За 3 г.: Домът поскъпна средно с 25%, София е рекордьор

Високите растежи са в градове, където и заплатите растат
106
За 3 г.: Домът поскъпна средно с 25%, София е рекордьор
Старото строителство е с по-голям ръст. Снимка: Булфото, архив

През последните три години цените на жилищата са скочили с малко над 24%, като очаквано най-голямото поскъпване е в София. Това сочат данните на Националния статистически институт, цитирани от "Труд". През второто тримесечие на 2018 г. цените на имотите в столицата са били с 32,85% по-високи от същия период на 2015 г. През отделните тримесечия на 3-годишния период често жилищата в някои от останалите най-големи градове на страната с над 120 хил. жители са поскъпвали с по-бързи темпове, отколкото в София.

Още по темата

Веднага след София с много малка разлика се нарежда Пловдив, където цените на жилищата са нараснали с 31,23% за три години. В останалите четири града с над 120 хил. жители поскъпването на апартаментите също е с много сериозни темпове. В Русе цените на имотите са нараснали с 27,10% за три години, а в Стара Загора и Варна повишението на цените е с 25,37% и 23,5%. Като е важно да се подчертае, че в данните за Варна не са включени продажбите в курортни комплекси. В Бургас жилищата също поскъпват, но със значително по-бавни темпове – само с 15,85% за три години.

Данните на НСИ показват, че най-голям ръст в цените на имотите има в градовете, където заплатите нарастват бързо и фирмите разкриват нови работни места. Заради икономическото развитие на София и Пловдив, а и на останалите големи градове, много хора се преместват да живеят в тях, което води до по-голямо търсене и повишаване на цените на имотите.

Любопитна е обаче е и друга статистика - за цените на жилищата в старите сгради и новото строителство.

За 3-годишния период старите апартаменти са поскъпнали с 26,21%, докато при новото строителство увеличението е по-малко – с 20%. Поскъпването на старите апартаменти е по-голямо отколкото при новите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. От големите градове изключение прави само Стара Загора. Това се обяснява с факта, че се строи с бързи темпове и на пазара постоянно излизат нови апартаменти. Докато при старото строителство има дефицит на качествени апартаменти и цената им бързо се покачва. В резултат и средните цени при старото строителство бързо вървят нагоре.

В София е поскъпнало с 37,13%, докато при новите апартаменти увеличението на цените е значително по-малко – с 23,49%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 40Ма как знаеш, че стоят празни, обикаляш ги всички всеки ден ли?
48
6
 
10
 
! Отговори
До 44 преди 5 години
Айде стига с тези празни философии и теории. Колко празни апартамента имаш точно ти? Аз имам 3 в София и всичките са под наем и се изплащат бая бързо искам да ти кажа.
47
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ахахаха, къде са тия празни блокове, че за толкова години в София така и не ги видях. Врат се по сто човека в квартира, две двойки си делят двустайни апартаменти и мизеруват само и само да са в Софията, не ставайте смешни.
46
5
 
6
 
! Отговори
До 40 преди 5 години
Апартаментите са изкупени,но стоят празни.Купуват се като инвестиция,а не за живеене.
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44Колко имота си продал или отдаваш под наем за да ръсиш тия простотии? Квартирите в София се изкупуват като топъл хляб, хората купуват жилища нон стоп.
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е,че всеки, който спести някой лев ги влага в жилище.Същото се отнася и за емигрантите.И после стоят празни.Наистина има търсене,но няма достатъчно хора, които да ги напълнят тези жилища.А рано или късно всяка инвестиция трябва да се избие.Като излязат празните жилища и пазарът ще се срине.
43
6
 
7
 
! Отговори
До 40 преди 5 години
Бленува 38. Чака да станат безплатни и милее по комунизъма някой да му подари, но свърши вече тая ако искаш да имаш - теглиш, бачкаш и плащаш на банката и след 20 години е твое и за децата , а ако не искаш бачкаш и плащаш наем цял живот и те така.
42
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еми има огромно търсене, а предлагането насреща е в пъти по-малко. Нормално е цените да са кошмар. Който не му изнася- да не идва в София. На село има двуетажни къщи с дворове за по 30 хиляди.
41
2
 
7
 
! Отговори
До 37 преди 5 години
И как точно ми изгоряха паричките в периода 2008-2015. Защото 2008г беше пик на имотите, 2013 беше дъно, парите дори и да не са правили лихва са си същите като количество, а надутата цена на апартамента падна наполовина.
40
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 38Пъъъъъълни глупости, в новата сграда в Манастирски Ливади всичко е изкупено, а завършиха строежа преди по-малко от година. В небостъргача до НДК също. Киселко ти е грозденцето май.
39
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Роби. Цял живот двама души изплащат едни тухли и киреч. Оттам роби на държавата, на работодателя, повече караници, скандали, по-беден живот, оттам повече разводи, пропилени съдби и животи, повече деца без семейство, самотни майки, деца, които по-трудно ще се правят в живота, родители с втори бракове, оттам още омазани съдби....
38
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В новите квартали блоковете са празни. Там са обречени да бъдат в кал и без улици за поколение напред. Дори без канализация. Да, сега се перат пари, нулеви лихви, няма реален бизнес и свободните пари отиват в празни жилища. И банки има със сума си имоти. Но няма реален пазар и който първи от големите играчи реши да се освободи от имоти, ще спука балона. ЧСИ-тата също ще залеят пазара с отнети имоти при по-високите лихви след половин година и... Ще има вечни длъжници, много.
37
5
 
9
 
! Отговори
Не забравяйте преди 5 години
че като дойде кризата горят и паричките скътани в банката, не девалвира само цената на жилището.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хайде да смятаме.Къде са тия апартаменти за по 100 хиляди? Гарсониерка- може би, апартамент за семейство- не ставай смешен.
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хайде да смятаме.скъпото му е, че семейство не може да живее в гарсионера или маломерен двустаен, за това цената не е 100 хиляди лева, а 100 хиляди евро и така става 500 евро вноската, а иначе 500 лева наема. Смятай!
34
2
 
8
 
! Отговори
re преди 5 години
Общините също са виновни. Не трябва да издават разрешителни за строеж в и без това презастроените квартали. Наистина има много непродадени и празни жилища. Нека се видят колко са и, ако надвишават определен процент, да не се строи допълнително.
33
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако вместо за саниране държавата беше дала тези милиарди за нови квартали и жилища, цените щяха да са съвсем други. Ама по-малко щяха да откраднат.
32
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При капитализма хората живеят под наем, който за 60 квс м струва 1 средна заплата, но пък бананите са евтини и в изобилие. При соца беше обратно - евтини жилища и скъпи банани. Същото важи и за образованието и здравеопазването.
31
3
 
18
 
! Отговори
До 24 преди 5 години
Средна класа в България няма.
30
8
 
9
 
! Отговори
До 23 преди 5 години
Съветваш да се избягва покупка на зелено, но реалността е такава, че ако го правиш никога няма да си купиш жилище в София. Едно, че всички по-хубави жилища се продават на зелено и накрая я остане нещо, я не, и второ, на зелено е все пак значително по-евтино, а при тези цени в София, това е от голямо значение. Аз наскоро си купих жилище на зелено, в което живея от две години и видях какво става.