Двоен стандарт при храните или различни рецепти?

Експерт обясни разликата, че някъде се яде повече солено или сладко
7 фев 2019 10:40, Петя Славова
24

Борбата на европейските институции с двойните стандарти при храните в различните страни от Европейския съюз подкрепи и сдружение "Храни и напитки България". Това каза в студиото на "България сутрин" Яна Иванова, която е представител на организацията.

Тя обясни, че от българските компании в хранително-вкусовата промишленост не са против регулациите, но по думите ѝ трябва да се вземат под внимание някои обективни причини, които могат да породят разликата в продуктите на една и съща компания в различните страни.

Още по темата

"Когато дадена компания се опитва да отчете вкусовите предпочитания на даден пазар. Големите, сериозни компании, правят такива неща, а дори вече и българските компании", подчерта Иванова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ именно в регулацията трябва да се допускат подобни разлики в рецептите, защото на места обичат по-сладко, на други по-солено.

Яна Иванова подчерта, че подобно проучване на вкусовете на потребителите в дадена страна е от полза за самите хора. Друга обективна причина за разлика в състава на даден продукт в отделните страни, е ползването на местни продукти.

"Когато за постигането на един и същ вкус и качество могат да се използват два продукта с равностойно качество, без това да променя вкуса на даден продукт, естествено за потребителя и местната икономика е по-добре да се използва местният продукт", посочи още Иванова.

Тя каза, че по този начин и самата себестойност на крайния продукт става по-ниска и благоприятна за потребителите.

Яна Иванова допълни, че третата обективна причина е евентуално по-строги и задължаващи нормативни изисквания за определени продукти и така компаниите, за да продават там, може да се наложи да го изменят.

Иванова обобщи, че ако Европа наложи забранителен списък, който е прекалено строг, това може да доведе и до увеличение в цените, и се обяви за намаляване на ДДС за храните, по подобие на други страни, което също би намалило цените за потребителите.

"Все пак се вижда, че депутатите започват да осъзнават, че има такива обективни причини и вече има три изключения, които ще бъдат отчитани. Ние се радваме, че българските политици активно защитават потребителската позиция, но трябва да се отчетат всички аспекти, защото бизнесът е сложна материя и когато се пренебрегне нещо, това може да доведе до големи щети за самия потребител", каза още Яна Иванова от сдружение "Храни и напитки България".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
6
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
До Анонимен ... Митовете за тошовия СОЦ и благините му, още си витаят в главите на някои другари и другарки, които водени от старческата си деменция продължават да сричат написаното в ония стари червени лозунги ... !!!
20
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Калеко, така е, но хлябът беше ХЛЯБ, а не добавки. Саламът Ако да беше кучешка радост все пак беше от месо, а не от кожички, копита и т.н. За кренвиршите да не говорим.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е ОК, само ако различните вкусове са в РАЗЛИЧНИ ОПАКОВКИ И С РАЗЛИЧНИ ИМЕНАВсичко друго са ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И PR
18
9
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
в немските конфитюри няма толкова захар колкото в българските не могат да сеядат от захар същото е с газираните напитки
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Калеко Алеко.Аз лично предпочитам да купувам само храни и други стоки,които не ми увреждат здравето и скъсяват живота. Поради менте добавките и различните химикали вложени в производството на различните хранителни стоки се изменя и хранителната им стойност за хората,затова и стерилността сред хората се увеличава а и имунитетът им намалява.Появяват се и болести които са все по-трудно лечими.Не е тайна че се налага все по-често да се спазва и хранителен режим за да не се наследи обремененост.
16
0
 
12
 
! Отговори
ха-ха преди 5 години
Не знаех че по-добрият вкус се постига с палмово масло, нишесте, глюкозен сироп и др подобни ерзац продукти.Хумористи с оправдание.
15
12
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Някои другари и другарки забравиха кварталните бакалии по времето на Тошо от които излизаха с половин хляб добруджа и парче салам кучешка радост, по простата причина че избора на щанда не беше голям. Същите тези бдителни граждани ревяха когато навлязоха големите хранителни вериги, защото щели да подкопаят бизнеса на кварталните гаражчета. Сега реват че са онеправдани като потребители, въпреки че по щандовете има от пиле мляко и всяка стока си има етикет, от който може да се види съдържанието и..
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дядоПетър.Дядо Петре,знаеш ли колко много хора се разболяват от неизлечими или трудно личими болести поради тази причина?И още нещо,знаеш ли също,колко е обедняването на гражданите поради тази причина.Тотова с "различните вкусови предпочитания",е само за да се прикрие измама а не защото е за предпочитане.Инак защо тогава съществуват стандартите?А дамата "защитила" двойния стандарт е редно да си подаде оставката и никога повече да не се занимава с неща,които не разбира.
13
1
 
4
 
! Отговори
R преди 5 години
До НеукСпокойно, продължава да се използва. Парфюмериста може да го усеща, но търговеца го купува, защото бъркоча е на по-ниска цена. Същата работа, като при храните. Всеки е забил нос в цените и после Ох.
12
8
 
6
 
! Отговори
Дядо Петър преди 5 години
Най сетне едно трезво мнение по тази тема (която изобщо не интересува 90% от българите), раздухвана от медии и "политици".Аман от измислени проблеми.Решете основния проблем - ДА СЕ КРАДЕ ПО МАЛКО на всички нива на "управлението" на нещастната ни Родина.
11
0
 
19
 
! Отговори
Аrmagedon преди 5 години
Търговците да ги продават на отделен щанд,като отбелязват,че стоката е с подобрено за съответния пазар качество и вкус.А не да ги представят в оригинални опаковки в които е записано на невидимо място върху нея че е за България,под една запазена марка и от страната традиционен производител,защото освен че е с различно качество е и измама на потребителя.Да ДДС-то за основните храни в БГ-то да се намали или заличи.И яки глоби за измама с качеството и двойния стандартНие потребителите не сме животни
10
0
 
12
 
! Отговори
Неук преди 5 години
Тереше е храст, подобен на мушкато, който по погрешка се именува понякога индрише ( различен е ). Използва се за увеличаване на обема розово масло, защото е със сходна миризма, но е по-остро и няма дълбочина. Трудно се прикрива за професионалистите в бранша. Използван е в търговията с розово масло, за двоен стандарт в началото наминалия век, защото на европейците по-им харесвало?! Е сега ни го връщат ***..кано.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото няма никакъв контрол!
8
0
 
22
 
! Отговори
Неук преди 5 години
Когато пише розово масло от тереше ли ще гоправим за източно европейците или от рози?Когато купувам олио или масло от заместител ли ще го правим или от слънчоглед. Когато купвам маскарпоне или рикота е същото. А като отида в чужбина вкусът изведнъж намира своето място и се чувства великолепно, консумирайки прошуто крудо или хамон, да не говорим за сладолед или шоколад. Приятел дойде от Щатите преди години и остана изумен от *** Кок. Кол. Прати ми с колет оригинална с вкус като от комунизма
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най - ниско качество на храни и напитки у нас....
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е пазарната икономика - и храната става стока и се пробва всичко само и само да се продава, така че да носи печалби. Всичко друго е второстепенно. Подобрители за трайност, или пълнители за по-евтино и държава, която стои настрани, защото ще спъва постъпленията - основния двигател. Това, което навремето се приемаше като некачествено, сега е стандарт, а лъскавите опаковки и захаросаните и добре консервирани продуктистанаха еталон. За да се повиши потреблението и населението се профанизира...
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама адаптациите за нас са все с по- евтини съставки или с по- вредни- повече сол, повече вредни мазнини, повече набухватели и консерванти. Как не се объркаха да турят повече какао, повече зехтин, повече краве масло, а не маргарини- все се объркват в наша вреда.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тая загубенячка като и набия едни вкусови предпочитания в грозния сурат, имамда и се привиждат рецепти. Тапачко смотана, продуктите с едно и също търговско (патентовано) име не може да има различна рецепта! За такива каъо теб ще има картонен ковчег, за да покрие вкусовите ти предпочитания на празната ти дървена кратуна!
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шоколад "Toblerone" едно време в Корекомите по наш вкус ли се произвеждаше ?!
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
преди час бях в магазин аванти. реших освен цигари, да взема на внучката нещо сладко. и като чета : масленки - с палмово масло...курабийки някакви ....бисквитки.....пуканки..........и чужди и наши - с палмово масло. ето, това купуваме на децата си.