват? И как? С машини 3-та употреба произведени в СССР? Щото шефът предпочита да инвестира в нова кола и в любовницата, вместо в нови машини. Ама иначе германците произвеждали повече за това взимали повече, ами ще произвеждат. На нашите работодатели им дай само да взимат, ама когато трябва да се дава, става страшно.